avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit

buna seara.
va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns.
in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si masoara caloriferele fiecarui proprietar.
sunt unele ordine ANRSC care reglementeaza acest aspect, 343/2010 si 483 din 2008.
in blocul meu toti suntem racordati la sistemul centralizat, nu exista repartitoare si nici debransati. in acest caz se pare ca se aplica ordinul 483.
primaria municipiului suceava a elaborat hcl privind reglementarea repartizării energiei termice în imobilele fără repartitoare de costuri şi sancţiuni pentru nerespectarea Ordinului ANRSC nr.343/2010 , document in care se precizeaza:
Cantitatea de energie termică consumată în proprietatea fiecărui consumator este proporţională cu:
1. suprafaţa utilă a spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire şi a coloanelor de distribuţie şi de încălzire din spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă pe care proprietarul le are în folosinţă, dacă este cazul, pentru consumatorii racordaţi la reţeaua internă de distribuţie a agentului termic, fiind aplicabile prevederile art.9, pct.14:
“Utilizatorul (asociaţia de proprietari) are obligaţia să calculeze şi să predea furnizorului de energie termică deciziile emise de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari/locatari privind recalcularea suprafeţei utile luate în calcul la repartizarea energiei termice, ca urmare a modificării suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire din spaţiile cu destinaţie de locuinţă.”;

citind acestea, deduc ca cheltuielile care imi vor reveni au la baza doar suprafaţa utilă a spaţiului cu destinaţie de locuinţă ca si pana in prezent, iar in ceea ce priveste partile comune, are valoare si suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire şi a coloanelor de distribuţie şi de încălzire din spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă

intrebarea mea este: masurarea caloriferelor se face pentru a determina suprafata echivalenta termic a conductelor si caloriferelor din intregul bloc sau pentru a stabili plata facturii proprii a fiecarui proprietar pentru caldura din locuinta in functie de marimea caloriferelor?

in apartamentul in care locuiesc de 15 ani, fostii proprietari au montat calorifere atipice foarte practice, insa mari, din teava groasa si cu multi elementi. avand in vedere masuratorile care se fac acum, ar fi util sa schimb caloriferele cu unele din aluminiu si mult mai mici? micsorarea suprafetei echivalente termic din apartamentul meu imi influienteaza direct factura sau indirect, prin modificarea de ansamblu a SET a intregului bloc?
va rog un raspuns, astazi, vineri, trebuie sa iau o decizie.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: rabuzu , utilizator 22:53, 28 Ianuarie 2011
Inventarierea SET-ului de scara (corpuri de incalzit + coloanele verticale + coloanele de la subsol) se face pentru echilibrarea termica a instalatiei care in decurs de multi ani a suferit modificari prin schimbarea caloriferelor sau lucrari pe coloanele de caldura.

Cu aceasta ocazie se va putea calcula in ce proportie va plati fiecare apartament cota de caldura.
Daca ati fi avut repartitoare aceasta inventariere se facea numai pentru partea de caldura "la comun".
Daca nu aveti repartitoare, atunci, sigur, aceasta inventariere ii va efecta si pe unii care si-au modificat suprafata radianta la plata cotei de calduria.
Pentru a exemplifica:
- inainte de inventariere cand calculul caldurii se baza pe informatia initiala ca toate apartamentele identice au aceleasi corpuri de incalzit se facea proportional cu cota-parte indiviza, adica cu suprafata utila a apartamentului.
- dupa inventariere se va modifica acest raport intre suprafata utila si suprafata radianta a corpului de incalzit in cazul in care apartamentul si-a suplimentat suprafata radianta, evident ca acesta va plati mai mult decat vecinul care a ramas in apartament cu caloriferele vechi initiale.
Rabuzu... am aceeasi problema ca si a ta.. doar ca pe a mea nu stiu cum sa o rezolv. Sunt tare curioasa cum se repartizeaza la voi caldura in functie de suprafata radianta. Daca ar fi in functie de suprafata radianta nu as avea nici un comentariu. Dar la noi se face raportare,( nu stiu exact cum ) la suprafat radianta initiala ( adica la cea care a existat acum 2-3 ani), ceea ce nu e corect.
Sa-mi explic: facand referire doar la cei cu ap de 2 camere.. suprafata radianta "cica din proiect'' difera . Astfel cei de la 4 li se face o raportare la o suprafata radianta de 20, iar mie , la et 1 o raportare la 6.75 . Ei!!! asta mi se pare aberant. Spre exemplu acum multi ani au fost persoane care si-au adaugat elementi ... deci unde e cea din proiect??? Ca sa ma conving am fost si la cei care au facut proiectul si mi s-a spus ca nu mai au datele unui bloc vechi de 30 de ani.
Conform calculelor celor de la asociatie ei considera ca eu ar trebui sa am in toata casa calorifere cu o lungime totala de 1.53 m ( in prezent am de 3.5 m) iar cel de la et. 4 ..are o lungime de 4.18 m.. si atunci am PLATI LA FEL.
TE ROG DACA AFLI SI ALTE DATE SA MA ANUNTI SI PE MINE....CHIAR NU STIU CE SA FAC... SUNT SINGURA IN SCARA CARE PLATESC MAI MULTA CALDURA.... SINGURA DIN 17 APARTAMENTE !!!






am vb cu un inginer de la acet si mi-a spus cam acelasi lucru ca si prima persoana care mi-a raspuns. ideea e ca voi lua calorifere de aluminiu si le voi pune in locul celor din teava. astfel suprafata in cauza se va modifica semnificativ in favoarea mea. cu o cheltuiala de aproximativ 1500 lei la un apartament de 3 camere, imi rezolv calorifere de aluminiu. chiar daca nu sunt garantate la aceeasi presiune ca cele de tabla, sunt net superioare, in principal in ceea ce priveste perioada de utilizare.
mirela, desi am ceva studii facute in vremea cand se facea carte, fizica m-a depasit intotdeauna. nu stiu ce sa-ti spun. formulele de calcul si terminologia in domeniu sunt greoaie. parerea mea e ca ar trebui sa contactezi, preferabil neoficial, un specialist al ACET.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)
Repartizare caldura timpuriu timpuriu Se apropie iarna si din nou aceasi intrebare cum este corect ptr repartizarea calduri repartizare pe suprafata radianta sau repartizare pe suprafata ... (vezi toată discuția)