avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizie de impunere pe anul 2012 pt CASS pentru o ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie de impunere pe anul 2012 pt CASS pentru o suma incorecta

Buna seara.Va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea problema.
Sunt agent de asigurari persoana fizica, inregistrata la ANAF. Anul acesta am primit in luna august o decizie de impunere pentru plata contributiilor sociale pe anul 2012. Problema este ca in aceasta decizie ei au trecut veniturile mele duble. Adica in loc de 10 lei cat am castigat, in mod real, trecuti pe adeverinta de venit depusa la ei, acum imi imputa sa platesc contributiile sociale dupa 20 de ron. Sumele le-am dat doar pt exemplu, nu atat am castigat.Am depus contestatie, in termen, dupa 4 drumuri la ANAF . Mi s-a spus ca si ei in termen de 30 de zile o sa ne dea un raspuns. Pentru ca suntem foarte multi in situatia asta, nu doar eu. Am fost si m-am mai interesat, mi s-a spus ca au trimis contestatiile-foarte multe-la Regiune si ca va dura mai mult de 30 de zile sa primesc un raspuns. Azi de dimineata, in ziua 54 de la depunerea contestatiei, am fost din nou sa ma interesez si mi-au comunicat ca nu au un raspuns inca si ca ma anunta ei cand vor avea unul. Si cand ajung acasa, in cutia postala ma astepta frumusel o somatie de plata tocmai pentru aceasta suma scoasa din burta de sistemul informatic al ANAF-ului.
Eu acum ce optiuni mai am? Contestatie am depus, dar nu le pasa. Dar daca eu nu platesc , dupa 30 de zile ei imi pun poprire pe cont.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
MARISKA, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARISKA , utilizator 21:48, 16 Noiembrie 2017
MARISKA a scris:

....
Sau fiecare persoana in parte ar trebui sa ii actioneze in instanta in nume propriu?



Codul de procedura civila
Art. 59 - Condiții de existență
Mai multe persoane pot fi împreună reclamante sau pârâte dacă obiectul procesului este un drept ori o obligație comună, dacă drepturile sau obligațiile lor au aceeași ca uză ori dacă între ele există o strânsă legătură.

Prin urmare, puteti depune o singura actiune in instanta , in care mai multe persoane pot avea calitatea de reclamant.
In prima faza inaintati o actiune in contestatie la titlu (anulare Deciziei de impunere), invocind prescriptia dreptului de a stabili creante fiscale (este de 5 ani de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala). Solicitati un certificat de grefa (care dovedeste ca ati ctionat in anulare titlu) si-l depuneti la Judecatorie odata cu cererea de suspendare la executare silita. Aceasta actiune insa nu o puteti intenta acum, pentru simplul motiv ca nu a inceput executarea silita efectiv ci, doar ati fost somat. Nu aveti cum sa va adresati judecatoriei impotriva somatiei.
Multumesc. Am discutat azi si cu jurista noastra si vom decide cum sa actionam.
Din ce am inteles e nevoie de mai multe actiuni.
In ce priveste prescriptia am avut cateva discutii si parerile au fost impartite in ceea ce priveste curgerea celor 5 ani. Imi puteti spune, va rog, unde as putea gasi definitia pentru a avea o baza legala, scrisa ? Unde scrie de cand si pana cand incepe repectivul an? Am observat ca parerile difera.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
MARISKA, utilizator
Prin Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală se dispune clar, precis şi la modul imperativ:
„Art. 23. Naşterea creanţelor şi obligaţiilor fiscale
(1) Dacă legea nu prevede altfel, dreptul de creanţă fiscală şi obligaţia fiscală corelativă se nasc în momentul în care, potrivit legii, se constituie baza de impunere care le generează.
(2) Potrivit alin. (1) se naşte dreptul organului fiscal de a stabili şi a determina obligaţia fiscală datorată.”
„Art. 91. Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.[…]”
„Art. 131. Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.”
Deci, din prevederile art. 91, art. 23 şi ale art. 131 din O.G. nr. 92/2003rezultă clar, precis şi la modul imperativ că, termenul de prescripţie a dreptului organului fiscal atât pentru stabilirea şi determinarea obligaţiilor fiscale, cât şi pentru executarea silită a acestora, se prescrie în termen de 5 ani şi începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a constituit
baza de impunere care a generat creanţa fiscală.
Buna ziua.Va multumesc, sunteti foarte amabil. Dar cum nu sunt familiarizata cu termenii acestia, imi este neclar un aspect. Vorbim de o decizie de impunere pentru anul 2012. Baza de impunere care a generat creanta fiscala este pentru 2012 ? Daca termenul de prescriptie incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator constituirii bazei de impunere-atunci acesta nu este 2013? Si atunci termenul de prescriptie sa fie 1 ianuarie 2018?
Va multumesc anticipat pentru clarificare.

Alte discuții în legătură

Cass pentru chirii ghiurymax ghiurymax Unchiul meu a decedat în luna august,el realiza venituri dintr-o chirie din anul 2008 fiind cu toate plățile la zi pînă azi , pentru eliberarea unui ... (vezi toată discuția)
Plata contributie sanatate 2012 anaf alma_g alma_g Bună ziua, Am primit de la ANAF o impunere pe 2012 conform căreia trebuie să plătesc o sumă destul de mare la CASS pentru venituri din investiții ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere - obligatii de plata catre fnuass timplarum timplarum Va rog sa ma lămuriti si pe mine cu o problema. Pe 23.12.2014 CAS a emis o decizie de impunere din oficiu pentru anul 2007 si 2008. dupa părerea mea si din ... (vezi toată discuția)