avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt calificat și delapidare, pagube achitate. Pot ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt calificat și delapidare, pagube achitate. Pot spera că scap de închisoare?

Buna seara..va rog ajutati ma si pe mine cu ceva informații ca sunt cam speriat.am un proces pe 7 decembrie a.c pentru 3 furturi si o delapidare, furturile fiind calificate..ele sunt comise in an 2015 noiembrie.in primul am furat toate bunurile unei cunoștințe din locuinta,dar am intrat cu cheia respectivului ca am dorit sa raman sa dorm peste noapte acolo si dansul a fost de acord fiind plecat peste noapte.al doilea furt obiectul e un telefon mobil in valoare de 2600 ron,si in al treilea furt tot un telefon mobil de 1200 ron de data asta...apoi in februarie 2016 lucrand intr un restaurant am sustras suma de 600 ron la plecare..buuun...eu pagubele le am platit absolut toate anul acesta(2017), in luna februarie ca atunci am avut banii...m am impacat cu persoanele pagubite,si spun ca s ar fi dus sa declare ca si au recuperat paguba.dar tot am proces..tin sa va spun ca din luna februarie 2016 nu am mai incalcat nimic si am fost tare cuminte,plus ca m am si angajat de un an si sunt un angajat model,si mi am întemeiat si o familie in acest timp..(,sper sa conteze si asta in ochii domnilor de la instanța).dar acum e acum...oare ce pedeapsa voi primi pentru aceste acuzații??ce sa fac sa nu ajung la închisoare??va rog sfatuiti ma sa fac cumva.va mulțumesc frumos!!
Ultima modificare: Marți, 14 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:03, 15 Noiembrie 2017
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Impacarea si incheierea unui acord de mediere sunt 2 institutii diferite, sa nu facem confuzii, s-a pronuntat si ICCJ in acest sens
Prin acordul de mediere, persoanele nu isi retrag plangerea si nici nu se impaca, prin acordul de mediere partile se inteleg, iar aceasta intelegere dintre ele produce aceleasi efecte procesual penale ca si retragerea plangerii ori impacarea penala.
Pentru mai multa siguranta puteti incheia inainte de termen un acord de mediere sau puteti merge la notar sa intocmiti o declaratie de impacare.
Daca stiti ca persoanele vatamate se prezinta in fata organului judiciar la termen, puteti declara toti in fata judecatorului ca v-ati impacat si nu mai este nevoie de niciun inscris.
~ Conținut șters la cerere ~
Dvs sustineti ca impacarea se poate face la mediator sau nu am inteles eu bine?
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .


Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.

Alte discuții în legătură

Impacarea este posibila? veronicaroman2002 veronicaroman2002 Buna seara, In cazul unui furt de laptop banuiesc ca art 229 alin 1 pct b imi puteti spune daca partile se pot impaca? Impacarea in acest sens elimina ... (vezi toată discuția)
Acord mediere in caz de furt pauldorin87 pauldorin87 In ce conditii pot face un acord de mediere,pt un dosar furt ajuns in instanta?.ma intereseaza daca cu aceasta mediere trebuie sa fie de acord si partea ... (vezi toată discuția)
Efecte retragere plangere penala alin.zaharia alin.zaharia Buna ziua! Va rog daca se poate, as avea nevoie de o clarificare in ceea ce priveste un proces penal in care sunt parte vatamata. Astazi se va citi actul de ... (vezi toată discuția)