avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calea de atac pentru lipsa citarii la prima instanta?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calea de atac pentru lipsa citarii la prima instanta?

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta reala.

La sfarsitul anului 2015 sau inceputul anului 2016 am fost actionat in judecata de Municipiul X- Serviciul de Utilitati Publice pentru plata unor facturi la energia termica din perioada 2011-2012. In ianuarie 2016 instanta a dat castig de cauza reclamantului - Municipiul X si a dispus obligarea mea la plata sumei reprezentand contravaloarea acelor facturi.

Eu am aflat de acest proces astazi, cand am primit o scrisoare recomandata continand o copie dupa hotararea instantei si o Somatie intr-un dosar de executare deschis pe 2 noiembrie 2017. Acestea au fost expediate de Directia Generala Economica si Finante Publice Locale. Sunt instiintat totodata ca pot sa introduc contestatie la instanta competenta in termen de 15 zile de la comunicare sau luarea la cunostinta.

Intrebarea mea este ce pot sa fac in aceasta situatie. Am verificat cele mentionate pe portal.just si acolo am gasit detaliile mentionate. Daca as fi luat parte la procesul de la inceputul anului 2016, as fi putut sa invoc prescrierea dreptului la actiune al reclamantului (au trecut mai mult de 3 ani de la data scadentei facturilor pana la introducerea cererii de chemare in judecata). Dar nu am primit la adresa mea de domiciliu (care este aceeasi cu adresa de pe facturi) nicio cerere de chemare in judecata, dosar cu acte depuse de reclamant sau comunicare a hotararii. Nu am primit si semnat de primire pentru acestea.

Pot sa introduc vreo cale de atac pentru lipsa citarii si mai apoi sa ma apar pe fondul cauzei cu exceptia prescrierii?
Daca nu platesc acum debitul, ce se va intampla mai departe? Voi fi executat silit? In cat timp se poate intampla aceasta si ce sume se pot adauga la debit, drept cheltuieli de executare?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
ken, utilizator
Dapix a scris:
Contestația la executare este singura cale de atac de care puteți uza, în propria apărare.
Invocați prescripția în motivarea contestației.
Altă soluție nu mai aveți, și dacă nu vă grăbiți să nu ieșiți din termenul scurt de doar 15 zile, nu veți mai putea face nimic.


Mai intreb o data pentru a nu porni un demers fara minime sanse. Celui care cere acum executarea silita instanta i-a dat castig de cauza in procesul pe fond, la care nu am participat. Este posibil sa invoc in contestatia la executare prescrierea dreptului la actiune al acestuia (pe care as fi putut sa o invoc la procesul pe fond), dar drept pe care instanta l-a recunoscut pe fond, cand m-a obligat la plata?
Si daca eu am semnat pentru primirea recomandatei la posta astazi, cele 15 zile in care pot sa contest executarea se socotesc incepand de azi sau de pe 2 noiembrie, data trecuta pe somatie (cand probabil a fost expediata sau incepute procedura)?

Multumesc inca o data pentru ajutor.
Mi s-a mai spus sa depun constestatie, dar nu stiu daca am explicat bine. Dreptul reclamantului de a cere executarea nu s-a prescris, a trecut doar un an si jumatate de la procesul pe care l-a castigat, in care instanta m-a obligat la plata debitului. Daca as fi participat la acel proces puteam invoca prescrierea dreptului la actiune, dar nu am participat.

Este corect, prevazuta in Noul Cod Civil sau de Procedura Civila posibilitatea sa invoc in contestatia la executare prescrierea dreptului la actiune al reclamantului (ceea ce ar duce, inteleg eu, la incetarea efectelor hotararii judecatoresti prin care am fost obligat la plata)? Iar pentru contestatie am inteles ca trebuie sa achit si o taxa de timbru. Aceasta unde se plateste?
Poate sa o achite si altcineva in numele meu? Trebuie sa solicit si suspendarea executarii in contestatie? Se mai adauga vreo taxa pentru aceasta? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2017
ken, utilizator
Fara a studia actele din dosar .... Teoretic, trebuie sa declarati apel impotriva hotararii prin care ati fost obligat la plata sumelor restante. De asemenea, pentru siguranta, faceti si o cerere de repunere in termen. Concomitent, formulati contestatie la executare in cadrul careia formulati si cerere de suspendare a executarii silite. Taxa de timbru se achita la Directia de Impozite si Taxe Locale de la domiciliul dumneavoastra. Pentru suspendare se achita si o cautiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firme recuperari creante cochintu cochintu buna ziua.am avut un debit catre romtelecom cateva facturi neplatite din anul 2011 in valoare de 1600 lei fiind intr-o situatie financiara foarte proasta la ... (vezi toată discuția)
Executare silita fara notificare mary7 mary7 Ce legi s-au incalcat de catre un birou executor judecatoresc atunci cind au inaintat la judecatorie incuviintarea executarii silite fara a notifica intr-un ... (vezi toată discuția)
Inchiderea dosarului de executare silita cand nu exista bunuri anttonnio anttonnio Buna ziua , Daca au trecut mai mult de 3 ani de la emiterea incheierii de executare ,in care nu s-au gasit bunuri mobile sau imobile ,in vederea executarii ... (vezi toată discuția)