avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea texte, moncher, ... texte
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

texte, moncher, ... texte

O invitatie la discutie de la un prieten mi-a prilejuit observarea unuia din textele din Constitutie care mi-a starnit intotdeauna nedumerirea. Asadar ce o fi vrut constituanta sa zica prin:
"Fidelitatea faţă de ţară este sacră. (art. 54 alin. 1) ?" Sacru, conform DEX este ceva cu caracter religios, cu caracter sfant. Asadar cum trebuie interpretat art. 54 alin. 1 din Constitutie ? Ca fidelitatea fata de tara are caracter religios ? Ce cauta un astfel de text intre drepturile si obligatiile cu caracter juridic?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:12, 17 Octombrie 2009
=D>=D>=D>
Este foarte buna aceasta intrebare!
Nu stiu ce legatura exista intre sacru si...juridic...;) Dar poate cineva va reusi sa raspunda totusi la aceasta dilema...
In continuarea aceleiasi atitudini de a amesteca sacrul cu juridicul intr-un original ghiveci art. 193 alin. 1 Cod proc civ. dispune:
Înainte de a fi ascultat, martorul depune următorul jurământ: "Jur că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!"
Dupa care alin. 8 dispune ca "După depunerea jurământului, preşedintele va pune în vedere martorului că, dacă nu va spune adevărul, săvârşeşte infracţiunea de mărturie mincinoasă.
HOPA!
Martorul care in aceste conditii minte va fi sanctionat de doua ori: O sanctiune meta-metajuridica, pedeapsa divina pentru sperjur si pedeapsa laica dar penala pentru marturie mincinoasa.
Poate de aceea unii mai prevazatori refuza sa depuna juramantul religios ? De sanctiunea penala poti sa scapi cu un avocat bun, dar ce te faci cu sanctiunea divina, ca la judecata aceea se pare ca nu ai voie sa fi asistat ?
Parerea mea este ca exprimarea este metaforica .Si doreste sa sublinieze faptul ca aceasta fidelitate ar trebui sa o trecem pe lista celor sacre , pentru a ne aminti mereu sa nu ne tradam tara. Intrucat opusul fidelitatii este tradarea , aceasta formulare mie mi se pare oarecum un avertisment, in sensul ca daca vom nesocoti aceasta prevedere, vom fi pasibili de pedeapsa . Folosindu-se acest termen, avertismentul este intarit, devine mai imperativ.Fiindca nu este in nici un caz doar o sugestie, adica, dragi cetateni, sa va iubiti tara asa cum il iubiti pe D-zeu,intrucatv ar fi o dovada de mare patriotism!. Nu , formularea are o nota imperativa.
Pe langa aceasta prevedere, daca inversam putin domeniile, regasim si in religie unele aspecte ce au legatura cu tara si cu patriotismul. De multe ori, sau poate mereu, nu stiu deoarece nu merg des la biserica, preotul aminteste de tara, de conducator, se roaga pentru binele tarii si al poporului, etc. Si atunci ,ne-am putea intreba la fel de bine, ce treaba are biserica cu tara si conducarorul si altele...e doar o opinie :)
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
ContSters47264, utilizator
ca bine zice titlul...

texte moncher, doar texte!

Textul respectiv din Constitutie parca ar fi desprins dintr-unul din articolele domnului Rica Venturiano, "publicist si studinte in drept"




Dar acest text de lege mie mi se pare destul de clar, astfel incat nu necesita cine stie ce efort pentru a-l putea interpreta. Asa, ca si prilej de dezbateri , este interesant. Deci pentru a intelege textul nu trebuie sa apelam la cine stie ce metoda de interpretare a legii , pentru a intelege a ce anume a dorit legiuitorul sa spuna. Adica nu contine neclaritati , ambiguitati , din punctul meu de vedere.
Referitor la aspectul juramantului depus de martor, si de ...dubla aplicare a pedepsei , atat cea penala cat si cea divina, mie iarasi imi este clar. Adica, exista o categorie de martori ,,cu frica de D-zeu". Prezumandu-se ca suntem un popor de credinciosi, s-a considerat ca acest juramant ne determina sa ne gandim de mai multe ori inainte de a jura fals. Exista sansa ca acestia sa exista intr-o proportie mult mai mare decat aceia care sunt dispusi sa jure si apoi sa minta. Sansele de a se putea dovedi o marturie mincinoasa sunt de cele mai multe ori inexistente. Daca totusi cineva a facut-o , stim bine ca legea ofera posibilitatea aceluia care a comis marturia mincinoasa , sa si-o retraga , fiind astfel si exonerat de pedeapsa. Asa incat , cei cuprinsi de remuscari...fata de divinitate sau fata de lege...isi vor repara greseala.

Alte discuții în legătură

A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)
Juramantul profesional!!!! star_chaser star_chaser Matei 5, 33-37: 33. Ati auzit ce s-a zis celor de demult: "Sa nu juri stramb, ci sa tii inaintea Domnului juramintele tale". 34. Eu însa va spun voua: Sa ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)