avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau sa divortez. Ce trebuie sa fac?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau sa divortez. Ce trebuie sa fac?

Am o casnicie de peste 20 ani, un copil major (student) si o sotie cu care nu ma mai inteleg si de care vreau sa divortez si sa fac si partaj. Pur si simplu nu mai suport viata alaturi de ea. Mentionez ca nu beau, n-o bat, n-am parasit domiciliul, n-am alta femeie. Numai certuri din cauza nepotrivirii de caracter. Eu lucrez si ea lucreaza ,eu am un venit de peste 1500 ron (daca conteaza),
Apartamentul ,bunurile sunt comune.
Vreau sa stiu ce anume trebuie sa fac,ce acte trebuie sa depun, cat ma costa,care sunt pasii de urmat.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:35, 12 Octombrie 2009
Este simplu, daca intr-adevar este ceea ce va doriti. Nu aveti copii minori , lucru ce simplifica procedura divortului. Depuneti cererea de chemare in judecata la judecatoria din raza domiciliului dvs. In aceasta cerere veti cere desfacerea casatoriei, veti invoca motivele ce au determinat luarea acestei decizii, daca detineti probe, le mentionati si pe acestea.Puteti cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratei sau din culpa comuna. Puteti deasemenea divorta prin comun acord.
Poate totusi va mai ganditi insa. Vi se vor lasa 2 luni de gandire oricum ,iar dupa trecerea celor 2 luni judectorul va verifica daca inca staruiti in desfacerea casatoriei.
In principiu se depune o cerere de divort la instanta ultimului domiciliu comun al sotilor. Prin cerere sa arata motivele pentru care casatoria nu mai poate continua. Alaturi de cererea de divort se anexeaza certificatul de casatorie in original precum si dovada achitarii taxei juridice de timbru si timbrul judiciar. Daca divortul este consensual, procedura este mai simpla. In cazul in care divortul nu este consensual, in afara de documentele aratate mai sus, se mai depun la dosar dovezi ce pot atesta culpa celuilalt sot.
Odata cu divortul, se poate solicita instantei si partajarea bunurilor comune. Valoarea bunurilor se stabileste initial, urmand a se plati o taxa de timbru. Sotii se pot intelege asupra partajarii bunurilor comune, urmand ca instanta sa ia in considerare intelegerea (tranzactia). In cazul in care sotii nu se inteleg asupra partajului, instanta judeca cererea de partaj, urmand a se administra probe cu privire la punctele de vedere ale sotilor. Fara a intra in detalii, aceasta este in principiu procedura ce trebuie urmata.
Prima etapa: divort din vina exclusiva a celuilalt sot sau din culpa comuna - se redacteaza actiunea, se arata motivele de fapt si de drept, se plateste taxa de timbru si timbru judiciar (39 lei + 0,3 lei), se depune la instanta in raza careia se afla domiciliul comun si, pe baza probelor administrate, se da o sentinta. Ar fi de preferat un divort prin acord (se da o hotarare nemotivata).
A doua etapa: partaj bunuri comune (cele proprii raman astfel si dupa desfacerea casatoriei) - taxa de timbru si timbru judiciar (19 lei + 0.3 lei)...se judeca separat, dupa finalizarea divortului! Ideal ar fi sa se incheie o tranzactie (sa va intelegeti amiabil cu privire la impartirea bunurilor).
Faptul ca nu exista copii minori, simplifica putin lucrurile.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
taxa de timbru la partaj s-a facut 3% din masa partajabila #-o .
conform noilor taxe de timbru, taxa de tb in cazul partajului este in cuantum de 3% din valoarea partajabila /
partajul se poate judeca separat sau concomitent cu actiunea de divort.
instanta va dispune efectuarea unei expertize a bunurilor comune. in cazul in care ar reiesi o diferenta de valoare a masei partajabile , apreciata de catre dvs., se va plati in plus taxa de timbru calculata in raport cu aceasta diferenta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere acte divort SonyEric SonyEric Am hotarat impreuna cu sotia mea sa depunem actele pentru divort din culpa ambelor parti,dar problema e ca avocatul meu e plecat in aceasta saptamana iar ... (vezi toată discuția)
Taxa divort sally_daisy sally_daisy Buna ziua, 1. As dori sa stiu ce taxe trebuie platite pentru a deschide o actiune de divort si unde anume (eventual in ce cont). 2. Sotul meu nu este de ... (vezi toată discuția)
Divort gheorghemirela gheorghemirela Vreau sa divortez si nu stiu pasii exacti pe care trebuie sa-i fac, mai ales ca e vorba si de un copil! (vezi toată discuția)