avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cand incepe sa curga un termen ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cand incepe sa curga un termen ?

Cand incepe sa curga un termen , in ziua in care mi s-a comunicat contraventia sau in ziua urmatoare ?
Cel mai recent răspuns: mariusstoican , utilizator 20:46, 22 Noiembrie 2017
Termenul se calculeaza pe zile libere - nu intra in calcul prima si ultima zi.
In cazul dvs, termenul curge din ziua urmatoare celei in care ati primit comunicarea.
Am ajuns la aceasta intrebare deoarece mi s-a intocmit un PV de constatare a contraventiei in data de 8 noiembrie 2017 impotriva caruia vreau sa fac plangere si ma intereseaza sa aflu care este ultima zi in care pot sa o depun la judecatorie si sa ma regasesc in termenul legal.
In PV se mentioneaza faptul ca pot face plangere in termen de 15 zile de la data comunicarii si imi puneam tot felul de intrebari cum ar fi : inclusiv sau exclusiv 15 ?

Cu ajutorul dvs cred ca am gasit raspunsul in cazul meu : termenul de 15 zile INCEPE SA CURGA in data de 8 noi. adica in ziua/data inmanarii/comunicarii si se incheie dupa 15 zile in data de 22 noi. dar conform art.181 din Noul cod de procedura civila care spune ca nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte rezulta ca termenul CURGE din ziua urmatoare respectiv 9 noi. pana in 23 noi. inclusiv

Dar daca termenul se calculeaza pe zile libere (personal consider ca ziua in care am fost sanctionat si ziua in care mai pot depune plangerea nu sunt zile libere ,si nu ca imi iau eu liber de la serviciu...) ar insemna ca intre data inmanarii/comunicarii PV si ultima zi in care se poate face plangerea (inclusiv/sa fie admisa) sa existe 15 zile rezulta ca data limita ar fi 24 noi. inclusiv....

Si inca o nedumerire , in PV scrie si citez : Contravenientul poate face plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in termen de 15 zile de la data inmanarii/comunicarii, care se depune la Judecatoria Cluj-Napoca !!!!

Pai termenul de 15 zile se refera doar la "facere" nu si la depunere , daca nu ar fi fost cum zic eu ar fi trebuit formulat : '....poate face ....si depune plangerea la j...... in termen de 15 zile ....' , fara virgula dupa cuvantul "comunicarii' ! Ori vorbim in spiritul si LITERA legii ori ba !
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2017
marcelcj, utilizator
Teoretic si practic formularea este corecta. Or, de ce faci plangere? Sa o pastrezi acasa? Ideea e ca nu trebuie sa te deplasezi pana la judecatorie, poti foarte usor sa trimiti plangerea prin posta, recomandata cu semnatura de primire neaparat. Data de pe plic va reprezenta data depunerii plangerii. Pastreaza si chitanta. Se mai intampla ca postasii sa piarda confirmarea de primire, spun din proprie experienta.

Mentiunea "se depune la Judecatoria........" se face pentru simplul fapt ca plangerea contraventionala trebuie depusa la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Daca depui la o alta judecatorie, dosarul va fi mutat la judecatoria competenta, si se mareste astfel durata solutionarii cauzei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen contestatie proces verbal Daniela005 Daniela005 Buna seara!As dorii sa stiu cum se calculeaza cele 15 zile ptr depunerea contestatiei?Inclusiv ziua primirii pv?Si ma gandesc ca,cele 15 zile, sant zile ... (vezi toată discuția)
Predare permis conducere Angel5 Angel5 Buna seara, Am o intrebare legata de predarea/pastrarea permisului in conditiile in care am pierdut procesul la Judecatorie. Povestea pe scurt este ca in ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza termenul de apel? ContSters382135 ContSters382135 Va rog frumos sa imi spuneti daca termenul de depunere de 30 de zile a unui apel , se calculeaza pe zile calendaristice , sau zile lucratoare ? Multumesc . (vezi toată discuția)