avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Formularul A1
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Formularul A1

Buna ziua,

Daca ma puteti ajuta sa elucidez acest aspect: Firma de constructii care isi desfasoara activitatea in mare parte in afara tarii. Pentru a trimite angajatii in detasare, e nevoie de formularul A1, pe care, din pacate nu il poti obtine indiferent de conditii. Drept exemplu si conditie esentiala, firma trebuie sa aiba activitatea sustinuta in Romania, si sa dezvolte activitati si in tara de origine (diferite de cele de administratie..), cifra de afaceri cel putin 25% obtinuta din Romania, etc. Intrebarea mea ar fi: e posibil sa angajezi si trimiti oameni in strainatate fara a avea formularul A1? ex: sa negocieti la semnarea contractului cu angajatul, sa introduci in contract paragraful care sa contina informatia ca viitorul angajat isi va desfasura activitatea si in afara tarii. Ar fi aceasta o solutie?

Multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: AndradaCristu , utilizator 10:44, 4 Decembrie 2017
Formularul A1 este obligatoriu numai in cazul in care se detaseaza lucratori romani in UE.

Art. 18 C.mun.
(1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3), precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(3) Dispozitiile alin. (1) se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate.
Multumesc mult pentru raspuns!

Am tot cautat sa aflu care ar fi amenzile in caz de nerespectare a legii, respectiv angajatii trimisi in strainatate sa nu posede formularul A1.

Aveti cumva idee care sunt consecintele intr-o astfel de situatie? Sau care ar fi varianta daca firma nu indeplineste conditiile impuse pentru obtinerea formularului?!

Multumesc!
Se poate plati asigurare pentru fiecare angajat, in parte, in tara in care urmeaza sa fie detasat? Astfel nu ar mai necesita existenta formularului A1?
In ce tara urmeaza a fi detasati ?

Lipsa formularului ar putea inseamna plata taxelor pentru fiecare angajat, in parte, in tara in care urmeaza sa fie detasat.
R: in Belgia.

Dar in situatia in care, prin CIM e stabilit ca locul de munca nu e fix, ci mobil. Acestia isi desfasoara activitatea la client - clientii, in aceasta situatie, fiind situati in Belgia (in mare parte), mai e nevoie de formularul A1?
Angajatilor le este asigurat transportul, cazarea, hrana pe perioada sederii in Belgia.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasarea angajatilor in strainatate elena picoiu elena picoiu Buna ziua. In ce conditii pot detasa angajatii in strainatate pentru finalizarea unui contract incheiat cu una dintre cele mai mari firme de constructii din ... (vezi toată discuția)
Detasare/delegare in anglia alintatu88 alintatu88 Am nevoie de informatii referitoare la munca in strainatate a angajatilor romani care sunt delegati sa lucreze in afara Romaniei. In situatia de fata ... (vezi toată discuția)
Plecare in franta cu muncitori din romania elam elam buna dimineata! firma noastra are o lucrare in Franta pentru o luna de zile si o sa mearga acolo cu 25 de muncitori. ce cadru legal avem d.p.d.v. al ... (vezi toată discuția)