avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... detasarea angajatilor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

detasarea angajatilor in strainatate

Buna ziua. In ce conditii pot detasa angajatii in strainatate pentru finalizarea unui contract incheiat cu una dintre cele mai mari firme de constructii din Belgia? Am o firma in Belgia si platesc impozite de 17 ani de zile. Sunt romanca si am deschis aici o firma si as vrea sa-mi detasez angajatii in Belgia, sa le platesc diurna si cazare acolo si sa-mi platesc aici toate darile catre stat. Cei de la Agentia de ocupare a fortei de munca si cei de la Casa judeteana de pensii nu ma pot ajuta decat a-mi inmana formularul e 101(care acum se pare ca nu mai exista ) Nu stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez. Ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:58, 10 Martie 2014
1. Pentru detasarea lucrarilor in strainatate se foloseste formularul A1 care a inlocuit vechiul formular E101...acesta se obtine de la CNPAS.

2. In cazul in care salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

Aceste informatii trebuie sa se regaseasca in continutul unui act aditional la c.i.m.
De la jumatatea anului 2010 in Romania se aplica noile reglemtari privind detasarea muncitorilor pe teritoriul U.E. Pana in 2010 se foloseau formularele E 101, de la jumatatea lui 2010 se foloseste formularul A1. Regula de aplicare a rationamentului cu privire la angajati este simpla, muncesti intr-un stat UE platesti taxele si contributiile sociale in acest stat la cotele stabilite de acesta, insa exista 3 exceptii care permit plata taxelor si a contributiilor in statul de resedinta: posesorii formularului A1, muncitorii transfrontalieri, muncitorii implicati in montajul unor instalatii cu conditia nedepasirii unei perioade de max. 8 zile. Pentru obtinerea formularului A1 pentru angajatii pe care vrea sa ii detaseze, o firma din Romania trebuie sa dovedeasca ca are o activitate semnificativa. Aceasta se dovedeste prin depunerea urmatoarelor documente: contracte in derulare pe teritoriul Romaniei care sa acopere perioada de detasare, balante analitice, declaratie cu privire la cifra de afaceri realizata etc.


Completare:
Pentru emiterea certificatului de atestare a legislatiei aplicabile, angajatorul trebuie sa prezinte documente din care sa reiasa ca desfasoara activitati semnificative in Romania specifice domeniului sau profesional, ca cifra sa de afaceri in Romania constituie cel putin 25% din cifra totala de afaceri inregistrata in cursul ultimilor 2 ani, ca ponderea personalului ramas in tara in perioada de detasare a unora dintre salariatii societatii este de circa 50% din numarul total de angajati ai firmei, ca angajatorul nu are datorii la bugetul consolidat de stat, la data solicitarii formularului, fapt demonstrat prin prezentarea certificatului de atestare fiscala, eliberat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala original etc.
asa cum a spus colegul nostru trebuie sa aveti o vechime in Romania de peste 2 ani si nu puteti detasa decat 50 % cu o vechime de minim 2 luni .Succes!
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
afaceriiolden, utilizator
Deci totul este destul de trist. Nu am nici un angajat iar pe cei pe care ii angajam vroiam sa ii trimit sa lucreze afara. Dar mai am o idee :))) Cu firma din Belgia nu pot face ceva aici???? sa deschid un punct de lucru aici si sa ii detasez pe cei pe care ii angajez aici, si sa platesc taxele aici?
Da stiu, este destul de ciudat dar sa platesti atatia ani taxele acolo este cam greu.......si cam mult. Vreo idee ceva?????? Romanii sunt foarte inventivi si sunt sigura ca exista o portita chiar si in legislatia noastra actuala. Astept raspunsuri si pe elena.picoiu@gmail.com

Alte discuții în legătură

Formularul a1 AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Daca ma puteti ajuta sa elucidez acest aspect: Firma de constructii care isi desfasoara activitatea in mare parte in afara tarii. Pentru a ... (vezi toată discuția)
Model act aditional detasare - formular a1 olden olden BUNA, ma puteti ajuta la un act aditional detasare GERMANIA Am nevoie de un model de act aditional privind delegarea personalului in Germania. Eu am un ... (vezi toată discuția)
Ce acte, documente imi trebuie pentru a trimite muncitori in italia? formularul a1 nu il pot obtine? delegatie sau detasare? ContSters241026 ContSters241026 Luna trecuta am deschids o firma de prestari servicii- Curatenie-si personal hotelier acestestea deoarece am posibilitatea de a face un contract cu doua ... (vezi toată discuția)