avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului individual din ratiuni ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului individual din ratiuni economice/ reorganziarea activitatii firmei

Buna,

Ma confrunt cu urmatoarea situate:

Managerul meu mi-a comunicat ca nu e multumit de performanta mea si ca imi ofera maximum 3 luni pt a-mi cauta de lucru in alta parte ( nu am primit un praviz scris la data comunicarii deciziei , intentia era cred de-a ma determina sa-mi dau demisia voluntar ).

Am ales sa nu actionez in nici un fel.

Ulterior, managerul mi-a comunicat ca postul meu se desfinteaza si m-a presat sa anunt colegilor ca plec,

Am mers la HR, nici ei nici administratorul firmei nu stiau nimic despre reorganziarea activitatii firmei cu exceptia ( din cate am inteles ulterior ) a Directorului de department si Directorului general ( ambii buni prieteni cu managerul meu )

Cand au decis in sfarsit sa initieze procedura administrativa de reorganziare a activitatii :

- Nu au tinut cont de apelul meu la negocierea termenilor preavizului ( am trimis in scris la Directorul General si Administratorul firmei ).

- Nu mi-au intocmit fisa de apreciere a activitatii/performantelor obtinute si contributiei mele la buna desfasurare a activitatilor firmei

- Au desfiintat alte 2 posturi din departamentul meu ( inclusiv pe cel al managerului meu ) , dar practic pe respectivii i-au mutat la alte departamente unde indeplinesc aceleasi functii ( partial sau total ) .

- Preaviz am primit numai eu ( deci doar postul meu a fost desfiintat efectiv ) celorlalti 2 li s-au intocmit acte aditionale la contractele deja existente ( din cate am inteles chair de la managementul firmei )

As vrea sa stiu :

- Daca si in ce masura s-a incalcat legea : mai precis art. 65 din Codul muncii , in baza caruia s-a hotarat reorganziarea activitatii si incetarea contractului individual de munca numai in cazul meu si reincadrarea/mutarea celorlalti 2 pe practic aceleasi posturi si cu aceleasi responsabilitati in alte departamente.

- Daca am temei suficient pt. actionarea in instanta a firmei si care sunt sansele de castig in conditiile date.

- Daca se pot obtine compensatii in eventualitatea castigului si daca da , de ce natura ( banesti, anularea deciziei de concediere, etc ).

- Daca se pot obtine compensatii banesti, cat estimati ca pot obtine avand in vedere situatia descrisa mai sus si tinand cont de eventuale precedente/ cazuri similare castigate in instanta.

Mutumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:19, 23 Noiembrie 2017
1. Intre motivele apte sa justifice desfiintarea locului de munca, in temeiul art. 65 C. muncii, poate fi mentionata si reorganizarea activitatii.

2. "In masura in care angajatorul urmareste eficientizarea propriei activitati in scopul utilizarii cu randament maxim a resurselor umane si financiare, nu contravine dispozitiilor art. 65 din Codul muncii decizia de redimensionare a fortei de lucru, prin reducerea in totalitate a unor functii si mentinerea altora, intrucat instanta judecatoreasca sesizata de salariat poate sa verifice numai imprejurarea daca reorganizarea are ca scop mentinerea competitivitatii angajatorului, nefiind indrituita sa se implice in elaborarea si aplicarea strategiei de restructurare. Oportunitatea mentinerii locurilor de munca aferente postului de operator miscare II, in detrimentul locurilor de munca incadrate ca operator miscare III constituie o masura de management, care nu poate fi cenzurata de catre instanta, aceasta fiind tinuta sa verifice doar motivele de nelegalitate si netemeinice raportat la cerintele dispozitiilor art. 65 din Codul muncii"
(hotararea nr. 536/A din data de 02 martie 2016, pronuntata de Curtea de Apel Cluj, [ link extern ] )

3. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil (art.67 C.mun.)

Prin urmare, Codul muncii prevede doar posibilitatea de a beneficia de aceste salarii compensatorii dar numai in conditiile in care acordarea lor este prevazuta de lege, de ccm aplicabil angajatorului, dar si de reg.intern (art.242 lit.c C.mun.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am primit decizie de concediere, mi s-a înaintat ... liveomars liveomars Buna ziua, Am primit decizie de concediere, mi s-a înaintat o lista cu posturile vacante, in cazul in care sunt mai mulți angajați pe același post, se da ... (vezi toată discuția)
Concediere prin desfiintare de post Cris_M Cris_M Buna ziua, As vrea sa stiu care sunt drepturile unui angajat in caz de concediere prin desfiintare de post. Angajatorul are obligatia sa mute angajatul pe ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in concediul de maternitate andreialexandru andreialexandru Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este posibil ca in perioada in care sotia se aflain concediu de maternitate postul sau sa fie desfiintat? Daca da, va ... (vezi toată discuția)