avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere. Salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere. Salarii compensatorii

Bună ziua,
Lucrez într o "multinațională". La începutul săptămânii trecute am fost informați și notificați că se vor face concedieri în firmă, respectiv se va desființa un post din departamentul unde lucrez. Am dat un test iar unele întrebări nu aveau nicio legătură cu munca pe care efectiv o facem. Lucrez de patru ani în firmă și pana acum o jumătate de an am lucrat atât ceea ce ținea de programul de lucru cât și unele activități suplimentare care se așteaptă de la noi angajații români din partea firmelor străine... Așteptările mele cu privire la promovare s au lăsat așteptate. Dezamăgită, de câteva uni încoace mi am făcut munca de bază fără să mai fac și activități suplimentare pentru care nu eram plătită. Astfel, entuziasmul meu a scăzut, fiind observat de managerul străin. Câțiva ani am lucrat exemplar iar câteva luni - nu. Am depus CV pentru căutarea unei slujbe noi și am fost contactată de HR de la un alt departament din aceeași firmă, însă nu am primit încă oferta de muncă. Între timp am primit notificare că eu și colegii mei vom fi testați urmând ca unul dintre posturi să fie desființat în funcție de rezultatul testului. I am propus managerei să renunțe la testare, întrucât eu urma să plec prin transfer, dar testarea a avut totuși loc în condițiile menționate anterior. Astăzi managera mi a transmis că eu sunt persoană de care vor sa se dispenseze. Mi a pus în vedere ca luni să îi informez în legătură cu ziua în care să semnez, în cursul săptămânii viitoare, documente de acceptare a concedierii, cu un preaviz de 20 de zile, cu acordarea de către firmă a 5 salarii compensatorii. Oferta de muncă pe care am primit o de la celălalt departament din firmă a fost înregistrată la HR al departamentul lui respectiv dar managera acelui departament era în concediu și se întoarce luni, 02 iunie.
Am rugămintea să mă ajutați cu informații:
- Informarea făcută de către manageră a fost verbală - să mă prezint să semnez documente săptămâna viitoare. În cazul în care primesc săptămâna viitoare oferta de la departamentul care dorește să mă angajeze, am posibilitatea să mă pot transfera în intervalul preavizului, chiar dacă aș semna documentele privind concedierea și acceptarea plăților compensatorii?
- Dacă aș refuza semnarea documentelor pentru concediere și plata salariilor compensatorii, ținând cont de faptul că nu am primit vreun avertisment scris cu privire la slabe performanțe și nu am solicitat încetarea contractului de muncă... ce repecusiuni ar avea asupra mea acest refuz? Managera spunea că în cazul în care refuz semnarea documentelor pierd plățile compensatorii. De asemenea spunea că "rămâne între noi" faptul că "am picat testul" (nu am o informare scrisă cu privire la faptul că am picat testul însă s a exprimat cu privire la slabele performanțe ale mele din ultimele luni). Într adevăr eu nu mi am mai dat interesul ca în anii anteriori, ținând cont de faptul că mi am îndeplinit sarcinile dar nu am fost promovată în toți acești ani. Acesta este și motivul pentru care doresc să lucrez într un alt departament.
- Concedierea având ca obiect desființare a postului meu m ar împiedica să mă transfer la un alt departament în cadrul firmei, în cazul în care oferta este primită în interiorul preavizului?
- Ce documente ar trebui să solicit pentru a mă asigura că nu am fost aleasă cu privire la desființarea postului doar pentru că am spus că oricum doresc să plec.

Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2025
Irina Manta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:09, 31 Mai 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Tranferulnu opereaza in situatia descrisa de dvs., ci modificare locului muncii de la departmentul X la departamentul Y.

2. Daca sunt de acord sa va mutati la acel departamnet, atunci nu mai intra in cal;ul concedoierea.

3. Sigurul act care va poate ajuta este Actul Aditional de modificare a locului muncii , asa cum am mentionat la pct.1
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2025
Irina Manta, utilizator
Va multumesc!
Totuși ei doresc să desființeze postul meu. In situația asta în ce măsură ar putea fi efectuat transferul /mutarea la un alt departament, ca apoi să desființeze un post care rămâne vacant?

Cornel Vasile a scris:

1. Tranferulnu opereaza in situatia descrisa de dvs., ci modificare locului muncii de la departmentul X la departamentul Y.

2. Daca sunt de acord sa va mutati la acel departamnet, atunci nu mai intra in cal;ul concedoierea.

3. Sigurul act care va poate ajuta este Actul Aditional de modificare a locului muncii , asa cum am mentionat la pct.1

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In conditiile in care se va incheia un Act Aditional de modificare a locului muncii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am primit decizie de concediere, mi s-a înaintat ... liveomars liveomars Buna ziua, Am primit decizie de concediere, mi s-a înaintat o lista cu posturile vacante, in cazul in care sunt mai mulți angajați pe același post, se da ... (vezi toată discuția)
Ctr de munca (societati in fuziune) DorinaMia DorinaMia Buna ziua Am rugămintea daca se poate sa va exprimati opinia Dvs la situatia descrisa mai jos, respectiv : Lucrez la firma 1 (cendent), care în perioada ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului individual din ratiuni economice/ reorganziarea activitatii firmei Ashdjin Ashdjin Buna, Ma confrunt cu urmatoarea situate: Managerul meu mi-a comunicat ca nu e multumit de performanta mea si ca imi ofera maximum 3 luni pt a-mi cauta de ... (vezi toată discuția)