avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am ocolit/depășit o mașină-școală pe trecerea de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am ocolit/depășit o mașină-școală pe trecerea de pietoni și pe linia dublă continuă. Cum ar trebui să motivez plângerea contravențională?

Buna ziua, astazi am ocolit o masina de scoala in dreptul trecerii de pietoni si am calcat linia continua, moment in care am fost oprit de un echipaj al politiei, dar nu scria ca e politia rutiera, scria doar politia si atat. Masina nu avea aparatura radar si nici camera de filmat, dar agentul mi a spus ca am fost inregistrat. As vrea sa fac contestestatie deoarece consider ca a fost o neregula atata timp catmasina era stationata eu nu puteam efectua nici o manevra inafara de asta. As dori sa scriu in contestatie ca aparatura video nu era prezenta si ca foaia de serviciu a domnilor politisti nu cred ca le permitea sa stea in acel loc la ora in curs. Va rog dati mi un sfat cum sa procedez,mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: draftacristi , utilizator 09:05, 25 Noiembrie 2017
latka a scris:

Aveti dreptate in ce spuneti, ati fost fortat sa incalcati legea, problema e cum dovediti. De aceea ar fi fost perfect sa fi inregistrat scena, cu telefonul mobil . Am un coleg ce a cistigat procesul intr-o situatie asemanatoare, in acest mod.

Multumesc pt intelegere, dar dati mi un sfat cum as putea proceda, imi pierd serviciul din cauza unei nedreptati si asta ma oftica foarte tare, daca permisul nu inseamna pt mine o paine nici nu imi bateam capul.
Cred ca singura posibilitate este ca in textul plingerii contraventionale sa sustineti ca nu ati savirsit fapta incriminata in PV de contraventie. Asa cum am precizat la un al topic, agentul constatator are dreptul sau exclusiv de a completa acel PV de contraventie, fara ca cel care este desemnat contravenient sa aiba posibilitatea sa intervina in acest proces de redactare. E adevarat ca, initial, orice PV de contraventie se bucura de prezumtia relativa de veridicitate si autenticitate. Prin Decizia nr. 70 din 21 februarie 2013 , Curtea Constituţională a României a subliniat, din nou, faptul că, procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se bucură de prezumţia de legalitate, însă, atunci când este formulată o plângere împotriva acestuia, este contestată chiar prezumţia de care se bucură. În acest caz, instanţa de judecată competentă va administra probele prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal. Cel care a formulat plângerea nu trebuie să îşi demonstreze propria nevinovăţie, revenind instanţei de judecată obligaţia de a administra tot probatoriul necesar stabilirii adevărului.Prin urmare, în lipsa unor alte mijloace de probă care să confirme situaţia de fapt reţinută în procesul-verbal de contravenţie, aplicarea prezumţiei de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie în cauză ar fi contrară garanţiilor prevăzute de art. 6 din CEDO, printre care şi prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază contravenientul.

Prin urmare sunteti indreptatit in plingere sa formulati o cerere prin care intimatul , IPJ din judetul respectiv sa faca proba faptei pe care dvs. ati savirsit-o prin punerea la dispozitia instantei a inregistrarii video, asa cum a afirmat agentul constatator.

Daca acea inregistrare exista se va putea urmari pe film faptul ca ati fost fortat de o alta masina stationata neregulamentar sa fiti in culpa.

Daca nu, inseamna ca politia nu poate opune prezumtiei dvs, de nevinovatie nici o proba .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa parerea mea plangerea contraventionala trebuie formulata in sensul:
- agentul de politie care a vazut ca ati depasit un autoturism stationat (nu oprit) pe trecerea pentru pietoni a vazut si autoturismul pe care l-ati depasit
- agentul de politie trebuia sa sanctioneze instructorul care a permis elevului sa stationeze neregulamentar
- avand in vedere ca autoturismul stationa (nu era oprit) pe trecerea pentru pietoni nu aveati posibilitatea sa efectuati o alta manevra regulamentara decat cea pe care ati efectuat-o (neregulamentara).
Va doresc succes.
ing. Ioan Ciobanu
~ Conținut șters la cerere ~
Din cate citesc aici...daca masina scoala era stationata PE trecerea de pietoni...asta este o alta contraventie..iata modul cum viitorii soferi sunt invatati sa respecte codul rutier...in contestatie va puteti lega si de acest fapt...mentionati orice lucru care v-ar putea ajuta...caci acea contraventie ( STATIONAREA MASINII SCOALA NEREGULAMENTAR ) a condus la situatia de fapt...blocarea pe un sens de mers, fiind fortat sa ocoliti cu calcarea liniei continui.Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)? ioanm94 ioanm94 Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada ... (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal de contraventie buna seara, in urma cu ... Vladdnl Vladdnl Anulare proces verbal de contraventie Buna seara, In urma cu ceva timp, am fost amendat de catre Politia Locala a Sectorului 1, deoarece stationam la o ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal politia rutiera Andreyy80 Andreyy80 Buna ziua,in decursul zile de astazi un echipaj...bine ascuns si pozitionat neregulamentar m-a oprit si mi-a fost suspendat permisul pt neacordare de ... (vezi toată discuția)