avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Proces instanta versus angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Proces instanta versus angajator

Buna seara.

Am inceput sa fac demersurile necesare pentru a merge in instanta contra angajatorului. Motivele? Sanctiuni disciplinare nemeritate, lipsa de tratament egal si discriminare. Printre cele antementionate, voiam sa va mai mentionez ca am terminat masteratul si la noi este o practica nescrisa, in sensul ca dupa finalizarea studiilor te definitiveaza si iti dau si ceva in plus la leafa. Am terminat masteratul, si n-am primit nimic... de mai bine de 1 an de zile, in timp ce o colega de servici, colega si de masterat, a luat definitivarea si promovarea, exact in luna in care a adus si adeverinta de la facultate.

Sunt daramat psihic pentru ca au maturat in fiecare zi cu mine pe jos, note de servici imposibile (ca timp), nu pot sa dorm noaptea iar cand apuc sa dorm visez numai de servici, cu nevasta ma cert in fiecare zi ca vin praf de la servici si cel mai grav e ca nu pot sa fiu concentrat la fetita mea de 1 an, sa ma joc cu ea si sa ma bucur de ea.

Da, ca orice om normal, pe langa faptul ca o sa castig in instanta, vreau si daune morale. Daca ati fi in locul meu, mi-ati da dreptate. Da, sunt vatamat, grav.

Vreau sa va intreb, cum se solicita asa ceva, ce dovezi/documente trebuie prezentate iar legat de cuantum, daunele trebuie sa fie proportionale...cu ce?

Va multumesc anticipat pentru timp... si pentru ajutor.

Toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: Vivosky , utilizator 12:47, 29 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Dovada unui act juridic sau a unui fapt se poate face prin înscrisuri, martori, prezumţii, mărturisirea uneia dintre părţi, făcută din proprie iniţiativă sau obţinută la interogatoriu, prin expertiză, prin mijloacele materiale de probă, prin cercetarea la faţa locului sau prin orice alte mijloace prevăzute de lege.

2. Inalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, deoarece este vorba de lezarea unor valori fără conținut economic și de protejarea unor drepturi care intră, ca element al vieții private, în sfera art. 1 (dreptul la viaţă) din Convenţia europeană, dar și de valori apărate de art. 22 din Constituție și art. 58 C.civ., existenţa prejudiciului este circumscrisă condiţiei aprecierii rezonabile, pe o bază echitabilă corespunzătoare a prejudiciului real şi efectiv produs victimei. Prejudiciul moral a fost definit ca fiind orice atingere adusă uneia dintre prerogativele care constituie atributul personalității umane și care se manifestă prin suferința fizică sau/și morală, pe care le resimte victima. Prejudiciile care alterează sănătatea și imaginea fizică aduc atingere unora dintre prerogativele care constituie atributul personalității umane – dreptul la sănătate, integritate fizică și psihică (art. 58 NCC) ca şi componente ale dreptului la viaţă apărat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și trebuie să fie reparate. Caracterul suferinţelor trebuie privit în legătură cu particularităţile individuale ale persoanei prejudiciate, suferințele morale (psihice) fiind frica, durerea, ruşinea, tristeţea, neliniştea, umilirea şi alte emoţii negative. În ce priveşte modul de calcul, cuantumul posibilelor despăgubiri acordate, nici sistemul legislativ românesc, dar nici normele comunitare nu prevăd un mod concret de evaluare a daunelor morale, iar acest principiu, al reparării integrale a unui astfel de prejudiciu, nu poate avea decât un caracter estimativ, fapt explicabil în raport de natura neeconomică a respectivelor daune, imposibil de a fi echivalate bănesc. Așadar, ceea ce trebuie în concret evaluat nu este prejudiciul ca atare, ci doar despăgubirea ce vine să compenseze acest prejudiciu şi să aducă acea satisfacţie de ordin moral celui prejudiciat. (Decizia nr. 824 din 6 aprilie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în daune morale, [ link extern ] )
Va multumesc pentru raspuns.

Vreau sa va mai intreb ceva:
1) Am luat la cunostinta despre functiile raspunderii disciplinare, dar referitor la partea educativa, aceasta trebuie sa fie aplicabila salariatului, nu? insa in Decizia de sanctionare pe care am primit-o scrie la partea educativa in paranteza "(exemplu pentru ceilalti membri ai colectivului)". Functia educativa n-o percep asa, in sensul ca nu trebuie sa fiu dat exemplu, ba mai mult, chiar trebuie sa mi se respecte demnitatea indiferent ca am fost sanctionat. Lamuriti-ma va rog daca educativul se refera la "a da exemplu".

2) De cand se calculeaza termenul de 30 zile de la art. Art. 252, alin.(1) din Codul Muncii ? Mie mi s-a facut un Raport de la Controlul Intern, in care s-a propus initierea unei cercetari disciplinare (s-a adus la cunostiinta conducerii despre intreaga situatie), apoi au facut o comisie de cercetare disciplinara, m-au certatat, si abea dupa au emis decizie de sanctionare (avertisment scris). In cazul de fata... de cand se calculeaza cele 30 zile? Conducerea n-a luat la cunostiinta despre "savarsirea faptei" la raportul controlului?

Toate bune si multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier owyvan owyvan Buna ziua, in data de 08. 09.2015 in timp ce se deplasa la servici, sotia mea a fost lovita de un autoturism pe trecerea de pietoni, fiind dusa la spital cu ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta cedo - prejudicii morale marin.nicodim marin.nicodim Am citit acum cativa ani un articol ce avea ca subiect jurisprudenta CEDO referitor la prejudiciul moral. Era vorba despre principiul conform caruia ... (vezi toată discuția)
Daune morale litigii de muncă angajatorul poate cere pretenții ... nicoleta_elena nicoleta_elena daune morale litigii de muncă Angajatorul poate cere pretenții daune morale angajatului?si in ce conditii (vezi toată discuția)