avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj imobil ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj imobil ipotecat

Reclamantul solicita partajarea unui imobil asupra caruia exista o inscrisa in cartea funciara o ipoteca pentru garantarea unui imprumut pe o perioada de 25 de ani. paratul a ridicat exceptia inadmisibilitatii cererii de partaj inainte de radierea ipotecii cu motivarea ca ipoteca este prin natura ei indivizibila (1746 Cod civ.). Reclamantul sustine ca daca partajul ar fi astfel impiedicat s-ar incalca prevederile art. 728 Cod civ. care sunt imperative. Paratul sustine ca nimic nu-l impiedica pe reclamant sa achite mai intai imrumutul, sa radieze ipoteca si apoi sa ceara partajul.
Care e solutia corecta ? Se poate partaja un imobil ipotecat ?
Cel mai recent răspuns: Desperados , utilizator 10:35, 7 Octombrie 2018
GabrielaA a scris:

Eu nu sunt de acord cu asta.

De ce-mi trebuie acordul bancii? Ipoteca este asupra imobilului, nu asupra coproprietarilor, prin urmare daca eu vreau sa fac imobilul juma-juma asta nu inseamna ca ipoteca nu va fi in continuare asupra imobilului.

Banca este interesata sa-si valorifice creanta si are un drept de urmarire a imobilului in mana oricui s-ar afla.


pentru ca toate contractele de ipoteca contin interdictii, de grevare, instrainare, ipotecare, inchiriere, grevare de servituti.
in cazul in care fcai ceva de genul consecinta este aceea ca intrega suma devine exigibila cu toate dobanzile ei.
ei privesc partajul ca pe o instrainare.
am avut o speta similara acum cateva saptamani, dar ai mei s-au inteles la notar.:)
.
inainte de partaj a existat a cordul bancii care prevedea:
-cine primeste imobilul
-sulta care se plateste si se preciza expres ca ea trebuia platita integral pt a nu exista privilegiul copartasului
-inaite de actul de partaj s-a facut act adtiona la contractul de credit, iar cel carea a ramas cu imobilul a amai adus un giarant pt ca nu mai indeplinea conditiile de creditare
-ulterior semnarii actului de partaj s-a facut act aditional la contractul de ipoteca.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
ContSters97658, utilizator
GabrielaA a scris:

Eu nu sunt de acord cu asta.

De ce-mi trebuie acordul bancii? Ipoteca este asupra imobilului, nu asupra coproprietarilor, prin urmare daca eu vreau sa fac imobilul juma-juma asta nu inseamna ca ipoteca nu va fi in continuare asupra imobilului.

Banca este interesata sa-si valorifice creanta si are un drept de urmarire a imobilului in mana oricui s-ar afla.




Cam asa am rationat si eu, Gabriela, insa apare o problema majora. In contractul de imprumut si ulterior in cartea funciara s-au inscris interdictia de instrainare, grevare, inchiriere, dezmembrare, alipire, construire, demolare, restructurare şi amenajare.
Asadar pana la radierea ipotecii imi este interzisa dezmembrarea. In afara de acest aspect, ceea ce scria Ioana mai sus privitor la faptul ca bancii nu-i poate fi luat fara acordul ei unul din cei care platesc contractul de imprumut este iarasi adevarat. Ipoteca este dora garantia, obligatia de plata este a debitorilor.
NU inteleg de ce ai bolduit dezmembrare... si nici nu stiu ce fel de impartire se urmareste... Ce fel de imobil o fi? Ce vor partile?
Nu stim cine e in contractul de credit, daca se vrea impartit si acesta... ca e tare important sa ramai cu tot debitul, cu nimic sau cu o parte si gata!
NU stim mai nimic, din pacate...

E important ce scrie in contractul de imprumut. Vad o problema la partea de instrainare, nu vad una musai la dezmembrare. Partajul se poate face si altfel decat in natura. Dar nu stiu cum privesc ei partajul, cert e ca partajul e o instrainare in adevaratul sens (nu mai sunt proprietari X si Y ci numai Y, cu plata unei sume de bani catre X; adica se schimba in tot sau in parte titularul dreptului de proprietate).
Obligatia o fi a debitorilor, dar noi nu stim care sunt debitorii, deci nu avea cum sa spuna cineva ca banca nu vrea sa renunte la unul dintre garanti. In plus, nu vad de unde garanti, sunt probabil codebitori daca ambii soti au imprumutat. Sau nu e asa? Un sot e garantul celuilalt? :( Sau sunt si parinti prin contract ca garanti? Vreun var, ceva?
Nimeni nu e obligat (de vreo lege) sa stea in indiviziune, dar daca asa s-a angajat el la asta, ce sa-i faci? 728 e una, dar nu e scuza pentru cei care s-au angajat sa nu vanda sau sa nu greveze sau sa nu imparta si acum s-au razgandit... Ca si exercitarea dreptului de proprietate inseamna ca pot sa vand, dar daca m-am angajat fata de banca sa n-o fac?
Oricum, pana la o solutie, e important sa stim ce se urmareste practic, poate ca partajul proprietatii nu e cea mai buna solutie si cale aleasa. ;)
...daca partajul spunem noi ca are efect declarativ atunci nu poate fi privit ca o instrainare...cat timp exista interd legala de 10 ani din l 112/1995 am vazut incheiate acte de partaj cu privire la bun...acum mai zic una...chiar daca am interdictie de instrainare eu tot pot vinde...a, ca ulterior cel in favoarea caruia era notata interdictia ma da in judecacata pentru un prejudiciu produs, e alta discutie...vorbim atunci de neindeplinirea unei obligatii asumate printr-o clauza contractuala...fapt ce poate duce in cazul nostru la declararea creditului scadent... parerea mea e ca banca nu ar avea nici un motiv sa nu accepte varianta partajului deoarece garantia ramane intacta...
nu este neaparat ca garantia sa ramana intacta. ca, daca de exemplu vorbim despre un teren care se dezmembreaza si se fac parcele prea mici si ii scade valoarea... deja e altceva. plus ca nu trebuie sa uitam ca interesul bancii este acela ca acel credit sa se plateasca, iar nu sa execute silit ipoteca (mai ales in aceasta perioada). si intr-adevar sunt de acord cu avlil sunt foarte multe variabile si solutia depinde de la caz la caz.

cat despre faptul ca oricum se poate vinde chiar daca este notata o interdictie de instrainare ( nu vorbim aici de partajare, ci de vindere) ma indoiesc ca exista vreun notar care sa incheie un asemenea act, desi s-au vazut si minuni mai mari :)

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Partaj prima casa1 scoatere codebitor toma1983 toma1983 Buna ziua, Trecand direct la subiect, problema mea este urmatoare: am divortat si am impreuna cu fosta sotie un apartament cumparat cu prima casa 1. Am ... (vezi toată discuția)
Se poate muta ipoteca? tumi tumi buna ziua as dori sa stiu daca se poate muta ipoteca de pe un apartament cumparat prin banca pe un alt apartament cu care vreau sa fac schimb?as mai vrea sa ... (vezi toată discuția)