avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj imobil ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj imobil ipotecat

Reclamantul solicita partajarea unui imobil asupra caruia exista o inscrisa in cartea funciara o ipoteca pentru garantarea unui imprumut pe o perioada de 25 de ani. paratul a ridicat exceptia inadmisibilitatii cererii de partaj inainte de radierea ipotecii cu motivarea ca ipoteca este prin natura ei indivizibila (1746 Cod civ.). Reclamantul sustine ca daca partajul ar fi astfel impiedicat s-ar incalca prevederile art. 728 Cod civ. care sunt imperative. Paratul sustine ca nimic nu-l impiedica pe reclamant sa achite mai intai imrumutul, sa radieze ipoteca si apoi sa ceara partajul.
Care e solutia corecta ? Se poate partaja un imobil ipotecat ?
Cel mai recent răspuns: Desperados , utilizator 10:35, 7 Octombrie 2018
Imobilul e dobandita in timpul casatoriei de catre soti. Divortul e pe rol iar reclamantul, evaluand activul la ceva mai mult decat pasivul (iar in aceasta perioada de criza activul - valoarea imobilului - scade in vreme ce pasivul creste) cere ca sa i se atribuie lui intregul imobil, oferindu-se sa preia el sarcina intregului imprumut. De principiu imobilul ar putea fi partajabil in natura (apartamentare) insa din cauza ipotecii (de aia am bolduit dezmebrare) nu cred ca se poate discuta de asa ceva. Problema care se pune este ca daca banca se opune partajului ce se poate face, afara de plata anticipata a imprumutului si radierea ipotecii, care constituie raspunsul cel mai simplu insa cel mai costisitor.
Negocierea cu banca. INsa pe ce baze, nu stiu pentru ca, repet, nu stiu cine e debitor, sunt ambii/nu sunt ambii etc...
Ganditi-va la ceva in plus de oferit bancii, in plus fata de ce are acum. Si asa cresc sasele sa va dea si ea ceva dv. (ma rog, reclamantului).
Din pacate, mai mult decat generic nu pot discuta, poate daca ne dadeati ceva mai multe amanunte.
Sotii sunt codebitori, respectiv parata e debitorul principal iar reclamantul este codebitor. Ce sa-i oferi bancii in plus ? Poate o garantie in plus ?
Ce sa-i oferi bancii in plus? Ce vrea orice creditor: garantii si garanti.
Alt/alti codebitori sau alte gajuri sau garanti noi cu posibilitati financiare peste cele de pana acum... alte garantii ipotecare chiar... dupa caz si posibilitati.
Buna ziua ,revin si eu cu o problema de acelasi fel.Divortata de 3 ani am fost la notar pentru un partaj voluntar la un apartament prin"prima casa".mentionez ca banca inca nu si a dat acordul.Deci in banca sunt in continuare si coproprietar si creditoare.In schimb am cerut un extras de carte funciara si este trecut doar numele lui,nu este trecut ca e radiat apartamentul ,doar ca este el unic proprietar.deci eu sunt coproprietar un continuare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Partaj prima casa1 scoatere codebitor toma1983 toma1983 Buna ziua, Trecand direct la subiect, problema mea este urmatoare: am divortat si am impreuna cu fosta sotie un apartament cumparat cu prima casa 1. Am ... (vezi toată discuția)
Se poate muta ipoteca? tumi tumi buna ziua as dori sa stiu daca se poate muta ipoteca de pe un apartament cumparat prin banca pe un alt apartament cu care vreau sa fac schimb?as mai vrea sa ... (vezi toată discuția)