avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate autentifica o înțelegere legată de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate autentifica o înțelegere legată de moștenire?

Buna seara,
Sper ca cineva sa imi dea un sfat in legatura cu situatia mea. In urma cu cativa ani am dat surorii mele o suma de bani cu care si-a cumparat un imobil impreuna cu sotul ei. Nu am facut nici o hartie intre noi, totul ramanand la buna intelegere in sensul ca ea nu va emite pretentii la casa parinteasca. De comun acord ne-am hotarat ‘sa legalizam’ intelegerea insa nu stiu exact sub ce forma. O simpla declaratie la notar prin care recunoaste faptul ca a primit banii de la mine ar fi de ajuns? E nevoie de o garantie suplimentara?
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Andreea Simon a scris:

Doamna Raluca, am înțeles ce vrea userul, nu am nevoie de explicații gramaticale formulate într-o modalitate sarcastică.
Forma pe care părțile o dau înțelegerii rămâne la latitudinea părților. Informația primită aici , în sensul că o înțelegere asupra unei moșteniri este nulă absolut ei nu o știau la momentul ”tranzacției”. - această confuzie fiind una generală în societatea noastră. Astfel, avem o înțelegere nulă absolut. Aici cred că putem fi de acord. Orice contract care este lovit de nulitate absolută duce la restituirea prestațiilor. Mai departe, animus donandi nu se prezumă, deci nu puteți să catalogați remiterea sumei de bani în donație din moment ce această intenție rezultă clar că nu a existat.
Ba mai mult, dacă mergem doar pe ideea a ceea au vrut părțile nici nu ne lovim de termene de prescripție, fiind în situația unei nulități absolute.
P.S. Câți juriști atâtea păreri, nu putem fi întodeauna de acord, iar discuțiile în contradictoriu cred că pot fi productive, astfel încât userul să poate alege o soluție viabilă pentru problema lui.


Explicațiile gramaticale sunt la modul concret, nu sarcastic :) Având în vedere că sunteți avocat și formulati cereri și întâmpinari, mi-ar fi placut nici să nu dau astfel de explicații.
Forma pe care trebuie să o îmbrace vointa părților este apanajul notarilor. In practica părțile vor multe, vad filme, sunt sfătuiți de vecini, însă nu se poate autentifica orice vointa.
Nici nu am catalogat suma de bani drept donație. Insa având în vedere situația de fata, puteti sa o numiți plata nedatorata sau cadou.
Userul mai are si varianta de a discuta cu mama/părinții și de a încheia cu acestia un act în timpul vieții (donatie/întreținere etc), astfel încât la deces imobilul să intre în proprietatea userului, fără a fi necesară dezbaterea moștenirii și implicit fără a fi necesar ca sora sa isi manifeste dreptul de opțiune succesorala.
Varianta întreținerii sau donației nu îl păzește pe user de un eventual proces ulterior din partea sorei, dacă va fi sfătuită de un ”bun vecin”. Deci nici varianta asta nu prea îl ajută pe userul nostru, doar în cazul în care vine sora și își dă expres acordul la încheierea contractului
Nimeni nu poate fi împiedicat să deschidă un proces. Întrebarea e dacă are șanse de reușită.
Întreținerea sau donația sunt foarte sigure. Nu vad de ce-ar trebui ca sora sa fie de acord.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca sora userului este la fel mostenitor rezervatar si daca donatia va depasi cotitatea disponibila se poate solicita de catre aceasta reductiunea liberalitatii. Iar contractul de intretinere incheiat cu unul din copii, in lipsa acordului sorei se va prezuma donatie - art. 1091 alin (4) Cod Civil
1. DACĂ va depăși cotitatea disponibilă. Apoi, nici o donație nu este desființată pentru încălcarea rezervei. În cel mai rau caz, donatorul va fi obligat să achite celuilalt moștenitor o sulta reprezentând rezerva încălcată. Dar actul va rămâne "in picioare".
2. Art 1091 alin 4 se refera la vânzările cu clauza. Contractul de întreținere este esențialmente oneros. Fiul prestează intretinere (cumpara haine, medicamente, incaltaminte, hrana etc,) care costa. Un contract de întreținere nu e o donație deghizată.
Cat despre acordul surorii, nu trebuie să dea voie părinților să dispună de munca lor. Si in cazul unei vânzări cu clauza...este vorba de recunoașterea caracterului oneros al actului (ar trebui sa recunoasca faptul că fratele a achitat prețul părinților). Deci întreținerea nu intra sub incidenta acestui articol. Sora nu poate recunoaște caracterul oneros al unui act care deja îl are.


-Vă rog să încetați cu corecturile de acest gen. Mulțumesc-
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Mostenire danielsgubin danielsgubin 1) Parintii mei vor sa-mi lase mostenire o casa.Ce fel de acte putem face pt a fi sigur ca dupa ce nu vor mai fii in viata voi avea drepturi depline pt. ... (vezi toată discuția)
Drept egal casa parintilor Selenna Selenna Buna seara am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta. Suntem 3 frati si Casa parintilor necesita o mare renovatie care este destul de costisitoare. Eu asi ... (vezi toată discuția)
Despagubire frate Adyvaly2000 Adyvaly2000 Buna ziua..am si eu o intrebare. Daca mama este decedata,tatal traieste,iar eu vreau sa l despagubesc pe fratele meu,ca sa mi ramana mie apartamentul ... (vezi toată discuția)