avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Esalonare obligatii fiscale persoane fizice
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Esalonare obligatii fiscale persoane fizice

Buna ziua,am primit azi un plic de la directia taxe si impozite prin care sunt somata sa platesc in 15 zile impozitul la masina+vreo doua amenzi si cheltuieli de executare(total1423 lei). Intrebarea mea este daca pot esalona aceste datorii ,cum trebuie sa procedez si unde sa merg ,deoarece in momentul acesta si nici macar in urmatoarele doua luni, nu pot plati aceasta suma,sotul meu nu are nici un venit,este operat din vara de cancer si urmeaza sa fie incadrat in grad de handicap si efectiv incercam sa traim doar din salariul meu,alocatia si bursa fetei. Nu as vrea sa fiu executata silit (asa scrie in vestita instiintare) ca asta e tot ce imi lipseste,sincer .Astept raspunsurile dumneavoastra cat de repede posibil si multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elenaulmeanu , utilizator 14:29, 7 Decembrie 2017
Da, se pot esalona sau amana, pt ca din ce spuneti aveti justificare:

Cod proc fiscala:

ART. 185 Instituirea posibilității acordării înlesnirilor la plată de către organul fiscal local

(1) La cererea temeinic justificată a contribuabilului, organul fiscal local poate acorda pentru obligațiile fiscale restante următoarele înlesniri la plată:

a) eșalonări și/sau amânări la plata obligațiilor fiscale, precum și a obligațiilor bugetare prevăzute la art. 184 alin. (5);
b) scutiri sau reduceri de majorări de întârziere.

(2) Eșalonarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 5 ani, iar amânarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 6 luni, dar care nu poate depăși data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă.
(3) Pe perioada pentru care au fost acordate amânări sau eșalonări la plată, pentru obligațiile fiscale principale eșalonate sau amânate la plată, se datorează majorări de întârziere de 0,5% pe lună sau fracțiune de lună, reprezentând echivalentul prejudiciului.

(4) Pe perioada eșalonării și/sau amânării la plată, un procent de 50% din majorările de întârziere reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligațiilor fiscale eșalonate sau amânate la plată, se amână la plată. în situația în care sumele eșalonate sau amânate au fost stinse în totalitate, majorările de întârziere amânate la plată se anulează.
(5) Pentru obligațiile fiscale eșalonate și/sau amânate la plată, contribuabilii trebuie să constituie garanții astfel:

a) în cazul persoanelor fizice, o sumă egală cu două rate medii din eșalonare, reprezentând obligații fiscale locale eșalonate și majorări de întârziere calculate, în cazul eșalonărilor la plată, sau o sumă rezultată din raportul dintre contravaloarea debitelor amânate și majorările de întârziere calculate și numărul de luni aprobate pentru amânare la plată, în cazul amânărilor la plată;
b) în cazul persoanelor juridice garanția trebuie să acopere totalul obligațiilor fiscale eșalonate și/sau amânate la plată.

(6) Prin hotărâre a autorității deliberative se aprobă procedura de acordare a înlesnirilor la plată.

(7) în cazul contribuabilului persoană juridică, acordarea înlesnirilor prevăzute la alin. (1) lit. b) se realizează cu respectarea regulilor în domeniul ajutorului de stat.
Multumesc pentru raspuns,mai bine zis pentru confirmare. Unde trebuie facuta acea cerere de esalonare/amanare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare anaf succesiune apartament RamonaBrodo RamonaBrodo Buna ziua, recent am facut succesiunea in urma careia am devenit proprietra unui apartament. Pe Certificatul de mostenitor s-au trecut si datoriile catre ANAF ... (vezi toată discuția)
Inlesniri la plata impozitului datorat de persoane fizice ptr bugetul de stat szebeni arthur szebeni arthur buna ziua, in 2007 am castigat la bursa ptr care datorez un impozit de 3600 ron,problema este ca toti banii am investit tot la bursa si acum portofoliul ... (vezi toată discuția)
Cladire nedeclarata la impozit serganro serganro Buna ziua , Detin o cladire care nu este declarata la impozit de cel putin 15 ani de zile . Din motive financiare/personale nu am reusit sa umblu ca sa o ... (vezi toată discuția)