avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1518 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... noul cod procedura civila vs vechiul cod procedura ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

noul cod procedura civila vs vechiul cod procedura civila

Buna ziua
As vrea sa aflu ce articol (articole) din noul cod de procedura civila includ prevederile art. 673.9 din vechiul cod procedura civila.
"art.673.9 vCPCiv La formarea si atribuirea loturilor, instanta va tine seama, dupa caz, si de acordul partilor, marimea cotei-parti ce se cuvine fiecareia ori masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, faptul ca unii dintre coproprietari, inainte de a se cere imparteala, au facut constructii, imbunatatiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea."
ma aflu intr-un proces de partajare con fostul si ma intereseaza in mod special sa arat ca la partajare partea care a facut imbunatatirile poate avea drept de creanta /despagubiri/compensare, doar daca a facut imbunatatirile cu acordul coproprietarilor (in acest caz el le-a facut fara acordul nici cunostinta mea)
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2017
cuziamusia, utilizator
Sunt, si in drept, sinonime partiale. Am parerea ca va depaseste, e deja tehnica discutia si e indicat sa vorbiti cu avocatul dv. Nu stiu ce ati cerut, daca are acte acea constructie, daca nu... Cum de nu ati stiut ce face, de ce... Sunt multe necunoscute ca sa pot sa va ajut atat de amanuntit.
Buna ziua.
E vorba de imbunatatiri aduse unui apartament supus partajului.
Fostul a profitat ca in timpul casatoriei m-am aflat cativa ani in strainatate la lucru si i-am trimis bani ca sa cumpere un apartamentul ca bun común. Cum nu am asistat la perfectarea actelor el a profitat si a pus apartamentul pe numele fratelui, ca cumparator interpus. Ma asigurat mereu ca este pe numele lui ca bun común. Dupa divort el la trecut de pe numele fratelui pe numele sau, ca bun propriu. Apoi eu am incercat sa deschid partajul si m-am intalnit cu situatia ca nu sunt coproprietara.
Am deschis actiune in declararea simulatiei, am dovedit tot si am reusit anularea actelor de v-c simulate si trecerea apartamentului in patrimoniul común. A durat 4 ani.
Am deschis partajul si el afirma ca in acesti 4 ani a facut imbunatatiri care au marit valoarea apartamentului si a depus multe facturi de cumparare de materiale, dar nici una pt manopere. Afirma ca a facut totul in regie proprie. Curios, cand el nu stie nici cum sa bata un cui. Afirma ca banii pt plata pretului ia economisit doar el si cere 100% din valoare, apartamentul in natura + drepturi de creanta pt imbunatatirile facute.
Expertul tehnic a constatat ca exista imbunatatiri, dar nu poate asigura ca materialele care apar in facturi sau folosit 100% in apartament, nici ca imbunatatirile sau facut toate in ultimii 4 ani. Eu sunt convinsa ca cel putin parte din imbunatatiri existau deja in apartament.
Si eu cer 100% pt ca am dovedit ca am trimis bani cu mult peste pretul apartamentului, inainte de cumpararea apartamentului, dar in trimiteri nu am specificat ca súmele sunt pt cumpararea acestui apartament, nici ca sunt pt imbunatatiri.
Cred ca e o situatie nu prea des intalnita?
Daca pueti sa ma ajutati cu vreo idee e bine.
Daca nu, tot bine. Oricum va multumesc pt atentie.
Nu pot avea o idee vazand ca sunt acte si expertize in dosar pe care nu le cunosc. Ideea pe care o am e sa incercati sa dovediti cat mai bine ce ati spus si sa aveti un ajutor tehnic juridic, e important asta in expertiza. De asemenea, e important sa fi avut un expert-parte, nu stiu ce s-a intamplat acolo, mai ales la expertiza.
Faceti concluzii bune, de-acum dosarul s-a cam judecat aproape, nu stiu daca si cate termene mai aveti.
Buna ziua
Inca nu sa judecat. La urmatorul termen. Am angajat avocat din Iasi, dar acum nu prea vad eu... Ma sfatuit sa cer 100% in natura. Imi spune ca este inevitabil sa platesc imbunatatiri pt ca au urcat valoarea de piata a apartamentului si pt ca asa procedeaza de obicei instantele. Nu sunt de acord sa platesc ceea ce nu am cerut si nici nu e necesar pt conservarea in buna stare. Expertul la cerut cealalta parte pt ca nu era de acord cu valoarea propusa dar si pt a introduce imbunatatirile. Fara a se consulta mai intai cu mine, avocatul meu a fost de acord cu angajarea expertului si a acceptat sa platim fiecare cate 1.500ron, jumatate din onorariu.
Ce am invatat de la d-voastra; ca acum trebuie sa profit ca si cealalata parte cere in 100% in natura, eu sa renunt si sa cer sulta 100% ( se poate 100% ??? ) iar instanta sa hotarasca. Intr-un eventual apel, pus de mine ori de cealalta parte pot cere expert de parte? Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
cuziamusia, utilizator
Nu știu ce conține expertiza că sa vă spun daca este posibil să înlocuiți acum cererea in natura cu valoarea. In general asta e dificil, nu prea se poate, dar depinde de expertiză.
Discutați cu avocatul dv., spuneti-mi ce ați arătat și aici, incercati sa negociați până la următorul termen, cereți să vedeți concluziile înainte de termen.
Inca odată, nu va pot da sfaturi într-un dosar p care nu îl cunosc. Nici dacă v-as urî n-aș face asta.
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2018
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj imobil cu îmbunătățiri făcute doar de unul dintre soți. se poate cere cotă mai mare de 50% cu acest motiv? cuziamusia cuziamusia Sot si sotie suntem coproprietari in devalmasie a unui imobil valorat in 20000€. Chiar cand l-am cumparat ne-am despartit in fapt deci eu niciodata nu am ... (vezi toată discuția)
Divorț fără partaj: soția supraviețuitoare poate solicita, la dezbaterea succesiunii, compensarea cheltuielilor făcute timp de 23 de ani pentru apartamentul bun comun? Urduban Dumitru Urduban Dumitru După divorțul din 2007, fără partaj, se profilează un proces în instanță, între soția supraviețuitoare și fiicele celor doi foști soți(ieșire ... (vezi toată discuția)
Coproprietate apartament carlito carlito Sunt coproprietar in cote egale (50%), impreuna cu fosta prietena, a unui apartament de 3 camere in valoare de 70.000 EUR. Eu am mai investit (am facturi pe ... (vezi toată discuția)