avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Călătorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Călătorie

Sunt cetatean român in Bahrain si am viza de lucru pe 2 ani iar sotia si copilul in virsta de 5 luni au viza familie. Saptamana viitoare sotia si copilul vor sa mearga in vizita in România la părinți pentru o luna. Pentru întoarcere in Bahrain au nevoie de procura sau altceva de la mine????? Menționez ca sotia si copilul au viza de rezidență in pașaport valabila pina in 2019 aici in Bahrain
0 Răspunde
Cel mai recent răspuns: Naitsirc75n , utilizator 20:22, 12 Decembrie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Cabinet Legea nr. 169/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 772 din 3 octombrie 2016 și a intrat în vigoare astăzi.

Conform documentului, în cazul copiilor care pleacă în străinătate doar cu unul dintre părinţi, declaraţia de acord a celuilalt părinte are o valabilitate de până la trei ani şi poate fi folosită pentru mai multe călătorii.

„[M]inorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte”, prevede noua lege.

Până acum, declaraţia de acord a celuilalt părinte era obligatorie pentru fiecare ieşire din ţară a minorilor.

În acelaşi timp, actul normativ elimină obligativitatea declarării scopului deplasării şi a rutei din declaraţia de acord, atunci când un minor călătorește împreună cu o persoană majoră, documentul fiind valabil, de asemenea, timp de trei ani și pentru mai multe călătorii. Totodată, prezentarea declaraţiei celuilalt părinte sau a ambilor părinţi nu mai este necesară atunci când copiii îşi au domiciliul/reşedinţa în statul de destinaţie. Teris Mihai a scris:


Posibil ca la întoarcere, adică la ieșire din România să i se solicite procură, privind minorul. Dacă nu ar avea acea viză de rezidență vă spun 100% că vă trebuia acea procură. Cel mai bine s-o aveți.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate un minor sa devina major mai repede? B_ovidiu B_ovidiu Am un copil kre in 3 luni face 18 ani...si acuma ar trebui sa plece in strainatate..Si cum el este minor iar trebui un insotitor...si mam gandit k sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Poate fi adus de bunici un copil cu pașaport britanic din românia în uk fără procura de la părinți? Silvia.M Silvia.M Bună ziua. Poate fi adus un copil de 2 ani, cu pașaport britanic, însoțit de bunici, dar fără procura, din România în Anglia? Sau se poate face o ... (vezi toată discuția)
Calatorie naya naya Doresc sa calatoresc cu copii fara sotul meu.Am certificat de casatorie romanesc.El si copii sunt cetateni sirieni.Copii au pasapoarte siriene,au insa si ... (vezi toată discuția)