avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Instruire colectiva
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Instruire colectiva

buna seara,

in curand urmeaza sa aibe loc petrecerea de craciun organizata de catre societate. la aceasta petrecere vor participa toti angajatii.
mentionez ca societatea isi desfasoara activitatea atat la sediul principal cat si in tara, in mai multe regiuni.

Pentru deplasarea colegilor din tara catre petrecere/sediul social trebuie sa le tin o instruire colectiva? avand in vedere ca petrecerea este sambata, vor trebui instruiti si angajatii care isi desfasoara activitatea la sediul principal?

in situatia in care raspunsul este ca ar trebui instruiti toti colegii care participa la petrecere, va rog sa imi transmiteti si articolul care reglementeaza acesta situatie.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:45, 14 Decembrie 2017
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
Art. 82 (1) Pentru persoanele aflate in intreprindere si/ sau unitate cu permisiunea angajatorului, cu exceptia altor participanti la procesul de munca, asa cum sunt definiti potrivit art. 5 lit. c) din lege, angajatorul stabileste, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare si functionare, durata instruirii si reguli privind instruirea si insotirea acestora in intreprindere si/ sau unitate.
(2) Pentru lucratorii din intreprinderi si/ sau unitati din exterior care desfasoara activitati pe baza de contract de prestari de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucratorilor respectivi privind activitatile specifice intreprinderii si/ sau unitatii respective, riscurile pentru securitatea si sanatatea lor, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/ sau unitatii, in general.
(3) Instruirea prevazuta la alin. (1) si (2) se consemneaza in fisa de instruire colectiva, conform modelului prezentat in anexa nr. 12.
(4) Fisa de instruire colectiva se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se va pastra de catre angajator/ lucrator desemnat/ serviciu intern de prevenire si protectie care a efectuat instruirea si un exemplar se pastreaza de catre angajatorul lucratorilor instruiti sau, in cazul vizitatorilor, de catre conducatorul grupului.
(5) Reprezentantii autoritatilor competente cu atributii de control vor fi insotiti de catre un reprezentant desemnat de catre angajator, fara a se intocmi fisa de instruire.
Petrecerea de Craciun este o activitate organizata de angajator, in cazul dvs. la sediul central la care participa lucratori ai firmei de la diverse sucursale/ puncte de lucru. Instruirea va avea durata de minim 1 ora (conform HG nr. 767/2016 art. II) iar materialul de instruire este cel mentionat in ROI al firmei si in programul anual de instruire dpvd ssm al firmei.
In situatia in care pentru desfasurarea petrecerii este inchiriata o sala de evenimete? Aceasta petrecere nu se desfasoara la sediul central, ci intr-o locatie inchiriata, la care participa atat lucratorii de la sediul principal cat si cei de la sediile secundare.

Instruirea se face atat celor din sediile secundare cat si celor din sediul principal?
Pe baza acelorasi articole mentionate mai sus?

Va multumesc pentru clarificicari!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-un spatiu inchiriat, competenta de instruire se transfera proprietarului spatiului, cel care este in posesia materialului de evaluare a riscurilor profesionale cu care trebuie instruiti toti participantii.
Este aplicabila prevederea de la art.82 al.(2).
Va multumesc mult pentru clarificari. Mai am o nedumerire. Pentru faptul ca multi dintre ei vin din alte localitati cu masina/avion/tren ar trebui sa le tin un instructaj inainte de deplasare? Ma gandesc la oug195/02? Ultima instruire la care au participat toti angajatii a fost in septembrie ai a fost prelucrata si acesta ordonanta. Oare mai eate necesara o alta instrure acum? Ei au ordin de deplasare semnat, aprobat.

Eu nu vad neceasara aceasta instruire speciala pentru deplasarea aceasta. Au in fisa postului deplasarile catre localitatea unde se afla sediul principal, ordin de deplasare, si instruirea periodica din septembrie, cu prelucrarea oug 195/02. Dar as vrea sa stiu si parerea unui specialist in domeniu.
Inteleg ca deplasarea se va efectua in timpul programului de lucru daca au ordin de deplasare semnat de angajator si li se deconteaza cheltuielile.
Daca la instruirea periodica au fost prezentate materiale care sa mentioneze riscurile profesionale pentru astfel de deplasari/ delegatii, etc. si s-au prezentat masurile dispuse si luate de angajator pentru evitarea riscurilor, nu vad necesara o instruire suplimentara in conditiile in care legislatia nu contine prevederi exprese.
Poate exista o interpretare legata de cazul producerii unui eveniment rutier soldat cu victime cand se va pune problema cercetarii si inregistrarii ca AM, daca traseul de urmat si perioada de timp pentru deplasare nu este mentionata in fisa individuala de instruire in domeniul ssm a lucratorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm - microintreprindere 1 angajat cu punct de lucru la client Marius_Bogdan Marius_Bogdan Buna ziua, Am deschis de curand o microintreprindere (fara punct de lucru) unde eu sunt si angajat (singurul) si administrator, iar activitatea se desfasoara ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, trebuie să actualizăm procedura ssm în ancom și ... niculaedutu niculaedutu Bună ziua, Trebuie să actualizăm procedura SSM în ANCOM și vă rog dacă se poate să-mi răspundeți la următoarele întrebări: 1. Se derulează ... (vezi toată discuția)
Fisa instruire colectiva 10188 10188 Buna ziua, Conform HG1425/2006, la art. 82, alin. 2, se stipuleaza obligativitatea efectuarii instruirii de SSM, pentru lucrătorii din întreprinderi ... (vezi toată discuția)