avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Buna ziua,

Angajatorul te poate obliga la ore suplimentare?
La compania in care lucrez ai dreptul sa ai un numar de 16 ore pe plus sau 16 pe minus deoarece in contractul colectiv de munca scrie ca la angajare ti se dau 2 zile libere pt ati cauta chirie. Nu am beneficiat de cele 2 zile si acum am ajuns la un numar de 16 ore pe plus, daca fac mai multe ore de 16 si motivez de ce am stat peste program imi sunt platite.
Orele suplimentare se fac la cererea angajatului ca are el nevoie sa isi termine volumul de munca foarte mare si dezorganizat care i se cere sau angajatorul organizeaza in asa fel incat munca sa fie moderata si in cazul in care e nevoie de ore suplimentare angajatul sa fie intrebat daca poate ramane peste program.
Mentionez ca eu ca si angajat trebuie sa cer ore suplimentare!
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
adle, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:45, 14 Octombrie 2009
Orele suplimentare sunt solicitate in scris de catre angajator, si se efectueaza numai daca si salariatul este de acord (de obicei tot in scris).
Cele 16 ore pe care le aveti pe plus trebuie fie sa vi se compenseze cu liber platit, fis sa vi se plteasca drept munca suplimentara.
1. Va rog sa citit art.108-121 din Codul muncii.
2. Pana atunci va redau o parte din articolele de mai sus:
Art. 117. - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 118. - (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Avand in vedere ca lucrez intr-o firma nemteasca, in departamentul de dezvoltatre si cercetare, iar in cadrul companiei sunt angajati tineri studenti, angajatorul isi permite sa faca ce doreste pt ca sunt foarte putin care stiu legea si care sunt drepturile lor ca si angajati.
Majoritatea din teama de a fi dati afara, nu comenteaza si suporta toate nedreptatile angajatorului. Din punctul meu de vedere nu e normal ca angajatul sa ceara ore suplimentare la libera lui alegere.
Este corect ce se intampla?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
adle, utilizator
1. Punctul dvs. de vedere coincide cu prevederile Codului muncii in materie.
2. Numai dvs., salariatii, puteti sa faceti sa fie aplicata legea in unitate. Noi, cei de pe forum, va ajutam aratandu-va ce spune legea. Restul depinde de dvs.
3. Aveti un regulamnet intern in unitate? Acesta este obligatoriu si este prevazut in Codul muncii.
4. Faceti un sindicat sau macar cereti sa intocmiti un CCM la nivel de unitate si alegeti-va reprezentanti pentru negocieri.
5. Daca stati si asteptati sa vina altii sa va rezolve treburile nu veti reusi niciodata.
6. Luati taurul de coarne si infruntati-l pe angajator!
7. dar pentru a reusi trebuie sa cunoasteti foarte bine prevederile Codului muncii si ale CCMUNN.
Mult succes!
Da, aveti dreptate, dar atata timp cat angajatii nu sunt uniti si fiecare face ore suplimentare de a da bine la sef nu ai ce sa faci.
Exista regulamentul intern, exista un contract colectiv la nivel de unitate, exista sindicat, se alege liderul de sindicat. Noi suntem un departament nou ce functioneaza de un an, si sunt diferite persoane care doresc sa promoveze si se dau bine pe langa sef, nu comenteaza se supun.
Este si o "moda" printre angajati, vii la munca sambata, nu te pontezi pt ca nu ai reusit sa faci tot, si lasi de la tine. Am ramas surprinsa cand am auzit, si era dat exemplu in sedinta de persoana care isi da sufletul pentru companie si noi ceilalti sa ii urmam exemplul. E oribil ce se intampla.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Doina Dayeh Doina Dayeh buna ziua ,as dori si eu o informatie...am program de 8 ore stau o ora in p,lus pt pauza de masa...dar sintem tinuti inca 2,3 ore suplimentare care nu sint ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare blackflute59 blackflute59 sunt pompier civil la unatc si de 2 luni ni s-a sistat plata orelor suplimentare,dar nu ni s-a aratat baza legala a sistarii.exista o lege care anuleaza plata ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare in sanatate ionasbrigita ionasbrigita Buna ziua! Intrebare: Ce legislatie se aplica pt ore suplimentare in sanatate daca nu exista personal suficient?Ma uit in codul muncii sau in oug ... (vezi toată discuția)