avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problemă cu spațiul comun în asociația de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problemă cu spațiul comun în asociația de proprietari. Cum se poate rezolva dacă unul dintre vecini ia decizii de unul singur?

Buna ziua, avem următoarea problema la bloc. Pe lateralul blocului avem un spatiu. Privat (verificat pe cadastru / plan de amplasament etc) dar comun. Am stabilit într-o ședință sa incepem demersul sa instalam niste turnicheti ca sa parcam acolo ( pe modelul primul venit, primul servit) toți cei care doresc. Am stabilit că fiecare dintre cei care doresc să facă o cerere (că sa avem o evidență) și costurile le împărțim la cei care doresc sa parcheze. Ideea e că în bloc, unul din vecini a schimbat lacătul la unul din turnicheti și și-a pus lacătul lui că "el a vorbit cu dezvoltator că sa își aleagă ce loc vrea el afară și acolo sa parcheze că e al lui". Locuri private sunt numai la subsol. Ce putem face ca asociație ca sa îl penalizăm in vreun fel? Politia locala zice că nu e treaba lor, etc. Cu discuția direct nu s-a rezolvat - am discutat și în particular cu el, și la 4 ședințe separate de bloc. Nimic.
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:55, 19 Decembrie 2017
Asociatia poate inchiria spatiul comun in baza unui contract de inchiriere iar fondurile stranse pot fi utilizate la reparatiile partilor comune. Legea 230/2007 permite inchirierea partilor comune catre terti si nici se platesc taxe catre stat.
Insa inteleg ca in prezent se merge pe principul gratis ptr ca asa s-a hotarat in ag.
Astfel aveti si posibilitatea strangerii unei sume in folosul tuturor si il puteti forta intr-un fel si pe rebel sa cotizeze. O suma de 10 lei pe luna cred ca este modica ptr fiecare posesor de auto, mai putin de 2 litri de benzina. Ai si locul asigurat in acest fel.
Știu că nu putem sa ii punem financiar nici o penalizare, insa na gândesc că poate exista o alta variantă sa îl facem sa înțeleagă ca nu e in regulă ce face. Noi nu i-am îngrădit accesul. Are chiar și cheie de la lacătele comune. Cu toate astea, el a schimbat un lacăt, acum zice că e " proprietatea lui" și nu mai spun că și-a montat și o camera pe fațada blocului fara să întrebe pe nimeni daca e in regulă sau nu ( are o garsoniera pe alta latură a blocului față de zona aceea). Vine beat la ședințele blocului ca sa poată apoi să spună că "nu știa ce vorbește sau pt ce a votat" și nu mai zic câte și mai câte. Efectiv nu avem nici macar o varianta? M-am saturat de cate ori m-am luat inclusiv eu în gura cu el, ceilalți îl lasă în pace, și pur și simplu vii acasă târziu, vezi că locul e liber, da' e lacătul lui pește pus pe el. Că el e liderul republicii garsonierei de la etajul 2. Altcumva nu am cum sa mă exprim..

ynocentta a scris:

tomaberta a scris:


Ce putem face ca asociație ca sa îl penalizăm in vreun fel?


Asociatia de proprietari nu detine autorittaea si competenta sa penalizeze locatarii
Asociatia de proprietari poate dispune aplicarea de penalitati la orice suma cu titlu de restanta-strict in limitele prevazute de disp art 49 L nr 230/2007


Puteți detalia cum e cu închiriatul? Sau să mă îndrumați unde sa citesc? Avem o firma care se ocupa cu administrarea dar de la ei am înțeles că ar trebui sa ne schimbam in asociație plătitoare de TVA și efectiv sa depunem mai multe hartii etc.. și ne-a cam descurajat.
Am fi preferat varianta sa plătească lunar. Chiar nu cred că ne-ar fi deranjat sa mai plătim un bec ceva pe scara din ce se strânge acolo. Sincer vrem sa rezolvăm problema cat mai curând și mai amiabil posibil. Asta a fost singura piedica pe care am avut-o - ni s-a spus că pt veniturile din chirie la asociație, trebuie să plătim TVA, deci trebuie sa schimbăm și statutul asociației ( ceea ce va dura probabil) și administrativ, ce iei cu o mana dai cu cealaltă (pt ca: drumuri suplimentare la declarații financiare și așa mai departe).
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
tomaberta, utilizator
Legea 230/2007 si hg 1588/2007 sunt actele normative pentru asociatiile de proprietari.
Nu trebuie sa va transformati in nimic cu tva sau fara.
Pentru sumele obtinute din chirii si utilizate la reparatiile partilor comune nu se plateste nimic la stat, nu trebuie sa schimbati statutul sau alte bazaconii, cei din firma de administrare habar nu au de legislatia specifica a.p..

Articolul 39-L230/2007
Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Art. 24-HG1588/2007
(6)Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Legea 230/2007
[ link extern ]
HG1588/2007
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Parcare la comun - vecinii isi bat t-uri blocatoare nea_pandele nea_pandele Salut, Viata e complexa si are multe aspecte astfel am ajuns sa locuiesc intr-un bloc nou. Problema e urmatoarea: sunt 24 de apartamente, ~16 locuri de ... (vezi toată discuția)
Blocator pus abuziv de catre un vecin LiviaDianu LiviaDianu Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: Locuiesc intr-un ansamblu rezidential nou, iar parcarea din fata blocului este proprietatea privata a blocului. ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva spatiu comun asociatie pauldecuseara pauldecuseara Buna ziua, Imi puteti spune va rog ce mijloace are o Asociatie de Proprietari impotriva locatarilor care ocupa abuziv spatiile comune ale asociatiei? Ca sa ... (vezi toată discuția)