Suntem 4 frati. Unul dintre frati a murit inaintea mamei noastre. fratele avea sotie si copii. Parintii nostrii sunt morti de peste 10 ani si nu am dezbatut succesiunea. Nici succesiunea fratelui nu a fost dezbatuta.Noi, fratii ramasi in viata vrem sa scoatem certificate de mostenitori. Noi, trei frati (in viata) vrem sa scoatem certificate de mostenitori, dar vrem certificate de mostenitori si pt. si sotia fratelui si copiii ei care nu vor sa vina la notariat. Unii sunt plecati din tzara. Daca mergem la notariat:
1. ni se elibereaza noua (celor 3) certificate de mostenitori?
2. pt. sotia fratelui si copii se elibereaza certificat sau sunt decazuti din drepturi daca nu vin?
Noua ne tb si de la ei document prin care sa demonstram ca sunt mostenitorii mamei noastre.
Mentionez ca ne trebuie un documentul prin care sa demonstram ca suntem mostenitorii mamei noastre si de aceea ne-am gandit la certificatele de mostenitori, pt. ca deocamdata nu sunt bani pt. succesiune.
da, scuze! La certificat de calitate de mostenitori m-am referit. Pai.......si daca aceea nu vin la notariat, cum demonstram noi ceilalti ca suntem mostenitori, deci coproprietari in locul mamei? Verisorii s-au dus in instanta tocmai pt. ca nu au venit la notariat cei din familia verisorului decedat. Cum? Daca aceia nu vin, noua nu ni se elibereaza aceste certificate? Nu cred. Am citit pe aici ca aceste certificate se elibereaza normal pana la 1 an de la decesul parintilor, nefiind nevoie sa mearga toti mostenitorii in acelasi timp. Fiecare se duce separat la notar cu actele necesare si cere doar pt. el sa demonstreze ca este mostenitorul celui decedat.
Se elibereaza in aceleasi conditii si cu respectarea aceleiasi proceduri ca si pentru certificatul de mostenitor.
Adica, trebuie sa vina toti mostenitorii, cu doi martori, cu actele de stare civila si sa fie de acord. Deosebirea consta doar in faptul ca nu se mentioneaza bunurile din masa succesorala, nefiind necesara prezentarea actelor de proprietate. In certificatul de calitate de mostenitor se mentioneaza atat calitatea, cat si cota ce revine fiecaruia
Ganditi-va ca e posibil (chiar si la dvs) ca succesibilii sa nu se inteleaga cu privire le intinderea drepturilor care le revin.
De exemplu, este un frate care considera ca i se cuvine mai mult decat celorlalti si nu e de acord cu impartirea egala. In atare situatie, notarul nu poate elibera un certificat de calitate de mostenitor, indrumand partile in instanta. Ce cota sa treaca? Apoi, poate unii dintre succesibili vor sa renunte, fapt care determina modificarea cotelor celorlalti. De aceea se cere prezenta.
Se elibereaza un singur certificat de calitate, pentru toti, in acelasi dosar succesoral si care poata acelasi numar. Nu care, cum vine, primeste cate unul.
Multumesc, am inteles! Si-n aceste conditii, noi cum demonstram in fatza instantei la procesul deschis (iesire din indiviziune) ca suntem coproprietari? Sa-nteleg ca trebuie sa deschidem noi proces si dupa ce se termina procesul nostru sa ducem hotarare la dosarul verisorilor in care suntem si noi parte? Vai.... mama mea!!!!!!! Alta cale nu exista sa demonstram ca suntem mostenitori , deci implicit coproprietari cu verisorii nostri? Va dati seama ca verisorii au cheltuit deja bani multi cu succesiuni, cu acte cu, cu, cu....... si acum sa piarda procesul? Judecatorul a spus la ultima sedinta de judecata ca noi cei 4 nu demonstram ca suntem coproprietari in acel titlu si va respinge cererea ca neintemeiata. Dati- ne un sfat ,va rugam!
La faza actuala nu puteti dovedi decat calitatea de succesibil (mostenitor cu vocatie succesorala). Iar pentru asta sunt suficiente actele de stare civila, respectiv certificatele dvs de nastere si casatorie. Fiind copiii mamei dvs, implicit aveti calitatea de viitori mostenitori. Eventual, daca vreti sa fiti mai catolici decat papa, puteti da fiecare la notariat o declaratie de acceptare a mostenirii. Mai departe, cu aceste documente (care in viziunea mea ar trebui sa fie suficiente) si cu actele de proprietate, luati legatura cu un avocat si va adresati instantei pentru dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune. Instanta va cita mostenitorii fratelui dvs, daca nu se prezinta, se va judeca in lipsa, eventual e posibil sa se stabileasca lotul fiecaruia, constand fie in bunuri, fie intr-o suma de bani, iar lotul fratelui dvs sa fie stabilit pe ramura ("mostenitorii lui X").
Va cere la instanta neaparat certificat de calitate de mostenitor?
Pentru ca sotia si copiii fratelui nostru decedat nu au vrut sa mergem la notariat ca sa impartim in mod egal pamantul de pe titlul de proprietate, Verisorii nostri au deschis dosar in instanta si au scris in cerere"iesire din indiviziune". Au mai cerut in cerere sa i se dea tot pamantul unuia singur care ne-a dat sulta la toti. Dupa cum am spus, ei au dezbatut succesiunea parintilor lor. Nu pt. acest titlu in mod expres ci pt. alte mosteniri. Noi, paratii, am fost in instanta si am spus ca suntem de acord cu cererea verisorilor, ca am primit sulta chiar si sotia fratelui si copiii ei au depus intampinari ca sunt de acord cu cererea reclamantilor, recunosc in intampinare ca au primit sulta de la unul din verisori si sa i se dea lui partea ce li se cuvine, dar in ultima sedinta judecatorul a spus ca:
- se justifica calitatea procesuala prin aceea ca suntem succesorii decedatilor, avem vocatie la mostenire si nu vreun drept real cu privire la bunurile autorilor lor, pt. ca nu s-a facut dovada ca partile exercita un drept de proprietate in comun, nu sunt coproprietari, deci nu se poate face partajul, pana nu dovedim ca suntem in coproprietate.ca altfel cererea de iesire din indiviziune este neintemeiata
Nici noi nu intelegem de ce. Deci, avem vocatie la mostenire, si nu un drept real cu privire la bunurile parintilor care erau coproprietari. Este ceva ciudat. Toti suntem de acord cu cererea , recunoastem ca am primit sulta de la un verisor caruia vrem sa-i ramana tot pamantul, suntem copiii, nepotii, parintilor nostri decedati (coproprietari), dar noi nu putem face partaj, ca nu suntem coproprietari si tb sa demonstram ca suntem coproprietari. De aceea ne-am gandit ca noi, cei 3 frati sa scoatem la notar acest certificat de calitate de mostenitor., ca sa demonstram ca avem drept de proprietate .Dar daca nu putem sa scoatem acest certificat fara sa fie prezenta si sotia +copiii fratelui decedat.......nu stim ce-am putea face.....
Dezbatere succesiune
AD2103
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Bunicul si bunica mea din partea mamei au decedat in urma cu 15 ani. S-a făcut succesiune pe casa ... (vezi toată discuția)