avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pauza de masa si traseul de la si inspre domiciliu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pauza de masa si traseul de la si inspre domiciliu

Buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea dilema: daca decid sa merg in pauza de masa la un restaurant care nu este acoperit de traseul semnat catre si de la domiciliu si patesc ceva, se considera accident de munca? Mentionez ca restaurantul se afla in proximitatea sediului social al firmei, insa nu pe traseu si de asemenea, nu exista o interdictie prin Regulamentul de ordine interioara de a parasi sediul firmei in timpul programului de lucru.
Va multumesc,
Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2017
Cavalerul.dreptatii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cavalerul.dreptatii , utilizator 19:25, 20 Decembrie 2017
Orice se petrece infara traseeului declarat, nu intra in responsabilitatea angajatorulu, chiar daca se intampla in timpul programului.
In pauza de masa sunteti in afara programului de lucru, nu sunteti nici in perioada sosirii de la domiciliu la serviciu sau a plecarii de la serviciu spre domiciliu (dupa cum s-a mentionat in fisa individuala ssm a lucratorului) in conditiile in care in ROI este mentionata aceasta pauza de masa si nu exista interdictia parasirii sediului firmei (in mod normal trebuie mentionat ca este admisa parasirea sediului firmei). In aceste conditii nu se pune problema incadrarii ca accident de munca (de traseu) a unui eventual eveniment produs, nedorit.
Se considera acident de munca de traseu doar daca locul unde se ia masa este organizat de angajator si accidentul are loc pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde se ia masa.

Art. 2 din N.M. de aplicare a Leg 319/2006 modificate , aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari.
În înţelesul prezentelor norme metodologice, termenii şi expresiile folosite au următoarea semnificaţie:
10. accident de muncă de traseu:
b) accident survenit pe perioada pauzei reglementare de masă în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde ia masa şi invers, şi care a antrenat vătămarea sau decesul;
Vă mulțumesc mult pentru răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza de masa - parasire unitate Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Conform ROI pauza de masa de 30 min este neplatita. In acest interval unii angajati parasesc unitatea si merg acasa pentru a servi masa. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem urmatorul caz. un angajat foloseste mai multe ... trei6912 trei6912 Buna ziua! Avem urmatorul caz. Un angajat foloseste mai multe trasee de deplasare la si de la locul de munca. Exista un traseu in care duce copii la scoala. ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa claudici claudici va rog sa imi spuneti ce inseamna efectiv pauza de masa intr-o firma ?Este legal sa parasesti locul de munca in pauza de masa?In ce conditii poti fi intrerupt ... (vezi toată discuția)