avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poate fi considerată mărturie mincinoasă o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poate fi considerată mărturie mincinoasă o declarație inexactă a unui martor?

La depunerea unei declaratii de martor in care martorul a indicat o data aproximativa a producerii unui eveniment, de exemplu acum trei luni sau trei luni jumatate, deoarece nu si-a amintit data exacta a producerii evenimentului si instanta nu a aprobat utilizarea de inscrisuri la momentul depunerii declaratiei in vederea stabilirii exacte a datei de catre martor, poate fi catalogata ca fiind marturie mincinoasa?
In fapt evenimentul producandu-se acum cinci luni si nu trei luni sau trei luni si jumatate asa cum a indicat martorul. De altfel exista inscrisuri obiective pe care le detine martorul din care rezulta data exacta a producerii evenimentului, inscrisuri pe care nu a putut sa le foloseasca la data depunerii declaratiei.
Instanta a amintit declaratia in hotarare dar declaratia martorului nu a influentat hotararea instantei, aceasta declaratie fiind inlaturata neproducand efecte in luarea hotararii de catre instanta, hotararea instantei nefiind influentata de declatia martorului.
Ultima modificare: Joi, 21 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:54, 20 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa la prima vedere, conform cu relatarea dvs, s-ar spune ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de marturie mincinoasa. Doar prin simplul fapt ca martorul nu-si aminteste cu exactitate data evenimentelor, si fara ca acest aspect sa fie coroborat si cu alte actiuni sau inactiuni ce s-ar putea circumscrie elementului material al laturii obiective al acestei infractiuni (cum ar fi declaratii minicinase sau omisiuni care sa vizeze fapte sau imprejurari esentiale cauzei), nu ar trebui sa se retina infractiunea de marturie mincinoasa pentru persoana respectiva.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Decembrie 2017
trandafir2, moderator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mihaela89 mihaela89 am si eu o intrebare....care sunt sansele ca o persoana care a depus marturie mincinoasa sa scape fara inchisoare??? si ce ar trebui sa faca?? sa isi retraga ... (vezi toată discuția)
Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa parchet. xuser xuser pe scurt, sa zicem ca din cauza unor martori mincinosi (luati de buna credinta in ciuda probelor existente la dosar) procurorul dispune NUP/SUP... iar ... (vezi toată discuția)