avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fila cec
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fila cec

Buna dimineata!Am si eu o nelamurire,daca ma poate ajuta cineva, am primit copia unei minute in care X este condamnat la o pedeapsa pentru savarsirea unei infractiuni de emitere fila cec fara disponibil in cont potrivit legii59/1934, dar cererea mea de despagubiri civile ca parte vatamata este respinsa ca inadmisibila.daca formulez apel cum ma pot apara?multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 08:49, 14 Octombrie 2009
Este nevoie de mai multe detalii. In ce relatii va aflati dumneavoastra cu inculpatul ?

Cererea de despagubiri poate fi respinsa pe considerente procedurale, de exemplu, nu v-ati constituit parte civila pana la momentul impus de codul de procedura civila.

Daca in proces ati avut calitatea de parte vatamata, asa cum pare sa rezulte, nu vi se vor acorda despagubiri in instanta penala, ci va trebui sa promovati o actiune in civil, actiune care va fi oricum blocata pana la ramanerea definitiva a hotararii in penal.
Emiterea de cecuri în numele unor societăţi comerciale, ştiind că pentru valorificarea lor nu există acoperirea necesară şi pricinuindu-se astfel o pagubă posesorului cecurilor, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, iar nu pe cele ale infracţiunii prevăzute în art. 84 alin. (1) pct. 2 din Legea nr. 59/1934.
Acesta numai daca emiterea cec-ului, fara a avea la tras disponibil suficient acoperirii acestuia a fost cunoscuta si acceptata de dvs.
Cecul are valoare de titlu executoriu, ceea ce inseamna ca, chiar si in cazul in care acesta a fost emis cu nerespectarea conditiilor cerute de lege, el valoreaza titlu executoriu, ceea ce face inutila obtinerea unei hotarari judecatoresti pentru acoperirea prejudiciului. Fata de aceste considerente, alaturarea actiunii civile celei penale ar duce la crearea a doua titluri executorii (hotararea penala care solutioneaza actiunea civila si cecul insusi), ceea ce este inadmisibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Valabilitate fila cec gev gev Buna ziua, Am un client care doreste sa aman introducerea in banca a filei CEC deoarece nu are bani in cont. Am doua intrebari: 1) Cat este valabila fila ... (vezi toată discuția)
Fila cec ankalaura85 ankalaura85 Ce se intampla daca o societate nu isi achita datoriile catre o alta societate careia i-a dat o fila cec ca si garantie?in cazul asta are de suferit si ... (vezi toată discuția)