avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cedează trecerea la un giratoriu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cedează trecerea la un giratoriu

Dacă mă poate lamuri și pe mine cineva: De ce apare semnul cedează trecerea la un sens giratoriu? La orice giratoriu nou care apare sunt 2 semne pe același stâlp; cedează trecerea și giratoriu (rotund albastru cu săgeți albe)
Mulțumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2017
ardeleanu100, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:44, 29 Decembrie 2017
Gasesc o explicatie oarecum logica, fara a fi sigur ca exista sau nu o reglementare in acest sens.
In giratoriu nu este obligatorie prioritatea de dreapta si are prioritate cel care deja s-a inscris in giratoriu. Posibil ca "cedeaza trecerea" sa fie pusa pe drumul care intra in giratoriu mult mai putin circulat, comparativ cu celelalte drumuri care intra in giratoriu pentru a se evita blocajele.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2017
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Art. 57 alin.(4) din Ordonanta de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulatia pe drumurile publice:

In intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda in intersectie.

Art. 135 din Hotararea nr. 1.391 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice:

Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:
......
d) cand urmeaza sa patrunda intr-o intersectie cu circulatie in sens giratoriu fata de cel care circula in interiorul acesteia;
In zona este un giratoriu nou cu 3 intrări/ieșiri pe fiecare intrare sunt cele 2 semne. In OUG 195/2002 la articolul 29/1 (circulația se desfășoară cu respectarea semnalizării rutiere),trebuie respectate semnele,iar la articolul 30/2 (mijloacele de semnalizare rutieră se constituie într-un sistem unitar, și trebuie să fie în deplină concordanță între ele). cedează stânga/cedează dreapta .Ce rost are cedează trecerea? Dacă se respectă OUG atunci trebuie respectate ambele semne și ce urmează atunci. Din cauza asta am întrebat aici pentru că nu am găsit în OUG așa ceva. Aici deja s-a făcut prioritate de stânga.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2017
ardeleanu100, utilizator
Mai exista putine ronduri in tara, le-am intilnit si provoaca destula confuzie, care au rondul respectiv cu indicatorul "Ocolire prin dreapta" si sunt diferite de un sens giratoriu, adica prioritatea este de dreapta. Probabil s-a considerat ca amplasarea semnului suplimentar de "Cedeaza trecerea" va contribui mai rapid, prin reflex, la acordarea prioritatii de stinga in sensul giratoriu. Acum 10 ani in Romania sensurile giratorii erau o raritate, pe cind astazi rezolva foarte multe probleme de fluidizare a traficului si toti soferii aveau "in singe" inoculata prioritatea de dreapta.
Creează confuzie dar eu am rămas fără permis, am făcut contestație încă nu am fost chemat.De aceea am întrebat

Alte discuții în legătură

Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)
Accident in sensul giratoriu valentin.gherman valentin.gherman Buna ziua! Aseara am fost lovit in partea stg spate rezultand axa masinii indoita, intr-un sens giratoriu. Eu intram de pe o strada laterala (supermarchet) in ... (vezi toată discuția)
Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate? pinteat pinteat Stimati colegi, Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi ... (vezi toată discuția)