avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Poate un ONG sa doneze bani?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Poate un ONG sa doneze bani?

Buna ziua!
Un ONG a primit prin donatii (daruri manuale) de la diferite persoane niste bani. Din acesti bani isi organizeaza activitatile si vrea sa dea/ doneze o parte unui alt ONG pentru a-l ajuta sa relizeze un proiect.
1. Poate acest ONG1 sa doneze niste bani unui alt ONG2? Daca da, care sunt procedurile? Daca nu se poate direct, poate fi imputernicita o persoana din ONG1 care sa doneze banii catre ONG2?
2. Unde pot gasi o definitie juridica a donatorului- cine poate fi acesta, in ce context etc.?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:33, 2 Ianuarie 2018
Se face un contract intre cele doua ONG in care se specifica suma donata si scopul. Trebuie sa fiti atenti ce se face cu banii, sa nu incalcati propriul statut.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
ONG-ul poate desigur sa doneze bani unei persoane fizice sau altei persoane juridice, daca scopul in care e facuta donatia se incadreaza in prevederile statutare ale acelui ONG ca scop si obiective si daca ii permit regulile interne si cele asumate contractual.

De exemplu daca e ONG care are ca scop protectia mediului, din acest punct de vedere ar putea face donatii catre alt ONG de mediu, dar in principiu nu si unuia care se ocupa de sport, cultura, caritate... Desi totusi poate daca activitatea concreta pt care face donatia ar fi in interesul protectiei mediului ex. sprijina o competitie sportiva care se desfasoara in natura cu masuri organizatorice de asigurare a unui impact de mediu cat mai redus si ca traseu gandit pentru ca participantii sa cunoasca si sa ajunga sa indrageasca acea zona naturala.... Sau ar putea dona unui ONG cultural pentru a sprijini un concurs de caricatura sau eseuri pe teme ecologiste... sau unui ONG de caritate pentru a le cumpara unor familii mai nevoiase chestii produse in moduri cu impact mai redus de mediu si care pe piata sunt mai scumpe ca cele "obisnuite", donatia acoperind diferenta si punand conditia ca destinatarilor sa li se explice ca acele produse sunt mai putin daunatoare mediului....

Sa permita regulile interne - deci din statut si regulamente interne sa nu rezulte, din capitolele mijloace / activitati respectiv cheltuieli, ca organizatia si-ar fi autointerzis acest mijloc. Nu trebuie sa fie prevazut expres ca poate face donatii, se subintelege, cat timp nu e vreo formulare limitativa.

Sa nu fi pus conditii restrictiva cei care au acordat acele fonduri din care se face donatia: Ex. daca cineva doneaza 1000 lei pentru ca acel ONG pentru proiectul X, nu are voie ONG-ul sa schimbe destinatia banilor, donandu-i altui ONG pentru proiectul Y al acelui ONG....

Procedural se face un contract de donatie intre cele doua ONG, se mentioneaza pentru ce activitati ale ONG donatar se face donatia, ca daca nu cheltuie banii in termenul cutare sau ii cheltuie pt altceva trebuei sa ii dea inapoi, ca donatarul va raporta cu acte doveditoare donatorului cum a cheltuit banii ca sa se poata verifica ca s-a respectat contractul....
Daca valoarea donatiei e sub 25.000 lei nu trebuie sa fie contract autentificat notarial, e suficient unul sub semnatura privata, deci act semnat de reprezentantii legali ai celor doua asociatii sau imputernicitii lor. .
Apoi se dau banii.... cel mai bine prin virament bancar, dar se poate pt sume care nu depasesc plafonul legal de tranzactie si sa se dea in numerar, si donatarul emite chitanta.
Nu e obligatoriu dar daca donatorul cere sau donatarul vrea, poate emite si factura. DOnatia se poate face insa f. bine si direct in baza contractului, legislatia nu impune factura.

Contractul de donatie e reglementat de Codul Civil, dar acolo nu veti gasi prevederi concrete ref. cine si cand poate fi donator sau donatar - aici depinde de forma juridica a fiecarei entitati si intervin diverse norme speciale. Ex. reglementarile din Codul Civil privind capacitatea de folosinta a persoanelor juridice (care prevede ca la ONG e nul absolut orice act juridic incheiat in alt scop decat cel statutar) si cele privind organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor (OG 26 / 2000) etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O asociatie doreste sa doneze o suma de bani catre alta asociatie tofu tofu Buna ziua, O asociatie doreste sa doneze o suma de bani (ex. 24 500 lei) catre o alta asociatie care are acelasi scop (protectie mediu). Este posibil acest ... (vezi toată discuția)
Ong - organizare eveniment sportiv pentru strangere de fonduri radudan radudan Reprezint un ONG de mediu care doreste sa organizeze un eveniment de strangere de fonduri pentru o campanie de educatie ecologica in scoli. Acest eveniment se ... (vezi toată discuția)
Donare autoturism catre ong - procedura Boldea Boldea Buna ziua, Apelez la bunavointa dvs. pentru informare cu privire la procedura de inmatriculare,impunere a unui autoturism provenit din Germania, donat de ... (vezi toată discuția)