avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Înființare II
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Înființare II

Buna ziua! As dori sa înființeze un PFA sau II pentru a practica terapii alternative (masaj terapeutic, reflexoterapie, osteopatie, fitoterapie, cristaloterapie) si nu stiu ce as putea sa fac ca sa mi se aprobe codul CAEN 8690 alte activitati referitoare la sănătatea umană care la PFA am văzut că nu il aproba registrul comerțului. La II ar merge? Ce as putea sa fac?
Cel mai recent răspuns: Mihai B L , utilizator 10:40, 3 Ianuarie 2018
Codul CAEN 8690 nu se afla pe lista activitatilor interzise a fi desfasurate de catre PFA. Prin urmare, poate fi autorizat de registrul comertului.

****
LISTA
CUPRINZÂND ACTIVITĂŢILE INTERZISE A FI DESFĂŞURATE DE UNELE CATEGORII DE AGENŢI ECONOMICI



Aceasta listă reprezintă un ghid orientativ pentru operatorii economici şi constituie interpretarea asupra încadrării activităţilor în clasa CAEN, fără a antrena răspunderea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.


PRECIZARE: Interdicţia se referă numai la activităţile expres reglementate de legile speciale enumerate în listă. Ca urmare, este posibil ca desfăşurarea altor activităţi incluse în aceeaşi clasă CAEN să fie permisă.


I. INTERZISE PENTRU PERSOANELE FIZICE AUTORIZATE (PFA), ÎNTREPRINZĂTORII TITULARI Al ÎNTREPRINDERILOR INDIVIDUALE, ÎNTREPRINDERILE FAMILIALE, SRL, SNC, SCS, SCA, SA:

a) In domeniul activităţii de scafandru

• H.G. nr. 350/1993 privind pregătirea, antrenarea, perfecţionarea pregătirii şi brevetarea scafandrilor, cu completările ulterioare:
"Art. 1 - Activitatea de pregătire, antrenare, perfecţionare a pregătirii şi de brevetare a scafandrilor, în vederea îndeplinirii misiunilor de apărare a ţarii şi pentru alte nevoi se realizează de Ministerul Apărării Naţionale prin Centrul de scafandri - cu sediul în garnizoana Constanţa."
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
8422 - Activităţi de apărare naţionala.

b) în domeniul jocurilor de noroc

O.U.G. nr. 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc:
„Art. 18 - (1) Companiei Naţionale "Loteria Romana" - S.A, i se încredinţează, în calitate de unic organizator pe întreg teritoriul ţării, organizarea şi exploatarea de jocuri loto şi pariuri mutuale, astfel cum sunt definite la art. 10 alin. (1).
(2) Compania Naţională "Loteria Romana" - S.A. beneficiază de licenţă, respectiv autorizaţie, pentru jocurile de noroc desfăşurate în condiţiile alin. (1), prin efectul legii, cu condiţia achitării taxelor pentru obţinerea licenţelor de organizare a jocurilor de noroc sau autorizaţiilor de exploatare a jocurilor de noroc.
(3) Compania Naţională "Loteria Romana" - S.A. poate organiza şi exploata, cu personal, mijloace si în locaţiile proprii sau în comun, sub orice forma, jocuri de noroc, altele decât cele prevăzute la alin. (1), numai pe baza de licenţă, respectiv autorizaţie, obţinută în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţa.
(4) Compania Naţională "Loteria Romana" - S.A. poate organiza si exploata activităţile pentru care, potrivit alin, (1), deţine exclusivitate, in comun cu alte loterii naţionale afiliate la European State Lotteries and Toto Association şi/sau alţi organizatori de jocuri de noroc autorizaţi.
(5) In vederea realizării obiectului de activitate, Compania Naţională "Loteria Romana" - S.A. poate încheia contracte cu persoane fizice sau juridice pentru organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc prevăzute la alin. (1), în condiţiile legii."
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
9200 - Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri.

c) In domeniul activităţilor nucleare

• Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 6 - Cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, exportul, tranzitul, deţinerea sau detonarea unei arme nucleare sau a oricărui dispozitiv exploziv nuclear sunt interzise pe teritoriul României."
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
2446 - Prelucrarea combustibililor nucleari.

d) În domeniul activităţilor juridice

1. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 1 - (2) Profesia de avocat se exercita numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, denumită în continuare U.N.B.R."
Această activitate este prevăzută la clasa CAEN
6910 • Activităţi juridice.

2. Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 2 - Activitatea notariala se realizează de notarii publici prin acte notariale şi consultaţii juridice notariale, in condiţiile prezentei legi."
Această activitate este prevăzută la clasa CAEN
6910 - Activităţi juridice.

3. Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti:
"Art. 1 - (1) Executarea silita a dispoziţiilor cu caracter civil din titlurile executorii se efectuează de către executorii judecătoreşti, daca legea nu prevede altfel,"
Această activitate este prevăzută la clasa CAEN
6910 - Activităţi juridice.

4. Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic:
"Art. 2 - Consilierul juridic poate sa fie numit in funcţie sau angajat în muncă, în condiţiile legii."
Această activitate este prevăzută la clasa CAEN
6910 - Activităţi juridice.

5. Interdicţia NU LI SE APLICĂ societăţilor supuse prevederilor O.G. nr. 2/2000:
Ordonanţa Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, aprobată prin Legea 156/2002, cu modificările şi completările ulterioare:
Art. 5 - Activitatea de expertiză tehnică se poate exercita la alegere de către experţii tehnici, individual sau în societăţi constituite potrivit legii, care au ca obiect de activitate efectuarea de expertize tehnice.
Această activitate se înregistrează la clasa CAEN
6910 - Activităţi juridice, cu precizarea „doar efectuarea de expertize tehnice judiciare”

II. INTERZISE PTR. PERSOANELE FIZICE AUTORIZATE (PFA), INTREPRINZATORII TITULARI Al INTREPRINDERILORINDIVIDUALE, INTREPRINDERILE FAMILIALE, SRL, SNC, SCS, SCA (permise SA):

a) În domeniul instituţiilor de credit

* O.U.G. nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului aprobata si modificata prin Legea nr. 227/2007:
"Art. 287 - (1) Băncile, persoane juridice române, se constituie sub forma juridică de societate pe acţiuni în conformitate cu legislaţia comerciala şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă."
"Art. 291 - (1) Băncile de economisire şi creditare în domeniul locativ, persoane juridice romane, se constituie sub forma juridică de societate pe acţiuni în conformitate cu legislaţia aplicabilă societăţilor şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă."
"Art. 319 - (1) Băncile de credit ipotecar, persoane juridice române, se constituie sub forma juridică de societate pe acţiuni în conformitate cu legislaţia aplicabilă societăţilor şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă."
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
6419 • Alte activităţi de intermedieri monetare.

b) În domeniul pieţei de capital

• Legea nr. 297 din 28 iunie 2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 6 – (1) Societăţile de servicii de investiţii financiare, denumite în continuare S.S.I.F., sunt persoane juridice române, constituite sub forma unor societăţi pe acţiuni, emitente de acţiuni nominative, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile , republicată, cu modificările şi completările ulterioare.."
"Art. 44 - (1) Fondul de compensare a investitorilor, denumit în continuare Fond, este persoană juridică, constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, în baza actului constitutiv, aprobat în prealabil de C.N.V.M.."
"Art. 124 - (1) Pieţele reglementate de instrumente financiare se organizează şi se administrează de către o persoană juridică, constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, emitentă de acţiuni nominative, conform Legii nr. 31/1990, autorizată şi supravegheată de C.N.V.M., denumită în continuare operator de piaţă."
"Art. 146 - (1) Depozitarul central este acea persoană juridică, constituită sub forma societăţii pe acţiuni, emitentă de acţiuni nominative, în conformitate cu Legea nr. 31/1990, autorizată şi supravegheată de C.N.V.M., care efectuează operaţiunile de depozitare a valorilor mobiliare, precum şi orice operaţiuni în legătură cu acestea."
"Art. 159 - (1) Casa de compensare şi contrapartea centrală sunt persoane juridice, constituite sub forma unor societăţi pe acţiuni, emitente de acţiuni nominative, plătite integral în numerar, la momentul depunerii cererii de autorizare."

• ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 32 din 27 iunie 2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital
Art. 4
(1)Societatea de administrare a investiţiilor, denumită în continuare S.A.I., persoană juridică română, este constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, emitentă de acţiuni nominative, conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile , republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 31/1990, şi funcţionează numai în baza autorizaţiei C.N.V.M.

Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN
6611 - Administrarea pieţelor financiare;
6612 • Activităţi de intermediere a tranzacţiilor financiare;
6630 - Activităţi de administrare a fondurilor.

c) In domeniul asigurărilor

• Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare
"Art. 11 - (1) Activitatea de asigurare în România poate fi exercitată numai de:
a) persoane juridice romane, constituite ca societăţi pe acţiuni şi/sau societăţi mutuale, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor potrivit procedurii reglementate la art. 12;"
• Norma nr. 13/2010 privind autorizarea de constituire a societăţii de pensii şi autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative, emisa de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private:
" Art. 6
Pentru obţinerea autorizării de constituire, societatea de pensii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii generale:
a)să se constituie sub forma unei societăţi pe acţiuni;"
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN
6511 - Activităţi de asigurări de viaţă;
6520 - Activităţi de reasigurare;
6512 - Alte activităţi de asigurări (exceptând asigurările de viaţă).

d) În domeniul pensiilor facultative

• Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 4 - (2) Societatea de pensii se constituie sub forma unei societăţi pe acţiuni, iar persoanele care intenţionează să înfiinţeze o societate de pensii depun la Comisie cererea pentru autorizarea de constituire."
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN
6520 - Activităţi de reasigurare;
6530 - Activităţi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

e) În domeniul cluburilor sportive

• Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare
"ART. 26 - (2) Cluburile sportive pot fi:
a) persoane juridice de drept privat, structuri fără scop lucrativ sau societăţi sportive pe acţiuni;"
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
9312 ■ Activităţi ale cluburilor sportive


III. INTERZISE PENTRU PERSOANELE FIZICE AUTORIZATE (PFA), ÎNTREPRINZATORII TITULARI Al ÎNTREPRINDERILOR INDIVIDUALE, ÎNTREPRINDERILE FAMILIALE

a) În domeniul transporturilor de persoane şi mărfuri

• Legea nr. 38/20 ianuarie 2003 privind transportul în regim de taxi şi in regim de închiriere cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 15 (1) - Activitatea de dispecerat taxi poate fi executată numai pe raza localităţii de autorizare de către orice persoană juridică, denumita in continuare dispecerat, autorizat de autoritatea de autorizare, în condiţiile prezentei legi",
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
4932 - Transporturi cu taxiuri,

• O.U.G. nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate romane şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, republicată, modificată si completată:
" Art. 1 (9) - Activităţile de transport feroviar public sau în interes propriu sunt realizate de către operatori de transport feroviar, persoane juridice române, licenţiaţi în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă."
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
4910 - Transporturi interurbane de călători pe calea ferata.

3. Ordonanţă nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare
„Art. 60
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, întreprinderile/operatorii de transport/operatorii pentru activităţi conexe transportului rutier au obligaţia de a asigura pregătirea profesională continuă şi periodică a personalului cu funcţii care concură la siguranţa rutieră.”
• Ordinul ministrului transporturilor nr. 75 din 3 februarie 2014 privind reglementarea activităţii de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, Anexa 2
„Art. 5
Şcolile de conducători auto sunt:
a)şcoli de conducători auto organizate la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale sau organizate de instituţii de învăţământ particular acreditate conform legii care şcolarizează numai elevii sau studenţii înmatriculaţi în sistemul propriu de învăţământ pentru profilul auto, precum şi organizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne sau Ministerului Apărării Naţionale care şcolarizează cursanţii doar pentru nevoile proprii;
b)şcoli de conducători auto organizate ca societăţi sau în cadrul regiilor autonome.”
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
8553 – Şcoli de conducere (pilotaj) – excepţie: permis PFA, numai cu menţiunea instructor auto

b) În domeniul fabricării, comercializării, prestărilor de servicii, importului, exportului şi utilizării produselor de protecţie a plantelor pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură

* O.G. nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură, cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 15 - Produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) au regimul produselor reglementate cu stricteţe, în care scop:
a)pentru fabricarea, comercializarea, importul, distribuirea şi utilizarea lor vor fi înregistrate / autorizate numai persoanele juridice care dispun de persoane calificate, confirmate prin certificatul de atestare profesională, cu pregătire în domeniul agricol / biologic / biochimic sau silvic, de nivel superior ori de nivel mediu, precum şi de mijloacele necesare depozitării, manipulării şi utilizării în siguranţă a acestor produse, pentru eliminarea riscurilor de intoxicare a oamenilor, a animalelor şi de poluare a mediului înconjurător, precum şi pentru protejarea albinelor;)
b)fabricanţii, importatorii, comercianţii, distribuitorii şi utilizatorii autorizaţi să desfăşoare activităţi cu produse de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) se vor înregistra, în mod obligatoriu, la serviciile de specialitate ale inspectoratelor judeţene de poliţie în a căror rază teritorială aceştia urmează să-şi desfăşoare activitatea;
c)sunt interzise comercializarea, distribuirea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) de către persoane fizice, precum şi de către persoane juridice neînregistrate/neautorizate; ".
"Art. 19 (6) - Pot fi autorizaţi să cumpere şi să utilizeze produse de uz fitosanitar din grupele I şi a II-a de toxicitate numai producătorii agricoli, persoane juridice, şi prestatorii de servicii fitosanitare, care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 15 lit. a). "
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
2020 - Fabricarea pesticidelor şi a altor produse agrochimice; 4675 - Comerţ cu ridicata al produselor chimice.

c) In domeniul asigurării pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor

• Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 20 (1) - Societăţile specializate de pază şi protecţie sunt societăţi private care se constituie şi funcţionează potrivit legislaţiei şi prevederilor prezentei legi, având ca obiect de activitate paza obiectivelor, bunurilor sau valorilor, paza transporturilor de bunuri şi valori, în condiţii de maximă siguranţă a acestora, precum şi protecţia persoanelor.”
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
8010 - Activităţi de protecţie si garda;

d) În domeniul vamal

• H.G. nr. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, cu modificările si completările ulterioare:
"Art. 563 - Comisionar în vamă este persoana juridică română, constituită potrivit legii, care, în numele şi pe seama altei persoane sau în nume propriu, dar pe seama altei persoane, prezintă mărfurile şi efectuează declararea în detaliu a mărfurilor, depozitarea şi alte formalităţi prevăzute în reglementările vamale, precum şi plata la autoritatea vamală a cuantumului drepturilor de import şi de export.."
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
5229 - Alte activităţi anexe transporturilor.

e) In domeniul activităţii de asigurare-reasigurare

• Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurărilor, cu modificările si completările ulterioare:
"Art. 35 (5) - Orice broker de asigurare si/sau reasigurare trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
a) sa fie persoană juridică, în a cărei denumire sa fie cuprinsa obligatoriu sintagma broker de asigurare, broker de asigurare-reasigurare sau broker de reasigurare, după caz, sau intr-un limbaj uzual pentru activitatea de asigurare;
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
6621 - Activităţi de evaluare a riscului de asigurare si a pagubelor;
6622 - Activităţi ale agenţilor si brokerilor de asigurări;
6629 - Alte activităţi auxiliare activităţilor de asigurări şi fonduri de pensii.


f) În domeniul materiilor explozive

- Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 2 - Producerea si procesarea de materii explozive sunt permise numai persoanelor juridice care poseda autorizaţie din partea inspectoratului teritorial de munca pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea."
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
CAEN 2051 - Fabricarea explozivelor.

g) In domeniul pieţei de capital

• Legea nr. 297 din 28 iunie 2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare:
"Art. 29 - Traderii sunt persoane juridice care efectuează exclusiv în nume şi pe cont propriu tranzacţii cu instrumente financiare derivate, de natura contractelor futures şi cu opţiuni."
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
6420 - Activităţi ale holdingurilor;
6430 - Fonduri mutuale şi alte entităţi financiare similare;
6499 - Alte intermedieri financiare n.c.a..
Am auzit ca au mai pățit oameni pentru că nu le aproba decât dacă făceai pfa la finante, un pfi. Si din aceasta cauza ma intreb daca nu cumva e vina celor de la registru comerțului, ori ar aproba pe II.
Am auzit ca au mai pățit oameni pentru că nu le aproba decât dacă făceai pfa la finante, un pfi. Si din aceasta cauza ma intreb daca nu cumva e vina celor de la registru comerțului, ori ar aproba pe II.
Am auzit ca au mai pățit oameni pentru că nu le aproba decât dacă făceai pfa la finante, un pfi. Si din aceasta cauza ma intreb daca nu cumva e vina celor de la registru comerțului, ori ar aproba pe II.
Am auzit ca au mai pățit oameni pentru că nu le aproba decât dacă făceai pfa la finante, un pfi. Si din aceasta cauza ma intreb daca nu cumva e vina celor de la registru comerțului, ori ar aproba pe II.

Alte discuții în legătură

Consultanta juridica - in calitate de persoana fizica autorizata monicaariton monicaariton Buna ziua, Am o intrebare. O persoana fizica autorizata poate oferi consultanta juridica pentru persoane juridice sau fizice?Bineinteles, daca este absolvent ... (vezi toată discuția)
Broker de asigurari ContSters138549 ContSters138549 Buna ziua, Va rog respectuos sa-mi dati cateva lamuriri referitor la posibilitatea infiintarii unei societati de asigurari si conditiile ce trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Activitate asigurari si creditare just.rain just.rain buna ziua, o cerere de infiintare srl a fost respinsa de orc pt ca actul constitutiv continea si cateva coduri caen privitoare la activitatile de ... (vezi toată discuția)