avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Acord vecin necesar la infiintarea PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Acord vecin necesar la infiintarea PFA

Buna seara,

Din motive pe care probabil le cunoasteti doresc sa trec pe PFA. Mentionez ca lucred in domeniul IT-consultanta.
Am aflat cu stupoare ca am nevoie de acordul vecinilor sus-jos, stanga-dreapta pentru a depune actele la registrul comertului.
Ideea este ca aproape sigur un vecin, cel de sus, nu va fi de acord.
Mentionez ca prin natura job-ului activitatea mea se desfasoara exclusiv la sediul clientului.
Ce pot face in cazul in care temerea mi se adevereste?#-o
Pot cumva sa il fortez, legal sa isi dea acordul?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: catalinu , utilizator 13:53, 22 Octombrie 2009
M-am mai interesat si am aflat urmatoarele...
Unul dintre formularele pe care trebuie sa le completez este acesta:

[ link extern ]

Va rog, fiind mai in masura decat mine in domeniul legilor ce pot sa inteleg eu din acel formular la cap. 4 cu declaratia pe proprie raspundere?
Anume, ca deschid PFA dar nu ma folosesc de el sau ca declar ca activitatea se va desfasura la terti.
In al doilea caz, oare mai este necesar acordul vecinilor?

Va multumesc.

P.S. Pe site-ul ONRC formularul se numeste: Declaratie pe propria raspundere data in temeiul prevederilor art. 15 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 359/2004 cu modificarile si completarile ulterioare (situatia in care nu se desfasoara activitatile din actul constitutiv).

Legea nr. 359/2004:
ART. 15
(1) In vederea eliberarii de catre biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare sau, dupa caz, a certificatului de inscriere de mentiuni, solicitantul are obligatia sa depuna, o data cu cererea de inregistrare si actele doveditoare, declaratia-tip pe propria raspundere, semnata de asociati sau de administratori, din care sa rezulte, dupa caz, ca:
a) persoana juridica nu desfasoara, la sediul social sau la sediile secundare, activitatile declarate, o perioada de maximum 3 ani;
Va inteleg nelamurirea, dar luati un sfat de la mine: nu tot ce scrie pe forumuri sau pe site-ul ONRC sunt litera de lege. Mai ales ca uneori pe site-ul ONRC nu apar toate modificarile la zi. In plus, ONRC are legi interne pe care nici cei care lucreaza acolo nu le stapanesc foarte bine.
1.Oricat ati incerca raspunsuri aici pe Forum, eu zic sa apelati la cineva care a mai facut lucruri de genul asta de curand, adica a depus recent acte la Reg. Comertului, care stie toate modificarile cerute.
2. Acordul vecinilor pentru sediu este necesar chiar daca nu aveti activitate. Pentru ca daca nu aveti activitate, legea va obliga sa completati in declaratia model 2, activitati de birou la sediu. Adica nu mai merge cu imi fac firma si dupa aceea o tin in dulap. Puteti s-o tineti, dar controalele se fac la sediul firmei, iar o firma se presupune, mai nou ca trebuie sa aiba birouri neaparat. Altfel nu va inmatriculeaza. Suna ciudat, stiu, dar astea sunt "regulile". Daca procedati cum v-am scris eu anterior, ar trebui sa nu aveti probleme. Acum depinde si de localitatea unde va aflati, ca cine stie, "fiecare marie cu alta palarie".
3. De cat sa incercati sa aflati cat mai multe inainte de a depune actele, eu zic pentru linistea dvoastra, mergeti cu ce aveti la biroul inmatriculari de la Reg. Com. si va spun de acolo ce nu e bine si ce mai trebuie. In felul acesta veti afla exact "pozitia" celor de la Reg. de unde domiciliati. Imi pare rau ca suna asa de neclar, dar ONRC este un loc unde pentru a depune niste amarate de acte, trebuie sa ai cred ca vreo trei facultati. Nu stiu de ce se intampla asa, dar astia sunt cu astia defilam.
Va doresc succes!
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2009
ContSters69724, utilizator
Da, in esenta aveti dreptate. Tot ce voiam sa fac era sa ma informez inainte sa ajung acolo pentru minimizarea sanselor de a fi respins pe nu stiu ce motive.
O sa vad cum imi fac timp sa merg la ei si va tin la curent.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Daca aveti celelalte acte in regula, completarea cererii si a declaratiilor nu este o problema asa de grava. Le puteti completa pe loc.
Iar de respins nu se respinge nici un dosar. Va pun doar sa-l completati.
Solutia dvs este urmatoarea: pentru sediul social veti declara ca nu desfasurati activ comerciale (decl. model 1 ONRC), neavand nevoie de acordul vecinilor, iar activitatile le veti autoriza pe declaratia model 2-verso, unde este rubrica Activitati desfasurate in afara sediului social/sediilor secundare. Este vorba tocmai despre acele activitati care se desfasoara la domiciliul /sediul beneficiarilor.
Este o varianta legala.
PS: Desi legea este una singura, aplicarea acesteia se face in mod diferit de la un judet la altul. De ex., in Iasi nu e necesar acordul vecinilor pentru sediu fara activitati comerciale, dar am auzit ca in alte judete situatia este alta. Trebuie sa va informati la ORC din judetul in care domiciliati.

Alte discuții în legătură

Acordul vecinilor?! melcu79 melcu79 Buna ziua, Urmeaza sa mi deschid un PFA cu activitati consultanta de mediu si reprezentant vanzari. In conditiile in care activitatile de mai sus se ... (vezi toată discuția)
Companie it Kosmo Kosmo Buna ziua, Doresc sa infiintez o companie IT, cu sediul in Romania, impreuna cu un roman si un strain. Am cautat pe internet, precum si pe forumul ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pt. pfa SpF2016 SpF2016 Vreau sa infiintez PFA in apartamentul proprietate personala. Am inteles ca e nevoie de acordul vecinilor cu care am pereti comuni + al asociatiei. Dar pe ... (vezi toată discuția)