avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare cladire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare cladire

Am o problema si nu reusesc sa ii gasesc soluţia.
Societatea a cumparat de la alta societate o magazie (nu si terenul aferent). Această tranzacţie ca sa ii spun asa s-a facut in 2002 fără acte - nici autentice, nici sub semnatura privata - s-a emis doar o factura incasandu-se pretul. Societatea vânzătoarea, la randul ei, a obţinut magazia in acelaşi mod, având şi ea doar o factura.
Cladirea nu a fost intabulata niciodata.
După 5 ani, societatea cumparatoare obţine proprietatea asupra terenului de sub magazie pe care şi-o intabuleaza.
Intrebarea mea este: pot sa-mi intabulez si daca da, cum, cladirea de pe teren in condiţiile in care eu nu am nici un act de proprietate pe ea ci doar o factura? Pe documentatia cadastrala a terenului aferent apare ca exista o constructie pe el dar atat.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 09:53, 19 Octombrie 2009
Stimata dna Anasiia,
Acea factura prin care ati cumparat "magazia" trebuia sa fie insotita de un contract de vanzare cumparare. Intrucat nu ati cumparat si terenul de sub constructie atunci , forma ceruta pentru contractul de vanzare cumparare nu este cea autentica . Asadar , daca aveti acel contract , impreuna cu factura si cu cadastrul "magaziei" depuneti dosarul la Cartea Funciara pentru intabularea magaziei. Aratati ca sunteti si proprietarii terenului pe care este edificata magazia prin depunerea unei copii legalizate dupa titlul de proprietate asupra terenului.
In cazul in care nu aveti decat factura ca si documente, nu aveti alta solutie decat accesiunea imobiliara in instanta!
SUCCES!
=D>
Anasiia a scris:
Am o problema si nu reusesc sa ii gasesc soluţia.
Societatea a cumparat de la alta societate o magazie (nu si terenul aferent). Această tranzacţie ca sa ii spun asa s-a facut in 2002 fără acte - nici autentice, nici sub semnatura privata - s-a emis doar o factura incasandu-se pretul.

Utiliztorul a scris clar ca nu are acte (contracte).
Simpla factura poate fi, cel mult, un inceput de dovada scrisa intr-o eventuala actiune de accesiune imobiliara.
Cu stima,
Daca este construita inante de 1991 se poate inscrie pe baza unei adeverinte de la primarie, a unui certificat fiscal si a unei documentatii cadastrale.
Ma scuzati, din ce judet sunteti dvs? Ma surprinde faptul ca nu ati auzit de respectivul certificat! La noi in Timis e o practica bine implementata. La dvs. in judet cum se inscrie in cartea funciara o constructie noua edificata pe un teren? Nu pe baza acelui certificat? La noi acest ecrtificat eliberat de primarie sta la baza intabularii constructiei sau adeverinta de existenta a constructiei cum ii mai spune. In practica instantelor vreu sa va spun ca nu intalnim accesiunea in astfel de situatii iar expertiza judiciara este exclusiv in specialitatea topografie-cadastru. Pai cine e mai in masura ca un expert topo sa spuna ca pe un anume nr. cadastral se afla o constructie? Cam asa stau lucrurile pe la noi!
ione_scu a scris:
Ma scuzati, din ce judet sunteti dvs? Ma surprinde faptul ca nu ati auzit de respectivul certificat! La noi in Timis e o practica bine implementata. La dvs. in judet cum se inscrie in cartea funciara o constructie noua edificata pe un teren? Nu pe baza acelui certificat? La noi acest ecrtificat eliberat de primarie sta la baza intabularii constructiei sau adeverinta de existenta a constructiei cum ii mai spune. In practica instantelor vreu sa va spun ca nu intalnim accesiunea in astfel de situatii iar expertiza judiciara este exclusiv in specialitatea topografie-cadastru. Pai cine e mai in masura ca un expert topo sa spuna ca pe un anume nr. cadastral se afla o constructie? Cam asa stau lucrurile pe la noi!

Buna ziua stimate Dle. @ione_scu.
1
Eu sunt din judetul Bucuresti.
2
La noi in Regat, intabularea unei constructii noi se face numai pe baza urmatoarelor documente:
- titlul de proprietate asupra terenului;
- documentatia cadastrala si extras de Carte funciara pentru teren;
- autorizatia de construire;
- planul de amplasament si de delimitarea bunului imobil (din Proiectul faza PAC)
- PROCESUL VERBAL DE RECEPTIE LA TERMINAREA LUCRARILOR, semnat de cei implicati si de REPREZENTANTUL PRIMARIEI care a eliberat autorizatia de construire.
3
Daca eventual, faceti o confuzie de denumire, in sensul ca "certificatul eliberat de Primarie" este in fond procesul-verbal de mai sus, inteleg.
Daca nu, Nu.
4.
Dupa opinia mea:
este adevarat ca expertul topo poate arata in expertiza sa ca pe terenul X cu nr. cadastral Y se afla o constructie, cu dimensiunile in plan a x b.
Dar inscrierea in cartea funciara trebuie pomenite si anumite caracteristici: din ce este edificata constructia, structura, acoperisul, nr. incaperi, etc. care poate sa le determine un expert constructii.
Totusi, nu este imposibil nici a se accepta o expertiza topo, cum aratati Dvs.

Cu deosebita simpatie faţă de Bănăţeni,

Alte discuții în legătură

Intabulare incerta mihaela_let mihaela_let Buna ziua. Am sa va rog sa ma lamuriti si pe mine in 2 privinte: 1. Am depus actele pt cadastru si intabulare(cadastru facut de un expert cadastral), dar ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa ili47 ili47 Exista conventie intre doi parteneri,unul are terenul si tot pe numele lui s-a aprobat autorizatia de a construi 3 case. partenerul al doilea a finantat ... (vezi toată discuția)
Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)