avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expertiza teren extravilan in certificat de mostenitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expertiza teren extravilan in certificat de mostenitor extrem de mare

Buna ziua,

Eu si sora mea am mostenit de la tatal nostru doua hectare de padure (2 parcele separate - unul de 1 ha si celalat cota indiviza de 1/3 din 5 ha) in extravilanul comunei Voinesti judetul Iasi.
Sora mea locuieste in strainatate si a hotarat sa imi faca acte de donatie pe partile ei din cele doua terenuri. S-a dus la consulatul roman din tara unde locuieste si doamna notar i-a atras atentia ca in contractul de mostenitor apar niste valori extrem de mari care ar avea impact asupra taxelor de donatie
In contractul de mostenitor pentru fiecare teren apare urmatorul text:
"Valoarea bunului imobil din masa succesorala, calculata in vederea taxarii este de 1.536.760,00 (300.000 si ceva de euro), conf. expertizelor C.N.P.B, pentru imobilul punct...
S-a incasat suma de 60,00 lei taxa ANCPI, cu on fiscal ..."
Un text similar cu aceeasi suma apare si pentru al doilea teren.

Cei de la consulat s-au temut sa dea procura si au zis ca un teren evaluat la acesta suma este probail de patrimoniu. Lucru complet neadevarat. De asemenea i-au atras atentia surorii mele ca la aceasta valoare donatia va costa enorm.
Am mers inapoi la notarul care a facut actul si acesta a zis ca notarita de la consulat trebuie sa dea procura, ca nu e treaba dansei ce suma este trecuta in act si a refuzat sa ne explice cum s-au calculat cele doua valori. A spus ca dansa stie meserie si ca valoarea este corecta.

Intrebarile mele sunt:
1. Este evaluarea corecta?
2. In caz de donatie ce impact are aceasta valoare?
3. Pentru donatie pot sa ma duc la alt notar si acesta sa faca expertiza corecta?
4. De ce notarul refuza sa ne explice cum s-a obtinut acesata suma?
5. Ce ne sfatuiti sa facem daca valoarea este eronata si notarul refuza sa o corecteze?
Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2018
stanescu2, utilizator
Cel mai recent răspuns: stanescu2 , utilizator 12:04, 10 Ianuarie 2018
Evaluările le puteti gasi și pe site-ul uniunii Notarilor (sunt publicate deja cele pe 2018, dar nu diferă mai deloc).
In viziunea mea nu are nici o importanta valoarea din certificatul de mostenitor.
Dvs doriti o donație. Deci sora va da gratis. Astfel, valoarea donatiei o pot stabili părțile. Dacă vreți să fiți mai catolici decât Papa, puteti efectua o expertiză (contactați un expert), iar raportul să îl depuneti la perfectarea contractului de donație.
De regula la donații se folosesc expertizele notariale pentru taxare fiindca din moment ce se transmite bunul gratis, in practica partile nu se gândesc la o evaluare.
La vânzări e mai simplu pentru că e vorba de pret, iar expertizele notariale vin pe locul doi.
Intr-adevar nu e treaba celor de la consulat cât va costa donația. Li s-a solicitat o procura. Spuneti-le să autentifice procura, ca de costurile contractului va ocupați dvs.
Multumesc utilizatorului raluk0207.

M-am uitat pe situl notarilor si 1 ha de padure in zona (extravilan Voinesti Iasi) (sunt niste calcule cu coeficienti - dar la Bucuresti sunt date exemple clare - stejar este cel mai scump 8000 euro/mp la stejar). La Voinesti valoarea pare a fi aprox 0,3 euro pe mp.
Din calculele noastre un ha ar trebui sa fie evaluat la o valoare de 3000-5000 de euro.
In certificatul de mostenitor terenul este evaluat la 1.536.760 RON/4,7 = 326970 Euro.
Valoarea din certificatul de mostenitor este deci de 100 de ori mai mare.

Din raspunsul Dvs inteleg ca aceasta valoare din certificatul de mostenitor nu se ia in calcul la donatie si vanzare.
Totusi de ce se trece? Ce valoare se ia in calcul la donatie si vanzare?

As avea urmatoarele intrebari:
1. La ce foloseste acesta valoare din cert de mostenitor? Daca nu are semnificatie de ce se trece intr-un act oficial?
2. Este o eroare si trebuie corectata sau (pe baza experientei Dvs profesionale) valoare este corecta?
Puteti sa verificati pe grila notarilor care este valoare corecta?

La donatie ca si la vanzare din cate stiu eu taxa notariala se calculeaza pe baza valorii bunului. Am facut intre soti o donatie pe o boxa si a costat 600 RONI
Deci notarul a determinat pe o grila ca o boxa de 3 mp are o valoare marisoara desi noi o tranzitam pe 0 lei.
In concluzie nu se poate pretinde ca valoarea este 0.
La vanzare la case si terenuri chiar daca se declara un pret de cumparatori (vanzatori), notarul face taxarea pe baza grilei notariale.

Prin prisma acestei experiente ,valoarea din certificatul de mostenitor poate avea impact la donatie/vanzare.
Notarul care va face donatia poate la fel , sa considere ca valoare bunului este de 300000 euro (din aceeasi sursa (?))si sa calculeze taxe notariale foarte mari.
Legat de angajarea unui expert. Acest lucru implica cheltuieli si nu inteleg ce ce trebuie sa suport alte cheltuieli decat cele legate de cert de mostenitor, cand evaluarea pare evident eronata.
Ce se intampla daca dupe ce angajez expert acesta va spune ca valoarea este complet gresita? Si inteleg ca de cate ori voi avea nevoie sa operez o tranzactie cu aceste terenuri, va trebui sa iau un expert sa imi faca o evaluare la zi.

N.B. Cine se uita pe certificatul de mostenitor si vede suma se poate gandi (ca cei de la consulat) ca este un bun de patrimoniu.

In general in ce masura ne putem baza pe actele notariale, daca trebuiesc verificate cu experti cu extra cheltuieli si stres?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
stanescu2, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La dezbaterea succesiunii se face o evaluare a bunurilor, pentru a stabili taxele notariale si impozitul de 1% catre stat. Acesta este scopul. De aceea costul mostenirilor difera. Un om cu o vila P+1 din caramida, va plati mai mult decat unul care are o casa din chirpici. Cand ati dezbatut mostenirea, ati achitat o suma la fel de colosala?
Formula de calcul la succesiuni este diferita fata de formula de calcul de la vanzari sau donatii.
Valoarea e aceeasi, dar metoda de calcul e diferita.
Gasiti pe net calculatoare de taxe notariale (introduceti valoarea imobilului si obtineti toate costurile), precum si Ordinul Ministrului Justitiei, privind onorariile notariale, unde gasiti tabelul cu formulele de calcul.
Ce a fost la mostenire, a trecut, nu mai are nici o importanta. Oricum, notarul unde veti perfecta contractul de donatie va repeta evaluarea in functie de expertiza 2018, Deci valoarea din certificatul de mostenitor nu e etalon. Presupunand prin absurd ca si valoarea calculata de notarul unde veti face donatia vi se pare tot prea mare, puteti intocmi dvs un raport de expertiza.
Expertizele notariale oricum sunt orientative, dupa cum spune si titlul. Sunt distribuite de Camerele Notarilor, catre toate birourile. Notarii le folosesc pentru stabilirea taxelor. Conditiile reale, nu le stiu decat partile (care evident, au interesul sa declare cat mai putin, iar in viziunea lor tot ce se vinde este vechi, stricat si cade).
Notarul nu are cum sa stie cat de degradat sau imbunatatit este un apartament si evident, nu poate pune la documentatie poze, ca o justificare a faptului ca vinde un apartament cu 3 camere cu 5000 de euro, daca din expertiza notariala este evaluat la 20.000, de exemplu. Ar fi un pret neserios.
Pe principiul "nu stiu cum e in realitate, dar eu am expertiza pe x lei. Daca ti se pare prea mult sau prea putin, fa tu o contraexpertiza"
La terenurile paduri, valorile sunt exprimate fie in lei/m., fie in euro/mp, in functie de expertiza pe Camera Notarilor respectiva. Ca e de fag sau de stejar sau de conifere, nu are importanta.
Multumesc pentru ajutor. Am incredere in raspunsul Dvs. Pacat ca notarul la care am facut certificatul de mostenire nu a considerat ca trebuie sa imi explice toate aceste lucruri.

Va doresc o zi frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terenuri supraevaluate in grila notariala din 2024 firma sc amt ... gigliola gigliola TERENURI SUPRAEVALUATE IN GRILA NOTARIALA DIN 2024 FIRMA SC AMT SRL A EVALUAT TERENUL EXTRAVILAN NEPRODUCTIV LA 8400 LEI / HA. ACEST EVALUATORI ISI BAT ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune (teren). taxa de timbru este foarte mare, prin ce altă modalitate aș putea să obțin jumătatea mea? doina-dobrescu doina-dobrescu Buna ziua, Dupa divort, impreuna cu fostul meu sot avem un teren intravilan de 5 ha. De 20 de ani ma rog sa vindem acest teren si nu vrea, nu vrea sa vina la ... (vezi toată discuția)
Cum se stabileste valoarea unui apartament in masa succesorala? huhubogdan huhubogdan Buna ziua, As dori sa stiu daca la stabilirea valorii din masa succesorala a unui apartament se ia in calcul valoarea de impozitare din Certificatul Fiscal ... (vezi toată discuția)