avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ieșire din indiviziune (teren). Taxa de timbru este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ieșire din indiviziune (teren). Taxa de timbru este foarte mare, prin ce altă modalitate aș putea să obțin jumătatea mea?

Buna ziua,
Dupa divort, impreuna cu fostul meu sot avem un teren intravilan de 5 ha. De 20 de ani ma rog sa vindem acest teren si nu vrea, nu vrea sa vina la notar, am facut actiune de iesirea din indiviziune dar taxa de timbru este foarte mare si nu am de unde sa o platesc, am si un copil in intretinere cu handicap. Exista o alta modalitate, o lege, un articol de lege prin care eu pot sa obtin jumatate din acest teren?
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:27, 6 Aprilie 2018
Iesirea din indiviziune se face amiabil la notar sau prin instanta.Nu cred ca ati discutat cu un av pt a va da un sfat util,introduceati actiune solicitati ajutor public judiciar prin reducerea esalonarea taxei de timbru ,de ex un client a achitat recent pt 5 ha arabil in jud Gr taxa timbru de aproximativ 2000 lei,va imprumutati de la rude ,evaluati dvs terenul si plateati o suma mai mica pana se efectua expertiza si instanta va punea in vedere sa timbrati etc.Daca nu incercati e posibil sa mai treaca 20 de ani.Singurul avantaj este ca acum terenurile agricole valoreaza ceva mai mult ,acum cativa ani primeati mai nimic
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2018
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Terenul se afla in judetul Galati, am discutat cu doi avocati, unul din Bucuresti si unul din Galati care ma si reprezinta in instanta, dar instanta nu vrea nici sa-mi esaloneze, nici sa ma dea in debit si nici sa evaluez eu terenul. La notar nu se pune problema pt. ca fostul nu vine. Ce pot sa mai fac, numai iesirea din indiviziune se poate face?
Cata vreme nu ati ajuns la un acord, partajul nu poate fi realizat pe cale notariala.

Sigur optiunea este investirea instantei de judecata, in vederea impartelii.

Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in stare de indiviziune, prin urmare, instanta de judecata trebuie sa stabileasca o modalitate de partajare.

Taxa judiciara de timbru este de 3 %, raportat la valoarea orientativa stabilita de GRILA NOTARILOR PUBLICI.

Daca aveti venituri sub 300 LEI, pe membru de familie, instanta de judecata dispune scutirea dumneavoastra de la plata taxei judiciare de timbru.

Daca venitul pe membru de familie este sub 600 lei, instanta de judecata dispune reducerea la jumatate a taxei judiciare de timbru.

In functie de situatia financiara a dumneavoastra,in functie de veniturile realizate, precum si de cheltuielile curente avute, instanta de judecata poate dispune plata esalonata a taxei judiciare.

Facilitatile sus amintite sunt avute in vedere si in cazul platii onorariului de expert.

( va fi necesara o expertiza evaluatorie).

Instanta de judecata trebuie sa retina si imprejurarea ca dumneavoastra asigurati subzistente unui copil cu o dizabilitate, situatie care va pune in postura de a face cheltuieli insemnate, in vederea tratarii acestuia.

Instanta din Galati mi-a calculat taxa de timbru la apr. 20.000 euro, nu stiu cum a calculat si nici nu imi explica nimeni. Venitul meu ca medic ete modest, sunt sungurul salariat si raportat la intretinerea copilului meu cu dizabilitati, este mic. Am depus acte si bonuri cu cheltuielile curente, dar instanta nu a vrut sa le ia in considerare. Ce pot sa mai fac?
Sunt 5 ha in intravilan? Sau in Matca? Pentru ca in general un ha arabil este 3-4.000 euro sau chiar mai jos, depinde de zona., 20.000 euro ar fi valoarea intregului teren.

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Proces de iesire din indiviziune- stabilire valoare imobil Vasilescu97 Vasilescu97 Sunt in proces de iesire din indiviziune. Am achitat taxa de timbru 3%, respectiv 7.500 euro din valoarea casei de 250.000 euro conform grilei notariale cu ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune atribuire parti si estimare valoare 1dragon6 1dragon6 Doresc sa ies din indiviziune cu tatal dupa 14 ani, Am plecat din municipiu in 1982 si dinsul nu va vinde sau ajunge la o intelegere cu mine. Tatal traieste ... (vezi toată discuția)