avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am închiriat un apartament pe care chiriașul l-a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am închiriat un apartament pe care chiriașul l-a subînchiriat fără acordul meu și a încasat chirie fără să-mi plătească ceva. Cum îmi pot recupera banii?

Buna ziua!
In luna martie a acestui an, am inchiriat un apartament unei persoane fizice pe o perioada de 1 an de zile. Contractul de inchiriere l-am inreistrat la fisc. Ulterior aceasta persoana, fara acordul meu, a inchiriat apartamentul altei persoane fizice, facand un contract in 2 exemplare ca si cum el ar fi proprietarul, si a incasat de la noul chirias, banii de chirie pentru 6 luni.
Nu am supravegheat de aproape situatia si in acest timp eu nu am primit nici un ban. Cand am fost la apartament, am avut surpriza sa gasesc alt chirias.
Ce variante am pentru a-mi recupera banii de la chiriasul initial? Ce cai de atac am, si daca il pot da in judecate pentru contractul incheiat pe proprietatea mea?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cris.petra , utilizator 16:29, 10 Ianuarie 2018
In baza contractului de locatiune ,pentru recuperare obligatii financiare asumate aveti dreptul sa actionati in instanta persoana cu care ati incheiat contractul
Buna ziua,
Din cele expuse reiese ca subinchirierea apartamentului a fost incheiata in mod nelegal, intrucat chiriasul avea nevoie de acordul dvs. scris, asa cum prevede si Codul civil.
Intrucat contractul incheiat cu dvs. a fost inregistrat la organul fiscal, acesta beneficiaza de caracter executoriu, ceea ce inseamna ca puteti proceda la executarea silita pentru plata chiriei in modalitatile stabilite in contract, fara a fi necesar sa va adresati instantei.
Conf.art.1.798NCC"Contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la fisc,precum si cele incheiate in forma autentica,constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora,prin lege.
Ce consecinte legale atrage chiriasul pentru ca a inchiriat apartamentul fara voia mea? Il pot actiona in judecata pentru ca a facut un contract fals?
Executarea silita reprezinta evacuarea din apartament a noului chirias sau recuperarea datoriei de la chiriasul initial?
Va multumesc!
Faptul ca a intocmit un contract unde declara ca inchiriaza apartamentul ca si proprietar, reprezinta fals si uz de fals si este de natura penala.

Alte discuții în legătură

Evacuare fortata a unor chiriasi, dupa expirarea contractului de inchiriere allyjana allyjana Bună ziua. Am nevoie urgenta de consiliere. Persoană în varstă, proprietar al unui apartament în alt oraş decat cel de domiciliu. Vă rog mult , care ... (vezi toată discuția)
Anularea evacuarii în cazul existentei unui contract de închiriere uibar uibar Buna seara. În 2013 am închiriat un apartament pe o perioadă de 10 ani cu plata în avans și m-am mutat cu domiciliul și cu buletinul în acest ... (vezi toată discuția)
Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri oana_ioana oana_ioana Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. ... (vezi toată discuția)