avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... INf-u paci!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

INf-u paci!

Acum 3 ani de zile am facut un imprut la un INF , Icredit mai pe scurt , am avut o intarziere de plata de 67 de zile deci cu 30 de zile mai mult decat prevedea termenul legal .Dupa ce am achitat suma ce o aveam de achitat am aflat de curand ca sunt inregistrat la Biroul de credit .Intrebarea mea este, pot sa fac sa fiu scos din Biroul de credit , exista o modalitate ceva? Au trecut 3 ani de atunci !
Cel mai recent răspuns: emanuelbena , utilizator 19:00, 11 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

In baza de date a Biroului de credit se raporteaza de catre banci /IFN -uri atat date pozitive (detalii despre creditele in derulare) cat si date negative (detalii despre restante).

Datele pozitive sunt folosite ulterior de catre banci pentru a stabili ce alte rate lunare mai are un solicitant de credit si pentru a stabili gradul maxim de indatorare al acestuia.

Mai importante sunt insa datele negative. De cele mai multe ori, existenta in trecut a unei restante face ca un nou credit sa fie aproape imposibil de obtinut.

Solicitantii care au o astfel de “pata” pe raportul de la Biroul de credit trebuie sa stie ca situatia nu este intotdeauna fara scapare.

• Daca banca nu a anuntat clientul anterior raportarii la Biroul de credit, inregistrarea este nula. Mai exact, bancile au obligatia legala de a-si anunta clientii cu minimum 15 zile inainte de a-i raporta ca restantieri. Prevederea a fost instituita printr-o decizie a ANSPDCP – Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, tocmai pentru a evita inregistrarile eronate si de a oferi clientilor posibilitatea de a-si lamuri situatia si de a plati restanta.

Cei care au fost inscrisi la Biroul de credit fara sa fie instiintati pot solicita bancii stergerea informatiilor. Daca acest lucru nu se intampla, se poate formula o sesizare catre ANSPDCP.

Daca aceasta refuza atunci va trebui sa actionati in instanta.
Pentru ca acuma doua zile am fost la o sucursala de la Icredit iar acestia mi-au spus ca se poate iesi din Biroul de credit platind o suma de 3000 de lei ceea ce mie mi se pare putin cam ciudat daca pot formula asa .Cum vine asta sa platesti trebuie sa existe o cale legala prin care sa se poata iesi nu dand bani...este prevazut intr-un articol din lege asa ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Birou de credit ElenaEne96 ElenaEne96 Buna seara , am si eu o intrebare .. am avu un imprumut la o institutie nebancara .. am avut intarziere la plaata ratelor si am fost bagata in birou de credit ... (vezi toată discuția)
Stergere birou credite ankalaura85 ankalaura85 Buna ziua, Care ar fi temeiul legal pentru a formula o cerere catre banca pentru a sterge istoricul negativ din Biroul de Credit, avand in vedere lipsa ... (vezi toată discuția)
Rate achitate la zi, banca le vede restante, raportare in biroul credite distroe distroe Buna ziua. Avem un credit de nevoi personale fara ipoteca, in euro, la care am achitat rata luna de luna fara intarzieri mai mari de cateva zile. La una din ... (vezi toată discuția)