avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Împărțirea unei cote din averea părinților în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Împărțirea unei cote din averea părinților în viață către cei 2 copii. Cum ne recomandați să facem actele?

Buna ziua! Parintii mei detin un apartament si un teren+casa in care si locuiesc. Ei doresc sa ma lase pe mine si pe sotul meu sa construim o casa pe terenul lor, urmand sa existe 2 case pe terenul respectiv. Eu am un frate, de asemenea casatorit. Parintii au si un apartament pe care doresc sa il vanda si sa ne imparta noua, celor 2 copii, banii. Intrebarea mea este cat la suta din pretul apartamentului mi-ar reveni mie, avand in vedere ca ei ne lasa totusi sa construim pe terenul lor. A doua intrebare este ce act trebuie incheiat ca sa aparem si noi ca proprietari pe teren/parte din el? Dorim sa intretinem parintii. Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioana ionela , utilizator 15:49, 18 Ianuarie 2018
Buna ziua,
Faptul ca parintii vand apartamentul si-l impart acum, in timpul vietii, nu se supune unei legi.
Pot sa vanda sau nu si pot sa dea ce cota doresc fiecaruia dintre copii daca vor sa dea sau pot s nu dea nimic cheltuind ei tot.
Ca sa aveti dreptul si ca sa nu aveti probleme dupa decesul lor, parintii va pot face act de donatie sau vanzare cumparare pe terenul folosit de dumneavoastra pentru casa sau pot sa va instituie un drept de superficie (casa va fi a dumneavoastra dar terenul ramane al lor.
Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Va sfatuiesc sa mergeti cu parintii la un notar pentru incheierea actelor pentru acel teren.
Daca parintii nu sunt deacord cu niciuna din aceste modalitati atunci solicitati-le sa dea macar o declaratie pe proprie raspundere in care sa recunoasca ca acea casa ce o veti edifica este a dumneavoastra fiind facuta doar din banii dumneavoastra si prin munca dumneavoastra.
Personal am o speta similara. Discutati cu toti factorii implicati (parinti, frati, cumnati, cumnate). Cel mai bine este sa va dezmembreze bucata de teren, donatie si intabulare pe numele dv., autorizatie de construire AC, edificare, receptie si ... pace buna. Daca va vinde, veti trebui sa faceti dovada platii (in caz contrar este posibil sa aveti probleme cu potentiali mostenitori).
Daca terenul e prea mic, si nu va da primaria voie sa edificati - vb. cu un notar - exista varianta in care sa faceti o declaratie impreuna cu parintii prin care ei va lasa sa construiti - pt. dumneavoastra si in interesul dv. - urmand sa faceti un drept de superficie (idem cu ce a spus dl. Klein). Analizati toate variantele, caci o casa nu e un lucru simplu. Eu personal, dupa ce am executat-o, socrul a murit, au venit si ceilalti copii cu pretentii...desi initial au fost de acord ca noi sa construim pt. noi. - pe o cota de teren, care nu accede pe a celorlalti potentiali 2 mostenitori.
Puteti discuta si aspecte tehnice cu un cadastrist.
Parintii pot face partajul bunurilor lor intre dvs. si frate, in calitate de descendenti, care se poate realiza prin donatie sau prin testament. Desigur, exista si posibilitatea unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere in ceea ce va priveste.
Referitor la intentia dvs. de a construi pe terenul proprietatea parintilor, aveti posibilitatea de a dobandi un drept de superficie, in temeiul un act juridic incheiat cu parintii, care se va inscrie in cartea funciara.

Alte discuții în legătură

Se poate construi pe proprietatea altcuiva cu acordul sau? bugsy_io bugsy_io Buna ziua! Am o parcela de teren pe numele meu si doresc sa le construiesc socrilor o locuinta. Normal dupa bunul mers al lucrurilor ar trebui sa fac ... (vezi toată discuția)
Parintii vor sa-mi dea un teren iar eu vreau sa construiesc o casa alexxis888 alexxis888 Parintii mei au un teren de aprox. 600mp pentu care detin titlu de proprietate,dupa casatoria mea ei au spus ca acel teren va fi al meu, iar eu vreau sa il ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind ... Dragos_Franco Dragos_Franco Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind urmatoarea situatie. Sotia mea a primit mostenire un teren de la parintii ei. Ne-am gandit ... (vezi toată discuția)