Buna ziua! Parintii mei detin un apartament si un teren+casa in care si locuiesc. Ei doresc sa ma lase pe mine si pe sotul meu sa construim o casa pe terenul lor, urmand sa existe 2 case pe terenul respectiv. Eu am un frate, de asemenea casatorit. Parintii au si un apartament pe care doresc sa il vanda si sa ne imparta noua, celor 2 copii, banii. Intrebarea mea este cat la suta din pretul apartamentului mi-ar reveni mie, avand in vedere ca ei ne lasa totusi sa construim pe terenul lor. A doua intrebare este ce act trebuie incheiat ca sa aparem si noi ca proprietari pe teren/parte din el? Dorim sa intretinem parintii. Multumesc!
Teoretic, intreaga avere lasata de parinti s-ar imparti in cote egale intre dvs si frate.
Corect si legal este ca parintii sa va faca un contract de donatie pe teren (fie pe tot, fie pe o portiune ), iar apoi in calitate de proprietari pe teren sa obtineti autorizatia de construire pentru viitoarea casa. Declaratiile si alte bazaconii prin care se "recunoaste ca..." nu sunt acte de proprietate. Veti avea o locuinta construita clandestin, fara acte. Nu o sa o puteti vinde, nu o sa o puteti da la copiii dvs, va trebui la un moment dat sa introduceti in instanta o actiune pentru constatarea proprietatii fie prin uzucapiune, fie prin accesiune. Va complicati inutil.
Un contract de intretinere nu va ajuta, dat fiind ca doriti sa edificati o locuinta, pentru ca intrarea in proprietate se face abia la decesul ambilor parinti si cat timp nu sunteti proprietari cu acte in regula pe teren , nici nu veti putea obtine autorizatia de construire.
Deci, discutati si stabiliti ce fel de act doriti sa faceti.
Dupa cum spuneam mai sus, averea parinteasca in mod normal se imparte la 2.
Insa avand in vedere ca dvs primiti si teren pentru casa, ramane la latitudinea dvs sa apreciati ce parte din pretul apartamentului credeti ca vi se cuvine.