avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Relatia cu autoritatile Pot face ITP în Italia pentru un autoturism ...
Discuție deschisă în Relatia cu autoritatile

Pot face ITP în Italia pentru un autoturism înmatriculat în România?

Buna ziua! Imi puteti spune, va rog frumos, daca pot efectua ITP in Italia pentru un autoturism înmatriculat în România ??
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 20:13, 8 August 2018
Nu este recunoscut I.T.P facut intr-o tara a uniunii europene in alta tara a uniunii europene.
In pricipiu fiecare tara are propriile ei norme, conditii si proceduri care trebuiesc indeplinite de catre un autoturism care circula pe drumurile publice (siguranta, sisteme de franare, lumini, noxe, etc.).
In Romania nu sunt recunoscute diferite norme de poluare din alte state europene (vezi polemica D3 Norm - Euro2 sau Euro3, etc.) sau sisteme de iluminare de ex. in SUA sunt admise semnale luminoase rosii fata de Europa care sunt obligatorii cu bec galben sau far galben.
Procedura legala prevede ca autoturismul inmatriculat intr-o tara va respecta normele legale ale verificarii tehnice specifice strict ale tarii unde este inmatriculat

Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
ynocentta, utilizator
Buna dimineata!

In cazul in care vehiculul inmatriculat in Romania se afla pe teritoriul unui stat din C.E. la data expirarii ITP, va puteti adresa autoritatii competente din acel stat, solicitand informatii cu privire la posibilitatea efectuarii ITP in statul respectiv, cat si asupra statelor membre care recunosc inspectia tehnica periodica respectiva.
Raspunsul meu sintetizeaza un articol al Registrului Auto Roman care efectueaza ITP pentru masinile inmatriculate intr-un alt stat din Comunitatea Europeana, insa aceasta inspectie tehnica este valabila doar pe teritoriul Romaniei, nu si in afara teritoriului ei.

Este de preferat sa nu circulati in Italia fara ITP , deoarece Codul rutier din acest stat prevede aplicarea de masuri punitive, care pot ajunge pana la confiscarea autoturismului.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Exact cum vi sa spus, întrebati acolo daca se poate face.
In Ro se poate face pentru mașinile înmatriculate în UE, și este valabil doar 1 an.
@Quartila
Considerati ca era necesar sa mentionati inca o data ca utilizatorul sa faca ceea ce i s-a explicat mai sus?

Moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da stimatâ utilizatoare,
Puteti face ITP-ul în Italia, Franta, etc..., singura problemâ, nu este valabil decât în tara respectivâ!
Nu existâ conventii europeene de recunoastere recipriocâ a ITP-urilor (cauza, legislatii diferite). Organismele de control tehnic pot avea acreditâri si sucursale în diverse state europeene, dar rezultatele si certificatele vor fi si ele specifice târii de eliberare al certificatului (ex: Lloyds, Apave, Socotec, TÜV, etc...).
O exceptie, mai nou, (de la 1 mai 2014) se pot imatricula în Franta masini cumpârate în alte târi UE fârâ sâ fii obligat sâ refaci un CT francez cu conditia ca CT din tara de origine sâ nu aibâ mai mult de 6 luni de vechime.
Concluzie, ITP Ro expirat, puteti face un ITP italian dar nu mai iesiti din Italia cu masina decât cu riscul de a o vedea blocatâ în vamâ sau târile de vilegiaturâ/tranzit.
NB: un remorcaj costâ scump!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018
Demos, utilizator

Alte discuții în legătură

Efectuare itp in italia pentru autoturism inmatriculat in românia vali_k vali_k Buna ziua! Imi puteti spune, va rog frumos, daca pot efectua ITP in Italia pentru un autoturism înmatriculat în România ?? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Inspectia tehnica periodica nestian_marian nestian_marian Buna ziua Am un prieten care a stat in strainatate 7 luni cu masina ,acum doreste sa vina in tara dar a constatat ca a expirat ITP-ul.Ce poate sa pateasca de ... (vezi toată discuția)
Problema itp FlorinMeca FlorinMeca buna ziua sunt in franta cu masina inmatriculata in Romania itp expirat din 25 mai 2018 , pot face itp in franta ? multumesc (vezi toată discuția)