avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Inspectia tehnica periodica
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Inspectia tehnica periodica

Buna ziua
Am un prieten care a stat in strainatate 7 luni cu masina ,acum doreste sa vina in tara dar a constatat ca a expirat ITP-ul.Ce poate sa pateasca de la autoritatile straine,si daca poate sa-l faca in alta tara.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:20, 18 Iulie 2016
Extras din codul rutier:national
"Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat se pedepseste cu amenda intre 315 si 700 lei.
"
In plus, se retine si certificatul de inmatriculare de catre Politia Rutiera, caz in care ITP-ul nu poate fi efectuat decat in unitatile proprii RAR.
Nu este recunoscut I.T.P-ul facut intr-o tara a uniunii europene in alta tara a uniunii europene.
Se lucreaza momentan la acest aspect pentru uniformizarea procedurilor de verificare tehnica periodica.
De exemplu in Germania pe langa I.T.P care la ei se face de catre un organism care se numeste DEKRA ,anual se mai fac si teste de noxe obligatorii.
In pricipiu fiecare tara are propriile ei norme, conditii si proceduri care trebuiesc indeplinite de catre un autoturism care circula pe drumurile publice =siguranta, sisteme de franare, lumini, noxe, etc.
Din aceasta cauza la noi in Romania nu sunt recunoscute diferite norme de poluare din alte state europene -vezi polemica D3 Norm - Euro2 sau Euro3, etc., sau sisteme de iluminare vehicule volan pe dreapta Anglia.
Procedura legala este acea ca vehicul inmatriculat intr-un stat trebuie sa respecte normele legale ale verificarii tehnice specifice strict ale tarii unde este inmatriculat autoturismul.
În mod normal ar trebui sa aducă masina pe platforma.

Dacă vrea sa se riște poate face programare la ITP și sa facă o verificare amănunțită la un service din care sa rezulte ca masina este în regula.
Nu prea are scuze ca trebuia sa fie atent dar dacă masina e verificata și are la mana ceva care dorește ca nu exista risc de accident poate încerca.
Deoarece fiecare stat are norme tehnice auto proprii,chiar daca realizeaza verificarea tehnica in statul unde se afla ,verificarea nu va fi recunoscuta de catre autoritatile romanesti
Daca soferul este prins de catre autoritatile statului ca circula cu vehicul fara inspectie tehnica valabila,risca retinere documente ,retinere placute inmatriculare
Cel mai sigur este daca aduce masina in tara pe platforma.
Mai are varianta de a face o constatare rehnica la reprezentanta auto din tara unde se afla , care este valabila 30 de zile si doar pe teritoriul tarii unde este emisa.Daca detine acest document , la orice control pe traseul pana in tara, este mai mult decat nimic.....
Da, aceasta este ideea...

Ar mai avea o varianta dar nu prea ar fi legala...
Bănuiesc ca știți care...

Alte discuții în legătură

Efectuare itp in italia pentru autoturism inmatriculat in românia vali_k vali_k Buna ziua! Imi puteti spune, va rog frumos, daca pot efectua ITP in Italia pentru un autoturism înmatriculat în România ?? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Pot face itp în italia pentru un autoturism înmatriculat în românia? vali_k vali_k Buna ziua! Imi puteti spune, va rog frumos, daca pot efectua ITP in Italia pentru un autoturism înmatriculat în România ?? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Inspectie tehnica Vasile25uk Vasile25uk Salutare. Am o masina de spania si nu mai am inspectie tehnica la ia si momentan sunt in anglia cu ea. Asi dori sa vin in tara dupa care sa o inscriu pe ro. ... (vezi toată discuția)