avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2011 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Noi reglementari in materie de TVA, incepand cu 2010
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Noi reglementari in materie de TVA, incepand cu 2010

OUG nr.109/2009 pentru modificarea Codului Fiscal


1.se va depune lunar, nu trimestrial ca in prezent
2.se vor declara serviciile, pana acum se declarau doar bunurile tranzactionate intre parteneri din state membre diferite, se declara doar serviciile care sunt efectiv impozabile, asta inseamna ca un prestator din Romania daca efectueaza un serviciu catre o persoana impozabila din alt stat membru va trebui sa stie daca acest serviciu este impozabil in tara beneficiarului.
3. contabilii vor trebui sa faca si o munca de analiza fiscala, vor trebui sa cunoasca si din legislatia altor state
4.in ceea ce priveste rambursarea TVA pentru persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri si servicii in alt stat, se va depune electronic, facturile vor fi eventual scanate si trimise, si totul se va regla la nivel de administratie fiscala intre cele doua tari
5.termenul in care statul roman, va trebui sa se ramburseze TVA-ul, va fi de 4 luni in loc de 6, ca pana in prezent, iar persoanele care vor sa solicite TVA-ul inapoi vor avea la dispozitie 9 luni, in loc de 6.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2009
ContSters87904, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 12:55, 19 Octombrie 2009
Incepand cu anul 2010, toate statele membre ale Uniunii Europene vor avea obligatia de a aplica noile prevederi legislative din domeniul taxei pe valoarea adaugata.

Noile reglementari fac referire la trei importanti piloni ai regimului TVA. Este vorba despre:

- procedurile legate de rambursarea TVA pentru persoanele nerezidente;
- regulile referitoare la locul taxarii pentru prestarile de servicii;
- procedurile privind colaborarea si transmiterea de informatii intre autoritatile fiscale din statele membre.

Important de precizat este faptul ca noile prevederi au fost preluate de catre Ministerul Finantelor Publice intr-un proiect de modificare a Codului fiscal care inca se afla in dezbatere publica. Noul pachet TVA, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, va impune mai multe obligatii declarative pentru companii, in ceea ce priveste serviciile prestate si primite catre/de la companii din Uniunea Europeana.

Principalele modificari pentru anul 2010 in ceea ce priveste TVA:

- Rambursarea TVA: Se modifica procedura de rambursare a TVA din alte state membre ale Uniunii Europene.

- Locul platii TVA: In cazul serviciilor, se schimba modalitatea de stabilire a locului unde se aplica TVA.

- Supravegherea: Apar noi reglementari privind cooperarea administrativa in domeniul TVA si schimbul de informatii intre statele membre.

Detalii despre modificarile privitoare la TVA:

1. Impozitarea pentru scopuri de TVA a prestarilor de servicii internationale se va face in tara unde are loc consumul serviciilor de catre beneficiar. Prestarile de servicii internationale catre alte companii vor fi supuse TVA in tara beneficiarului, in timp ce prestarile de servicii catre persoane fizice vor fi supuse TVA in continuare in tara prestatorului.

Exemple de exceptii de la regula:
O parte dintre categoriile de servicii care vor fi impozitate in continuare in tara unde are loc consumul sunt: serviciile prestate in legatura cu bunuri imobile, cele de tip restaurant sau inchiriere de masini pe termen scurt.

2. Incepand cu 1 ianuarie 2010, declaratiile recapitulative se vor depune lunar, atat pentru comertul intracomunitar cu bunuri, cat si pentru cel cu servicii. Totodata, companiile neplatitoare de TVA care beneficiaza de servicii intracomunitare vor fi obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru ca va trebui sa depuna declaratii recapitulative in sistemul de raportare european VIES. (Capital)

3. Procedura de rambursare a TVA - platita pentru cumparari in alt stat membru - va fi realizata electronic. Potrivit modificarilor, cererile de rambursare se depun in statul unde este stabilit solicitantul si se transmit electronic de autoritatea fiscala. Termenele de analizare a cererilor vor fi stricte, iar in cazul intarzierilor, companiile vor primi despagubiri. (Capital)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitare diana_d10 diana_d10 achizitie intracomunitara de servicii in cazul unei societati care nu este inregistrata in registrul operatorior intracomunitari (vezi toată discuția)
Taxare inversa la dobanzi? Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua M-ar interasa si pe mine urmatoarea problema: In cazul in care primesc factura de la o persoana juridica impozabila care nu este membra UE si ... (vezi toată discuția)
Tva factura prestari servicii externe - tara non ue nikky74 nikky74 As dori si eu lamuriri cu privirea la aplicarea TVA catre firme straine (tari non-UE) pentru servicii supraveghere lucrari (consultanta). Firma este ... (vezi toată discuția)