La data de 1 Decembrie am fost chemat de patron si mi-a spus ca ma concediaza pe motiv ca suntem prea multi pe acelasi post (doi), iar el nu-si mai permite sa plateasca un om degeaba. I-am cerut acestuia sa imi acorde cele 20 de zile lucratoare de preaviz prevazute in contract si a fost de acord dar mi-a spus sa nu vin la munca pe motiv ca "mai mult incurc si consum curent" insa salariul pe luna Decembrie o sa mi-l plateasca, inclusiv concediul neefectuat. Pe 15 Ianuarie, am venit sa-mi fac lichidarea si surpriza, mi-a aruncat diferenta de bani pentru luna Decembrie, iar pentru concediu a spus "sa fiu sanatos daca nu mi l-am luat", pentru ca el nu e obligat sa-mi plateasca mie concediul restant si sa consider "pomana" de la el ultimul salariu pe care mi l-a platit si am stat acasa chiar daca el a spus sa nu vin pentru ca "ii consum curentul". I-am spus ca nu am nevoie de "pomana" si ca sunt dispus sa vin in continuare cele 20 de zile si sa consider ultimul salariu pe care mi l-a platit ca si plata pentru concediu dar a refuzat si nici nu mai vrea sa stea de vorba. Ce este de facut in acest caz pentru a-mi recupera banii pentru concediu neefectuat?
Inca nu am inceput sa fac demersuri sperand ca voi primi intr-un final banii cuveniti insa pana la urma am fost sunat de la firma si mi s-a spus ca am de luat 4 lei pentru zilele de concediu. Problema sta in felul urmator:
In anul 2015 am fost angajat in luna iulie pe data de 1 iar pana la 31 decembrie nu am beneficiat de nicio zi de concediu desi am facut cerere pentru acest lucru pentru ca mi s-a spus ca este neaparat nevoie sa o aiba in evidente la incheierea anului dar ca nu pot pleca in concediu deoarece pleaca colegul meu si trebuie sa ramana cineva prezent insa voi beneficia de zilele de concediu in 2016 si ca nu este o problema.
In anul 2016 am beneficiat intr-adevar de 21 de zile lucratoare, adica de la 1 iulie la 1 august, tot in urma unei cereri. Mi s-a spus ca mi s-au acordat 21 de zile lucratoare ca si concediu reprezentand 11 zile concediul restant din 2015 si 10 zile reprezentand parte din concediu din 2016. Tot in 2016 am lucrat suplimentar 4 ore pe zi timp de 4 zile in schimbul a doua zile libere pe care insa nu le-am primit nici pe acestea.
In anul 2017, in urma altei cereri, am beneficiat iarasi de 21 de zile lucratoare care mi s-a spus ca reprezinta cele 11 zile din concediul restant din anul 2016, cele 2 zile libere promise in schimbul celor 16 ore lucrate suplimentar si 8 zile din anul 2017. In luna decembrie 2017 am beneficiat de concediu medical insa o zi din acest concediu am fost prezent intregral la program si am lucrat normal dar mi s-a primis ca aceasta zi mi se va adauga la condediu de odihna pentru data viitoare cand mi-l voi lua.
La data de 5 ianuarie 2018 a incetat contractul de munca, insa cand a venit vorba de efectuarea sau plata concediului neefectuat mi s-a spus ca sa fiu sanatos daca nu mi l-am luat la timp, dupa cum am mai spus in postarile anterioare. Acum dupa cateva discutii cu ei, imi spun ca ei au cererile de concediu si ca nu ii intereseaza daca am fost sau nu in concediu, ca ei nu au nicio evidenta in privinta asta si nici nu ii intereseaza aspectul asta, daca mi l-am luat sau nu si ca nu se simt datori fata de mine cu nimic. Le-am spus ca se pot uita in condica sa vada ca eu am fost la munca in acea perioada, pot verifica pe camerele video sau pot intreba angajatii insa mi-au ras in nas si mi-au spus ca nu sunt ei chiar atat de prosti sa faca asta si ca acea condica a disparut de mult, inregistrarile nu sunt obligati sa le pastreze asa de mult timp si ca angajatii vor declara ce le va spuna patronul ca sa isi pastreze locul de munca si ca nu am nicio sansa sa dovedesc ceva. Ba m-au si amenintat ca daca nu vin sa ridic cei 4 lei imi fac notificare sa vin sa ii iau fortat... Ce pot face pana la urma sa imi recuperez banii cuveniti? Mentionez ca am avut contractul pe 4 ore zilnic desi am lucrat 8 ore pe zi. Am fost angajat 3 ore la o firma si o ora la cealalta, ambele firme apartinand aceluiasi patron si am fost platit pe 4 ore de la casierie si pe celelalte 4 ore direct de patron. Imi pot recupera suma totala pe 8 ore pe zi sau doar pe 4 ore pe zi?
GermanAlex
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca nu ati fost la serviciu inseamna ca ati fost pontat in CO. Se practica ca sa intri in CO in preaviz. Daca asa a facut, degeaba in reclamati. Poate daca nu ati terminat toate zilele de CO si au mai ramas cateva.
Lichidare la zi
Tamara1987
Buna ziua,
Am o nelamurire si de aceea m-as bucura mult daca m-ar putea ajuta cineva in acest sens. Situatia e urmatoarea: in data de 09.05.2013, mi-am dat ... (vezi toată discuția)