avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Reparație auto sau daună totală?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Reparație auto sau daună totală?

Bună seara,
Am fost implicat într-un accident în data de 4 luna aceasta, mai exact am fost lovit din spate. Cel vinovat avea RCA la Asirom, am făcut amiabilă, am fost la constatare în data de 8 și în aceeași zi am dus mașina într-un service partener Asirom, mai exact la reprezentanță. Și domnul de la asigurare și cel de la service mi-au spus din start că este posibil să vorbim de o daună totală pentru că piesele sunt foarte scumpe. Luni, data de 14, mașina a întrat în atelier pentru reconstatare, iar cu ajutorul unui prieten mecanic de acolo am aflat că s-a făcut și devizul, care este scump. Ori 17.000 de lei, ori 24.000 cu absolut totul schimbat.
Cei de la Asirom încă nu au dat nici un semn, dar foarte probabil va fi considerată daună totală pentru că sunt sigur că devizul depășește valoarea la care au evaluat ei mașina.
Până aici e totul bine, însă am o serie de nedumeriri și nu pot sta liniștit. Care este metoda de calcul pentru evaluarea unui autovehicul? Vorbim despre un BMW Seria 3 din 2001, foarte bine dotat și întreținut. Se ia în considerare valoarea de pe piață? Chiar și în acest caz, același model de mașină slab dotată și cu motorizare inferioară costă 2000 de euro, în timp ce una similară cu a mea este dublu sau chiar mai mult.
Am înțeles că în caz de daună totală se plătește 75% din valoarea masinii și "epava" rămâne la mine. Să presupunem că îmi convine suma oferită de Asirom iar eu îmi repar mașina altundeva, cu piese din dezmembrări, mult mai ieftin față de devizul inițial. Va apărea mașina în vreo bază de date, o să am probleme să îi fac asigurare?
Dpdv tehnic mașina se poate face ca din fabrică, fără să fie compromise elemente de siguranță, doar că daună totală ar fi din cauza prețului foarte mare pe care îl cere service-ul.
Îmi cer scuze pentru postul destul de lung și că poate am sărit din idei. Aștept orice fel de sfaturi în ceea ce privește suma pe care ar trebui să o primesc sau alte probleme pe care aș putea să le întâmpin pe parcurs.

Mulțumesc anticipat!
Marius Obreja
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2018
Marius Obreja, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucian Budacov , Avocat 14:32, 29 Ianuarie 2018
Un BMW seria 3 din 2001 poate iesi usor in dauna totala. Pentru a afla daca este dauna totala, asiguratorul in baza unui sistem specializat , afla valoarea de piata. Valoarea epavei se stabileste in sistem de licitatie sau prin expertizare. Dar dvs. aveti dreptul sa stiti modalitatea de calcul a sumei propuse prin oferta, intrucat asiguratorul are obligatia sa faca o oferta JUSTIFICATA persoanei prejudiciate! Dauna totala nu mai este ce era odata. Un auto e in dauna totala , daca valoarea reparatiilor depaseste valoarea de piata. In cazul daunei totale aveti 2 posibilitati. Ori reparati masina intr-un service agreat RAR pana la valoarea de piata ( dif. val de piata-epava) si platiti dvs. diferenta, ori luati banii. Si vedeti dvs. cum si unde o reparati. Calculele vi le faceti dvs. dupa ce aveti oferta. Se mai practica se vi se inainteze o oferta inainte, dar vedeti ca s-ar putea sa astepte cererea dvs. (Cum e legal) si in 30 zile de la depunerea cererii sa va faca oferta. Valoarea din cerere, puneti-o si dvs. val. din deviz majorata cu vreo 30%...sa fie. De la constatare( mai ales in cazul daunei totale) si pana va inainteaza oferta aveti posibilitatea inchirierii auto aceeasi serie sau serie inferioara. Cu factura si chitanta asiguratorul va despagubeste.
In mod coret, evaluarea trebuie facuta dupa valoarea de piata a autoturismului la data accidentului, tinand cont de vechimeaa masinii, numarul de km, dar si de toate extrasele ei, pentru ca trebuie comparate lucrurile comparabile. Iar despagubire este calculata ca valoarea de piata a masinii minus valoarea epavei care va ramane dvs. Legea nu mai spune ca valoarea epavei e neaparat de 25%. Nici inainte nu spunea, ci zicea ca e intre 0,1%-25%, dar asiguratorii mergeau intotdeauna la valoarea maxima a epavei, ceea ce nu era intotdeuna corect. Acum valoarea epavei se calculeaza fie pe baza licitatiei, fie prin expertiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Într-un dosar rca este obligatorie vânzarea epavei către câștigătorul licitației? Gstefan2007 Gstefan2007 Sunt parte vătămată întru-un dosar RCA. Nu am fost mulțumit de oferta inițială a asiguratorului așa că am cerut reanalizarea dosarului și am primit ... (vezi toată discuția)
Dosar dauna !! Graure Ionut Graure Ionut Buna ziua !! Am deschis un dosar de dauna la Asirom pitesti pe data de 14 Decembrie 2017..S a făcut constatarea, S a făcut devizul de către service S a ... (vezi toată discuția)
Dauna totala economica buna ziua mașina mea a fost evaluată ... Deluclau Deluclau Dauna totala economica Buna ziua Mașina mea a fost evaluată de asiguratorul vinovatului după accident la 19000 lei din care 15000 despăgubirea și ... (vezi toată discuția)