avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA incasare factuta externa persoana juridica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA incasare factuta externa persoana juridica

Buna ziua, anul acesta am prestat servicii pentru o firma din Polonia.As dori sa stiu cum se procedeaza cu plata TVA-ului(factura a fost emisa fara TVA incasarea a fost efectuata deja ).
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 15:46, 18 Octombrie 2009
Ce fel de serviciu ati prestat si unde a avut loc ? Firma din Polonia este platitoare de TVA ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
Cornelia Tulpan, Contabil
Am prestat servicii de service si verificare a instalatiilor de climatizare in Romania.Firma din Polonia are reprezentat fiscal in Romania.intrebarea este daca trebuie sa platesc TVA aferent sumei incasate daca nu am emis factura pentru TVA.
Mentionez faptul ca pe data de 25 oct trebuie sa platesc TVA catre stat.
Asadar, deoarece serviciile se realizeaza pe teritoriul Romaniei, locul prestarii serviciilor se considera in Romania, motiv pentru care se aplica regimul normal de taxare cu cota standard TVA de 19% asa cum este reglementat prin articolul 133, alineatul 1 din Codul fiscal ,,Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate,,.
Serviciile respective nu se incadreaza in exceptiile reglementate prin articolului 133, alin. 2, lit. g ,,locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, ….,,, punctul 5 ,, serviciile consultantilor, inginerilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare; ,, astfel incat serviciul sa fie considerat neimpozabil in Romania, dar impozabil in Polonia.
Serviciul ar fi impozabil in Polonia, in situatia in care instalatiile de climatizare ar fi primite spre reparare din Polonia, se repara in Romania, dar s-ar intoarce reparate in Polonia. O astfel de situatie este reglementata prin articolul 133, alineatul 2, litera h, punctul 2 , expertize privind bunurile mobile corporale, precum si lucrarile efectuate asupra acestora.
Intr-o astfel de situatie, avand in vedere natura serviciului prestat, contravaloarea serviciilor pentru care locul prestarii se considera in Romania, se taxeaza in Romania, indiferent de faptul ca beneficiarul este o firma stabilita intr-un stat membru si va comunica un cod valabil de TVA emis de o autoritate fiscala dintr-un stat membru.
La emiterea facturii, baza de impozitare si TVA aferenta operatiunii se inscriu in valuta, cu obligatia de a inscrie TVA si in lei.
Taxa datorata se calculeaza la baza de impozitare in valuta convertita in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil in data la care intervine exigibilitatea taxei pentru serviciul prestat. Ca regula generala, pentru prestarile de servicii efectuate pe baza de contract/comanda, faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data prestarii serviciilor.
Avand in vedere ca pentru prestarile de servicii faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data la care este emisa factura, dar nu mai tarziu de a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, cursul valutar recomandabil a fi utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a TVA este cursul din data prestarii serviciilor.

Sumele inscrise in jurnalul pentru vanzari, se raporteaza prin decontul de TVA la randul 7 ,,,Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19% ,,.
In concluzie, factura catre beneficiarul din Polonia, se emite cu TVA colectata si se raporteaza la organul fiscal competent ca operatiune impozabila in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar pt prestari servicii de constructii/renovari in franta - cum functioneaza? adrianxyzxyz adrianxyzxyz Hello, Incerc sa imi fac o firma cu un partener francez prin care eu sa contractez executia unei lucrari de constructii/renovari in Franta. Eu urmeaza sa ii ... (vezi toată discuția)
Curs valutar inregistrare facturi Natalia.Fomov Natalia.Fomov Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie in legatura cu inregistrarea in contabilitate a facturilor externe primite. Ca regula generala, facturile ... (vezi toată discuția)
Factura cazare slk268 slk268 Buna ziua . Va rog sa imi spuneti si mie , in situatia in care am o pensiune si emite facturi cazare pentru persoane juridice membre UE, factura se emite in ... (vezi toată discuția)