avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de întreținere cu uzufruct făcut de mama ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de întreținere cu uzufruct făcut de mama surorii mele vitrege. Nu am și eu dreptul la o cotă din acel apartament?

buna seara sora mea vitrega de pe mama are contract de intretinere pe apartamentul mamei noastre bun dobandit din urma divortului de tatal meu.apartamentul sa cumparat cu adeverinta de venit al mamei mele si cupon de pensie alimentara de la tatal meu in rate.la data cumpararii eu fiind minora apartamentul sa cumparat pe numele mamei mele.as dori sa stiu daca eu mai am dreptul la cota parte din acel apartament cu sora mea vitrega ea fiind copil din afara casatoriei lor.va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:57, 23 Ianuarie 2018
Buna seara Dm Trandafir,


va aduc in atentie art.1091 alin (4) cod civil


intradevar un art. f important care insa mi-a scapt... si va multumesc ca ati adus lumina asupra sa!


De ce spuneti ca toate acestea nu ar fi incidente

Aveti dreptate sunt perfect aplicabile!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dna avocat, ma bucur ca prin aceste discutii putem clarifica anumite aspecte din legislatia noastra extrem de stufoasa, din care intr-un final sa profite utilizatorii acestui forum. Toata stima!

@ eneramonaloli, din punct de vedere teoretic si in consens cu cele discutate mai sus, in temeiul legii, aveti dreptul sa invocati reductiunea, conform cu dispozitiile art.1093 C.civ. (coroborate cu art.1091 C.civ.), in termenul de prescriptie de 3 ani, stipulat la art.1095 C.civ., insa practic acest lucru presupune o taxa judiciara de timbru destul de consistenta si suportul unui avocat (in caz ca nu stapaniti domeniul), fapt pentru care de la teorie la practica pot aparea diferente in ceea ce priveste valorificarea drepturilor dvs., asa incat este necesara evaluarea actului juridic si a situatiei in mod complet.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
nu stiu cum se fac contractele astea de intretinere dar sora mea nu avea nici un venit.am trait dupa boala mamei din ce bani am avut eu.pensiile mamei si pensia mea de boala apoi tarziu la sora mea ia dat un venit de la primarie ca o ingrijeste pe mama.ea practic a trait din banii mamei si din banii mei cativa ani buni nu avea nici macar somaj sau ajutor social in 2009 cand eu m-am mutat cu ele.traiau din 800ron amandoua.mie mi-a murit fetita in accident auto am primit despagubirea nu ma intelegeam bine cu fostul sot am divortat si am venit cu banii de pe despagubire la ele care deabea se descurcau.iam dat sorei mele cati bani a cerut de fiecare data am platit pt mama unde mia cerut am facut totul .acum stau in casa tatalui meu de la tara care mia lasato mostenire pt ca de la apartamentul parintilor mei nu mai mia dat sora mea nici cheie.nu ma asteptam dar acum a plecat in italia si nici copilul ei nu vrea sami vorbeasca.nu stiu unde am gresit atat doar ca nu am vrut sa merg la notar pt succesiune.
In ce an s-a facut contractul de intretinere si in ce an a decedat mama?
contractul de intretinere sa facutin 2011 iar mama a decedat in noiembrie 2017

Alte discuții în legătură

Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenitor Stan adina Stan adina Buna ziua, As vrea sa stiu pe ce cai pot intra in posesia unui apartament pe care il detine mama, mai avand un copil. Daca imi face vanzare- cumparare, ... (vezi toată discuția)
Clauza de instrainare turtureaua turtureaua Ce drepturi de mostenire au copiii tatalui din a doua casatorie sau sotia acestuia asupra unui imobil pe care tatal vrea sa mi-l dea mie prin contract de ... (vezi toată discuția)