avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenitor

Vreau sa obtin certificatul de mostenitor , am intrebat la 3 notari si fiecare mi-a spus alte acte . Problema este ca pentru a obtine certificatul de mostenitor trebuie sa ma deplasez la 600 de km si nu-mi permit foarte multe drumuri . Tatal meu a decedat in 1989 si nu s-a facut atunci certificat de mostenitor . Mama a decedat in 1992 si am ramas 3 urmasi . Bunurile ramase ca mostenire sunt cateva parcele de pamant situate in cu totul alt judet decat ultimul domiciliu al mamei . Problema este ca titlurile de proprietate pe acele pamanturi sunt unele pe numele buniciii ( mama mamei mele ) si acolo la randul lor mai exista alti mostenitori ( fratii mamei ) , unele sunt pe numele mamei si ale fratilor ei . Deci mama nu avea pamantul delimitat si cu titlul de proprietate personal . Nu se poate face succesiune pe acele terenuri deoarece trebuie sa fac intai certificat de mostenitor . Ce acte sunt necesare in aceasta situatie la notar ? ( pentru a obtine doar certificatul de mostenitor , caci masa succesorala trebuie facuta intai cu fratii mamei si abia apoi cu fratii mei ) .Nu stiu cat am fost de explicita pentru ca situatia in sine este destul de complicata dar va mai pot da lamuriri daca nu intelegeti !
ioana_cristea a scris:

buna ziua!
in acest caz obtineti de la notar un certificat de calitate de mostenitor.
ulterior va puteti adresa fie instantei de judecata pt a iesi din indiviziune, sau dupa cum v-am scris mai sus impreuna cu cei coindivizari sa va dati niste decl privind cotele detinute din acele terenuri, si ulterior sa le includeti in masa succesorala.

Tocmai asta este problema : NOTARUL REFUZA SA NE DEA CERTIFICATUL DE MOSTENITOR , pe motiv ca nu avem terenul mamei delimitat ! Eu asta intrebam daca-i ceva normal acest lucru ! Si ce pot face intr-o asemenea situatie?
Buna ziua!
In cazul dvs, s-a dezbatut succesiunea de pe urma bunicii? Cred ca notarul unde ati mers v-a dat unele explicatii ptr care nu vrea sa dezbata succes de pe urma mamei dvs. Exista si varianta sa mergeti la un notar din raza judetului unde exista bunuri imobile.
Notarul nu are cum sa va refuze dezbaterea succesiunii pentru ca terenurile nu sunt delimitate. Din punctul meu de vedere notarul se refera la faptul ca nu stie ce cota ideala din dreptul de proprietate asupra acestor suprafete de teren ar trebui inclusa in masa succesorala. Aceste cote pot fi delimitate prin acordul coproprietarilor ( declaratia mentionata de d-na avocat Ioana Cristea) in sensul ca fiecare detine 1/5 astfel cum ziceti dvs. Intrebati notarul daca, in situatia in care ii aduceti aceste declaratii (sau le faceti la dansul) este de acord sa va faca succesiunea.
casiba a scris:

Notarul nu are cum sa va refuze dezbaterea succesiunii pentru ca terenurile nu sunt delimitate. Din punctul meu de vedere notarul se refera la faptul ca nu stie ce cota ideala din dreptul de proprietate asupra acestor suprafete de teren ar trebui inclusa in masa succesorala. Aceste cote pot fi delimitate prin acordul coproprietarilor ( declaratia mentionata de d-na avocat Ioana Cristea) in sensul ca fiecare detine 1/5 astfel cum ziceti dvs. Intrebati notarul daca, in situatia in care ii aduceti aceste declaratii (sau le faceti la dansul) este de acord sa va faca succesiunea.

Cota de 1/5 detinuta de fiecare din fratii mamei este trecuta atat in certificatul ei de mostenitor ( dupa bunica ) cat si in Titlul de proprietate . In plus i-am mentionat si eu acest fapt si i-am aratat in acte !
arrwen_evenstar34 a scris:

Buna ziua!
In cazul dvs, s-a dezbatut succesiunea de pe urma bunicii? Cred ca notarul unde ati mers v-a dat unele explicatii ptr care nu vrea sa dezbata succes de pe urma mamei dvs. Exista si varianta sa mergeti la un notar din raza judetului unde exista bunuri imobile.

Succesiunea de pe urma bunicii este facuta din 1986 . Exista atat certificat de mostenitor (pt mama si fratii ei ) , cat si Titlu de proprietate pe numele mamei si ale fratilor . In ambele se specifica 1/5 cota parte din diviziune pentru fiecare frate . Nu exista alte bunuri ramase de pe urma decesului mamei , decat aceste terenuri . In localitatea ultimului domiciliu de resedinta al mamei exista doar acest notar , care refuza sa ne dea certificat de mostenitor pentru faptul ca nu am adus delimitarea terenului ce-i revine mamei . Pot sa ma prezint la alt notar din acel judet ?

Alte discuții în legătură

Notarul refuză să deschidă succesiunea pentru că un teren se află în alt județ. ce pot face, cui să mă adresez? Prumcp Prumcp Bună ziua! În masa succesorală a mamei mele decedate se află mai multe bunuri, printre care un teren aflat în județul în care ea, eu și sora mea avem ... (vezi toată discuția)
Succesiune Vasile MARIAN Vasile MARIAN la moarte tatalui ( 1977) nu sa facut succesiune in 2008 luna noiembrie mama mea a decedat raminind mostenitori 6 frati din care unul locuieste la aceeasi ... (vezi toată discuția)
Mostenire - cateva intrebari dorin55 dorin55 Buna ziua, va rog frumos sa raspundeti la cateva intrebari in acest caz. Bunica mea a decedat in anul 2005. Un an mai tarziu, in 2006 a decedat si mama mea. ... (vezi toată discuția)