avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... principiul dreptului castigat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

principiul dreptului castigat

sunt pensionar militar si ma incadrez in asa -zisa pensie speciala.vreau sa stiu daca in cazul in care imi este este afectata cantitativ pensia in plata ce sanse am ca actionand in justitie in baza principiului dreptului castigat sa am castig de cauza.daca cineva este in masura sa detalieze principiul mai sus mentionat ii multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:01, 17 Octombrie 2009
Acest principiu se refere la dreptul la pensie si nu la cuantumul acesteia...
Nu este prevazut decat in negociere la sindicate. Este mult de discutat.
In proiectulu legii pensiilor nu se face nici o referire la acest principiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
ContSters74561, utilizator
In dreptul muncii este cunoscuta sub numele de “teoria drepturilor castigate” acea conceptie conform careia drepturile castigate de salariati nu pot fi diminuate.Aceasta “teorie a drepturilor castigate” este de o mare relativitate. Se intalneste in special la negocierea si incheierea contractelor colective de munca. Conform acesteia, din moment ce s-a castigat un drept salarial printr-o negociere colectiva, de la acest drept nu se poate deroga la negocierile urmatoare. Asadar acest drept ramane castigat. Pana aici sunt de acord, pentru ca, in principiu, pentru a smulge un drept salarial de la un angajator (mai ales in Occident) este vorba de multa, multa lupta sindicala. In acest context am fi in fata unui razboi continuu intre sindicatre si patronate, daca la fiecare negociere colectiva am incepe de la zero cu drepturile salariatilor care vor fi inscrise in contract. Astfel, prin prisma “pacii sociale” s-a conturat “teoria drepturilor castigate”.
De ce spuneam ca este relativa? Pentru ca, in vreme ce in situatia in care unei firme ii merge bine financiar si are profituri enorme ea isi va permite sa negocieze pachete salariale foarte bune, in schimb in situatia (deloc teoretica) in care pentru o anumita perioada de timp (scurta) firma trece printr-o criza financiara, iar pentru salvarea ei, si evident si a locurilor de munca, sunt necesare ajustarifinanciare, evident firma va reduce, sa zicem, in primul rand, cheltuielile materiale, apoi va veni randul reducerilor drepturilor negociate. In acest context, daca am considera “drepturile castigate” ca fiind un principiu, ar insemna ca nu se pot reduce, ca nu se pot negocia drepturi la un nivel inferior decat cele negociate in perioada de inflorire.
Asadar este o teorie relativa. De fapt, corolarul ei este negocierea contractului colectiv de munca plecand de la vechiul contract negociat, nu de la zero. Acesta este, dupa parerea mea, continutul “teoriei drepturilor castigate”.
Problema care se ridica analizei este daca pensiile speciale reprezinta drepturi castigate sau sunt pure privilegii.
Trebuie sa avem in atentie principiile legii nr. 19/2000 care enumera in art. 2 principiile pe care se fundamenteaza sistemul pubic de pensii oprindu-a doar la două dintre acestea:
“b) principiul egalităţii, care asigură tuturor participanţilor la sistemul public, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege;
e) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; “
Asadar, Legea organica stabilea, in anul 2000, anul in care se reforma in totalitate sistemul public de pensii prin abrogarea Legii nr. 3/1977 si a tututor legilor speciale de pensionare, ca începand cu intrarea in vigoare a legii 19/2000 toti pensionarii se vor bucura de un tratament egal (principiul egalitatii) si ca fiecare va primi in raport de cat a contribuit (principiul contributivitatii).
Ulterior prin legi speciale au derogat de la aceste principii fara insa a le abroga in mod expres. Daca ne intoarcem la principii, de la care nu ar fi trebuit facut nici un rabat, rezulta ca s-a incalct principul egalitatii de tratament, principiu constitutional coroborat cu principiul contributivitatii, ceea ce duce la concuzia ca aceste pensii de lux sunt de fapt privilegii . Teoria dreptului castigat se alica numai direct proportional cu cat a contribuit fiecare pensionar, restul este un privilegiu care i se poate retrage avand in vedere conditiile financiare actuale.
In masura in care pensia i se va reduce sub nivelul contribuiei lui atunci intr-adevar i s-ar incalca un drept, insa atata vreme cat el primeste direct proportional cu ce a contribuit nu are de ce sa se planga, deoarece el nu a contribuit cu nimic, cu absolut nimic la surplusul pe care statul, intr-un moment de avutie si l-a permis sa i-l acorde.
Asadar, pentru diferenta dintre contributivitate si pensia speciala nu suntem in fata nici unui drept castigat, ci pur si simplu in fata unor privilegii acordate de stat care pot fi retrase fara nici o problema
Revin asupra celor ridicate de dvs. Si va indrum sa aveti in atentie si Decizia Curtii Constitutionale nr. 1006 din 07/10/2008 (Decizie 1006/2008) referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 6 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat

Publicat in Monitorul Oficial nr. 727 din 28/10/2008


Opinia mea in privinta beneficiarilor de drepturi de pensie militara este diametral opusa opiniei colegului meu si o puteti citi, impreuna cu alte opinii, aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi castigate nu pot fi pierdute! ContSters56778 ContSters56778 De ce? Se vorbeste frecvent de principiul \"drepturile castigate nu pot fi pierdute\", care ar fi aplicabil in special in materia drepturilor cu impact ... (vezi toată discuția)
Exista stipulat undeva..? Hanuka Hanuka Va rog ca cineva autorizat sa imi explice cum sta cazul \"dreptului castigat\". Este stipulat in vreun articol al Constitutiei (altul decat art.53) sau in ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor (1) ARKzad ARKzad Cand se va aplica promisiunea lui I.Iliescu la preluarea puterii, ca la stabilirea pensiei se va tine cont si de pregatirea profesionala a pensionarului ... (vezi toată discuția)