avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Exista stipulat undeva..?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Exista stipulat undeva..?

Va rog ca cineva autorizat sa imi explice cum sta cazul "dreptului castigat". Este stipulat in vreun articol al Constitutiei (altul decat art.53) sau in vre-o lege, in Carta drepturilor omului?
Sau daca as intenta proces statului roman, sau guvernului pentru "masacrul" ce il pune la cale vis-a-vis de veniturile pensionarilor, a bugetarilor, etc. care ar fi argumentul forte ...?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 11 Mai 2010
Nu cred ca art. 53 din Costitutie are vreo relevanta aici.
Aceasta “teorie a drepturilor castigate” este de o mare relativitate. Se intalneste in special la negocierea si incheierea contractelor colective de munca. Conforma ei, din moment ce s-a castigat un drept salarial printr-o negociere colectiva, de la acest drept nu se poate deroga la negocierile urmatoare. Asadar acest drept ramane castigat.
In acest context, daca am considera “drepturile castigate” ca fiind un principiu, ar insemna ca nu se pot reduce, ca nu se pot negocia drepturi la un nivel inferior decat cele negociate in perioada de inflorire.
Teoria drepturilor castigate tocmai la asta se refera: la cuantum, la materializarea dreptului, iar nu la idealitatea sa surprinsa in art. 53 din Constitutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Principiul dreptului castigat cristina/BZ cristina/BZ sunt pensionar militar si ma incadrez in asa -zisa pensie speciala.vreau sa stiu daca in cazul in care imi este este afectata cantitativ pensia in plata ce ... (vezi toată discuția)
Drepturi castigate nu pot fi pierdute! ContSters56778 ContSters56778 De ce? Se vorbeste frecvent de principiul \"drepturile castigate nu pot fi pierdute\", care ar fi aplicabil in special in materia drepturilor cu impact ... (vezi toată discuția)
Salarizare gabiamancei gabiamancei In unitatea unde lucrez fiind bugetara ,se modifica contractul colectiv de munca, insensul ca se va folosi o noua grila de salarizare conform careia vor avea ... (vezi toată discuția)