Buna ziua stimati juristi / avocati !!! Poate ma ajutati intr-o problema. Cum e cu aceasta clauza de neconcurenta? Am tot citit si rascitit art.21 din CMuncii, dar nu-mi e clar deloc...aceasta clauza o introduc in cuprinsul CIM, dar de platit cand o platesc? Daca eu am introdus aceasta clauza, prin care ii interzic practic salariatului ca atat cat lucreaza la mine, plus inca 2 ani, sa nu se angajeze/sau sa infiinteze firma pe acelasi profil sau profil concurent, indemnizatia nu i-o dau lunar si cat e la mine? Daca pleaca, pe ce baza scad din contabilitate suma pe care i-o dau? Pe de alta parte, in alin.2 art.21 se precizeaza: " clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul CIM sunt prevazute concret....cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare...." , iar apoi la alin.3 se precizeaza ca "indemniz de neconcurenta lunara, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimile 6 luni anterioare datei incetarii contractului..." Pai se bat cap in cap ... daca omul asta va sta la mine 7 ani de ex, de unde sa stiu eu ca la inceperea (incheierea) CIM, sa-i trec cuantumul indemnizatiei (calculata cfm alin.3)???? Iar chestia asta ca o stipulez in contract, dar tre' sa o platesc dupa incetarea contr.nu o pricep deloc ! Please help !!! Merci frumos!
Codul muncii, art.21, al.2: "Clauza de neconcurenta isi produce efectele NUMAI DACA in cuprinsul CIM sunt prevazute in mod concret activitatile ce ii sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, CUANTUMUL indemnizatiei..., perioada pt care isi produce efectele, tertii in favoarea carora se interzise..."
Deci clauza e lipsita de efecte daca nu contine explicit elementele precizate expres de textul legii.
Clauza abuziva cm
NELYA69
Buna ziua! Lucrez la o firma de curierat. In contractul de munca este pusa o clauza ca daca demisionez in termen de 5 ani nu ma pot angaja la o alta firma ... (vezi toată discuția)