avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită ce pot face? Poprire pe pensie de boală
Discuție deschisă în Executare silită

ce pot face? Poprire pe pensie de boală

voi incerca sa fiu cat mai succint, am ajuns in imposibilitate de plata si eu ca altii,dar din cauza unui accident cerebral . voi avea o pensie pe caz de boala, nu stiu de cat anterior cu mult timp am anuntat T.B.Iul , ins. financiara de situatia in cauza , am si trimis de 2 orI acte medicale, / nu vor sa auda de folosirea asigurarii pe credit adiacenta creditului, imi cer prin sms diverse sume de plata ca sa fie amiabili, am primit o notificare de la un executor, am vb cu cei din acel birou de executare , le-am zis ce va zic si dv.oastra, si ca stiu ca conform cod de procedura civila stiu ca pens, pe caz de boala nu poate fi propita ,bunuri pers, etc nu am nici ca mai stau la adresa respectiva decat in gazda,ce se poate intimpla? va multumesc de rabdarea de ami citii necazul si va multumesc anticipat si din suflet de raspuns.imipot lua toata pensia?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 09:37, 27 Ianuarie 2018
Pensia de boală poate fi poprită în limitele impuse de lege, ca orice altă pensie din cadrul asigurărilor sociale.
Nu se poate popri numai dacă este egală sau mai mică decât 50% din salariul minim net, adică egală sau sub cuantumul de 581 lei.
`
Indemnizația de handicap nu poate fi poprită pentru nici un fel de datorii indiferent de natura creanței.

Instituția AVOCATUL POPORULUI explică foarte clar care sunt veniturile care pot fi urmărite și care NU POT fi urmărite de creditori:
`
CITEZ:
"În concordanță cu prevederile art. 729 Cod procedură civilă, legiuitorul român a stabilit limitele urmăririi veniturilor bănești astfel:
Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, NU pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

Urmărirea drepturilor prevăzute la alineatul anterior se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, NU pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Cu alte cuvinte, nu numai salariul şi alte drepturi asimilate lui pot fi urmărite prin poprire, ci orice sumă care constituie un venit al debitorului, cu condiţia de a fi plătită cu caracter de durată şi periodic, iar pentru a se urmări în limita prevăzută de art. 729 alin. (3) C.proc.civ, să aibă destinaţia de a asigura existenţa zilnică a debitorului.

De altfel, prin Decizia nr. 710/2016, Curtea Constituțională a opinat cu privire la situația mai sus prezentată că, în considerarea principiului conform căruia urmărirea silită a bunurilor nu trebuie să-l pună pe debitor în situația de a nu-și putea asigura mijloacele de existență, legiuitorul stabilește în art. 729 din Codul de procedură civilă care sunt limitele urmăririi veniturilor bănești. Instituirea limitelor urmăririi salariilor și a altor venituri periodice se realizează exclusiv prin raportarea la anumite părți din acestea (o treime sau o jumătate), fără a interesa cuantumul veniturilor periodice. În optica legiuitorului, indiferent de felul creanței sau al datoriei și indiferent de cuantumul veniturilor periodice, creditorii nu vor putea urmări silit mai mult de jumătate din veniturile periodice ale debitorului. În acest sens este și alin. (3) al art. 729, care stabilește limita maximă a veniturilor urmăribile, atunci când suma veniturilor debitorului este mai mică decât cuantumul salariului minim net pe economie. Într-o astfel de situație vor putea fi urmărite numai sumele care depășesc jumătate din cuantumul salariului minim net pe economie. Prin urmare, indiferent de creanță, nu se vor putea urmări veniturile lunare ale debitorului al căror cuantum este mai mic sau egal cu jumătate din venitul minim pe economie."

AUTOR: Consilier Carla Cozma, coordonator Biroul Teritorial Iași - instituția Avocatul Poporului.

SURSA: [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Popriri Lesurtap Lesurtap Buna ziua, am o poprire pe contul de pensie, si doresc sa stiu daca este legal.Mentionez ca pensia are valoarea de 565 roni si in acest cont nu intra alti bani ... (vezi toată discuția)
Cat se poate popri din pensie? cretu49 cretu49 Un pensionar in anul 2016 are o pensie de 506 lei si retineri de 94 de lei. Din data de 1 Mai salariul minim va fi de 1250 lei. Cati bani va lua pensionarul ... (vezi toată discuția)
Poprire ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am salariul minim pe economie si am 4 popriri,ce suma imi va fi oprita?cum se calculeaza?multumesc (vezi toată discuția)