avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Popriri
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Popriri

Buna ziua, am o poprire pe contul de pensie, si doresc sa stiu daca este legal.Mentionez ca pensia are valoarea de 565 roni si in acest cont nu intra alti bani decit aceasta pensie
Cel mai recent răspuns: G3org33 , utilizator 18:22, 15 Decembrie 2019
Probabil ca va referiti la faptul ca este prea mica si nu aveti din ce trai, daca va ia si din aceasta. Oricine va intelege, dar daca aveti datorii undeva, legea nu iarta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veniturile din PENSII și salarii pot fi executate silit doar în procedura Codului de procedura civilă, reglementate de legiuitor prin art. 729 - care stabilește LIMITELE URMĂRIRII VENITURILOR BĂNEȘTI.
`
În concordanță cu prevederile art. 729 alin. (3) Cod procedură civilă, legiuitorul român a stabilit limitele urmăririi veniturilor bănești astfel:
(3) "Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum."
`
Prin Decizia nr. 710/2016, Curtea Constituțională a opinat cu privire la situația mai sus prezentată că, în considerarea principiului conform căruia urmărirea silită a bunurilor NU TREBUIE SĂ-L PUNĂ PE DEBITOR ÎN SITUAȚIA A NU-ȘI PUTEA ASIGURA MIJLOACELE DE EXISTENȚĂ, legiuitorul stabilește în art. 729 din Codul de procedură civilă care sunt limitele urmăririi veniturilor bănești. Instituirea limitelor urmăririi salariilor și a altor venituri periodice se realizează exclusiv prin raportarea la anumite părți din acestea (o treime sau o jumătate). În optica legiuitorului, indiferent de felul creanței sau al datoriei și indiferent de cuantumul veniturilor periodice, creditorii nu vor putea urmări silit mai mult de jumătate din salariul minim NET pe economie(581 lei), iar în acest sens este alin. (3) al art. 729 din NCPC, care stabilește limita maximă a veniturilor urmăribile, atunci când suma veniturilor debitorului este mai mică decât cuantumul salariului minim net pe economie(581 lei). Într-o astfel de situație vor putea fi urmărite numai sumele care depășesc jumătate din cuantumul salariului minim net pe economie, adică sumele de peste 581 de lei. Prin urmare, indiferent de creanță, nu se vor putea urmări veniturile lunare ale debitorului al căror cuantum este mai mic sau egal cu 581 de lei reprezentând jumătate din venitul minim NET pe economie.
`
PRECIZEZ venitul MINIM actual BRUT și NET:
Începând cu ianuarie-2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este stabilit la 1900 lei lunar BRUT și 1162 de lei NET, pentru un program complet de lucru de 168 de ore.
`
50% din salariul minim NET este cuantumul de 581 lei.
`
Având în vedere prevederile art. 729 alin. (3), legea NU permite poprirea veniturilor salariale sau din pensii mai mici decât cuantumul salariului minim NET pe economie care este 581 lei, DECÂT numai asupra părții ce depășește suma de 581 lei.
`
DREPT URMARE:
Ce se întâmplă dacă regulile de mai sus sunt încălcate?
Toate acele popriri sau urmăriri vor fi ANULATE conform art. 730 Cod procedură civilă care arată că urmărirea cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
`
Ce trebuie sa facă un debitor?
El va trebui în mod obligatoriu să se adreseze instantei de judecată printr-o cerere de chemare în judecată denumită specific contestație la executare și să solicite anularea întregului act de procedură execuțională, și a tuturor formelor de executare silită.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
Dapix, utilizator
Felicitari pentru un asemenea raspuns. In afara faptului ca vine in sprijinul utilizatorului care a pus intrebarea, poate sa inteleaga tot omul despre ce este vorba. Fara o expunere amanuntita nu se putea. Din pacate trebuie sa alerge prin tribunale, asta poate mai inseamna bani, dar totusi ramane cu certitudinea ca ramane cu pensia intreaga. Nu stiu de ce in tara asta necazurile parca pica tot pe cei amarati, iar cei meniti pentru aplicarea legii sunt in stare sa ia bani si ilegal. Unde se reflecta grija fata de om ?
Salut
Prin urmare, daca sunt executat de o " firma " cu 1/3 din venit și întâmplător mai vine una cu încă 1/3 legal din ce am inteles este depășită poprirea legală de 50% din venit ...
Dacă am inteles bine, ce este de facut ?
Art. 729 - Cod Procedură Civilă - Limitele urmăririi veniturilor băneşti:

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Alte discuții în legătură

Ce pot face? poprire pe pensie de boală mihai_77 mihai_77 voi incerca sa fiu cat mai succint, am ajuns in imposibilitate de plata si eu ca altii,dar din cauza unui accident cerebral . voi avea o pensie pe caz de ... (vezi toată discuția)
Cat se poate popri din pensie? cretu49 cretu49 Un pensionar in anul 2016 are o pensie de 506 lei si retineri de 94 de lei. Din data de 1 Mai salariul minim va fi de 1250 lei. Cati bani va lua pensionarul ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie minima alialex alialex Bună ziua, Soțul meu este pensionar (pe caz de boală) cu un venit de 800 lei format di 256 lei pensie și 544 indemnizație socială. Are o poprire la ... (vezi toată discuția)